GK Quiz on life of Mahatma Gandhi: Set 2

Mohandas Karamchand Gandhi was an Indian lawyer, politician, social activist, and writer who became the leader of the nationalist movement against the British rule of India. In this article, we are giving 10 GK Quiz on life of Mahatma Gandhi: Set 2 on the life of Gandhi ji. These questions are very important for the upcoming state level exams. So attempt this quiz and boost your chances of selection.
Created On: Sep 27, 2019 19:02 IST
Modified On: Sep 27, 2019 19:38 IST
GK Quiz on life of Mahatma Gandhi: Set 2
GK Quiz on life of Mahatma Gandhi: Set 2

Mohandas Karamchand Gandhi was an  Indian lawyer, politician, social activist, and writer who became the leader of the nationalist movement against the British rule of India. He is also called Bapu and known as the Father of the Nation.

1. Who is the author of  'Unto This Last'?

A. John Ruskin

B. Ruskin Bond

C. Hermann Kallenbach

D. Louis Fischer

Ans:  A


Explanation:
'Unto This Last' is an essay and book on economy by John Ruskin. It was between August and December 1860 in the monthly journal Cornhill Magazine in four articles. Gandhi ji was influenced by this book.

2. Which of the following, according to Gandhiji, is an essential principle of Satyagraha?

A. Infinite capacity for suffering

B. Non violence

C. Truth

D. All the three

Ans: D


Explanation:
'Satyagraha' is the most important weapon of Gandhi ji. It emerged as a weapon of conflict resolution. Gandhi ji applied satyagraha in the non-violent struggle against exploitation, injustice and dictatorship.

3. Gandhiji's "The Story of My Experiments with Truth" was originally written in Gujarati. Who translated it into English?

A. Maganlal Gandhi

B. Mahadev Desai

C. Pyarelalji

D. Sushila Nayyar

Ans: B


Explanation:
Mahadev Desai was an activist of Indian freedom movement. He is best known for his job of Mahatma Gandhi's personal secretary. He died on 15 August 1942.

4. Which one of the following books is the work of Gandhiji?

A. Light of India

B. Hind Swaraj

C. My Experiments with Truth

D. Both B & C

Ans: D


Explanation:
The Story of My Experiments with Truth is an autobiography of Gandhi ji. This book covers life of Gandhi ji from early childhood through to 1921. It was published in his journal Navjivan from 1925 to 1929.

5. When Ganadhi ji won Nobel peace Prize?

A. 1937

B. 1947

C. 1939

D. Never

Ans: D


Explanation:
Gandhi Ji never won Nobel peace Prize although Gandhi was nominated in 1937, 1938, 1939, 1947 and, finally, a few days before he was murdered in January 1948. 

6. Who established the Natal Indian Congress (NIC)?

A. Vallabhbhai Patel

B. Sarojini Naidu

C. Jawaharlal Nehru

D. None of the above

Ans: D


Explanation:
On 22 May, 1894 Gandhi established the Natal Indian Congress (NIC) and worked hard to improve rights of Indians in South Africa.

7.  When Gandhi ji returned to India from South Africa?

A. 1918

B. 1910

C. 1915

D. 1905

Ans: C


Explanation: 
Gandhi ji returned to India in 1915 permanently and joined the Indian National Congress with Gopal Krishna Gokhale as his mentor.

8. Book ‘The Satyahrah’ was originally written in ....................

A. English

B. Hindi

C. Gujarati

D. Bengali

Ans: C

9. Who was the political Guru of Mahatma Gandhi ji?

A. Gopal Krishna Gokhale

B. Dayanand Saraswati

C. Ravindra Nath Tagore

D. None of the above

Ans: A

Explanation: Mahatma Gandhi used to seek the opinion of the Gopal Krishna Gokhale through letters from South Africa. Gokhale was the one who persuaded Gandhi to came back to India, invest time in understanding India and work for Indian independence struggle movement.

10. What was the name of mother of Mahatma Gandhi?

A. Leelawati

B. Putlibai

C. Sharda Bai

D. Kusuma Devi 

Answer: B

Explanation: Father of Mahatma Gandhi was Karamchand Uttamchand Gandhi while mother's name was Putlibai Gandhi.

GK Quiz on life of Mahatma Gandhi: Set 2

GK Quiz on life of Mahatma Gandhi: Set 3

 

Comment ()

Related Categories