GK Quiz on Modern Indian History: Social legislation under British Rule

GK Quiz on Modern Indian History consists of 10 Multiple Type Questions on Social legislation under British Rule that attunes and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examination.
Created On: Jan 21, 2019 10:19 IST
Modified On: Jan 21, 2019 14:28 IST
GK Quiz on Modern Indian History Social legislation under British Rule
GK Quiz on Modern Indian History Social legislation under British Rule

GK Quiz on Modern Indian History consists of 10 Multiple Type Questions on Social legislation under British Rule that attunes and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examination.

1. Which of the following is called “Magna Carta of English Education in India”?

A. Wood’s Dispatch

B. Macaulay Commission

C. Vernacular Act

D. Both A & B

Ans: A

2. Which of the following act was the revision of Vernacular Act?

A. Indian Press act, 1910

B. Newspaper Act, 1908

C. Both A & B

D. None of the above

Ans: A

3. Which of the following reform is the legislative contribution of Raja Rammohan Roy?

A. Abolition of sati

B. Indianisation of superior services

C. Reduction of export duties on Indian goods

D. Abolition of east India company’s trading rights

Ans: A

4. The first lawful Hindu widow remarriage among upper castes in our country was celebrated under which of the following reformer:

A. Raja Rammohan Roy

B. Keshub Chandra Sen

C. Ishwar Chandra Vidyasagar

D. Gopal Krishna Gokhale

Ans: C

5. The Bengal Regulation Act of 1829 dealt with which of the following issues primarily:

A. Abolition of sati

B. Female infanticide

C. Child marriages

D. Dowry prohibition

Ans: A

GK Quiz on Reform Movements in Western & Southern India

6. Which of the following provisions are included under female infanticide act of 1870?

I. Declared female infanticide illegal equivalent to murder

II. Parents to register the birth of all babies compulsorily.

III. Verification of female children after some years of birth particularly in areas where the custom is still prevalent.

Code:

A. Only I

B. All the above statement

C. Only II and III

D. Only I and II

Ans: B

7.  Match the following regarding various acts passed regarding child marriage

ACT DESCRIPTION
I. Age of consent a. changed marriageable age to 18 and 14 for boys and girls
II. Child marriage act of 1872 b. changed marriage age to 18 and 21 for girls and boys
III. Sarda act c. not applicable to Hindus, Muslims and other recognized faiths
IV. Child marriage restraint act 1978 d. forbade marriage of girls below 12 years

Options are-

A. I- a    II-b   III-c    IV-d

B. I-b    II-c   III-d     IV-a

C. I-d    II-c   III-a     IV-b

D. I-c    II-d   III-b     IV-a

Ans: C

8. Which of the following legislative measures taken till 1861 regarding women rights and marriage are true?

I. Permitted inter-caste marriage

II. Daughter to be treated equal with son regarding inheritance

III. Equal remuneration to both men and women

IV. Immoral traffic of women to be illegal

Options are-

A. I and II

B. II and III

C. III, II and I

D. All the above

Ans: A

9. Charles wood’s dispatch deals with which of the following issues?

A. Child marriages

B. Female education

C. Abolition of sati

D. Female infanticide

Ans: B

10. Which of the means adopted under Self Respect Movement?

I. Violent protests against upper classes

II. Undermine position of Brahmin priests by formalizing weddings without them

III. Boycott of temples and places of Brahmin residence

Options are-

A. I and III

B. Only II

C. Only III

D. All the above

Ans:  B

1000+ GK Questions & Answers on Indian History

Comment ()

Related Categories