GK Quiz on Modern Indian History: Social legislation under British Rule

30-MAR-2016 15:06

    GK Quiz on Modern Indian History consists of 10 Multiple Type Questions on Social legislation under British Rule that attunes and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examination.

    1. Which of the following is called “Magna Carta of English Education in India”?

    A. Wood’s Dispatch

    B. Macaulay Commission

    C. Vernacular Act

    D. Both A & B

    2. Which of the following act was the revision of Vernacular Act?

    A. Indian Press act, 1910

    B. Newspaper Act, 1908

    C. Both A & B

    D. None of the above

    3. Which of the following reform is the legislative contribution of Raja Rammohan Roy?

    A. Abolition of sati

    B. Indianisation of superior services

    C. Reduction of export duties on Indian goods

    D. Abolition of east India company’s trading rights

    4. The first lawful Hindu widow remarriage among upper castes in our country was celebrated under which of the following reformer:

    A. Raja Rammohan Roy

    B. Keshub Chandra Sen

    C. Ishwar Chandra Vidyasagar

    D. Gopal Krishna Gokhale

    5. The Bengal Regulation Act of 1829 dealt with which of the following issues primarily:

    A. Abolition of sati

    B. Female infanticide

    C. Child marriages

    D. Dowry prohibition

    6. Which of the following provisions are included under female infanticide act of 1870?

    I. Declared female infanticide illegal equivalent to murder

    II. Parents to register the birth of all babies compulsorily.

    III. Verification of female children after some years of birth particularly in areas where the custom is still prevalent.

    A. Only I

    B. All the above statement

    C. Only II and III

    D. Only I and II

    7.  Match the following regarding various acts passed regarding child marriage

    ACT DESCRIPTION
    I. Age of consent a. changed marriageable age to 18 and 14 for boys and girls
    II. Child marriage act of 1872 b. changed marriage age to 18 and 21 for girls and boys
    III. Sarda act c. not applicable to Hindus, Muslims and other recognized faiths
    IV. Child marriage restraint act 1978 d. forbade marriage of girls below 12 years

    Options are-

    A. I- a    II-b   III-c    IV-d

    B. I-b    II-c   III-d     IV-a

    C. I-d    II-c   III-a     IV-b

    D. I-c    II-d   III-b     IV-a

    8. Which of the following legislative measures taken till 1861 regarding women rights and marriage are true?

    I. Permitted inter-caste marriage

    II. Daughter to be treated equal with son regarding inheritance

    III. Equal remuneration to both men and women

    IV. Immoral traffic of women to be illegal

    Options are-

    A. I and II

    B. II and III

    C. III, II and I

    D. All the above

    9. Charles wood’s dispatch deals with which of the following issues?

    A. Child marriages

    B. Female education

    C. Abolition of sati

    D. Female infanticide

    10. Which of the means adopted under Self Respect Movement?

    I. Violent protests against upper classes

    II. Undermine position of Brahmin priests by formalizing weddings without them

    III. Boycott of temples and places of Brahmin residence

    Options are-

    A. I and III

    B. Only II

    C. Only III

    D. All the above

     

    Question Answer
    1. A
    2. A
    3. A
    4. C
    5. A
    6. B
    7. C
    8. A
    9. B
    10. B

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK