1. Home
  2. |  
  3. Bank Recruitment |  

Banking Awareness Quiz for Upcoming Bank exams

Aug 11, 2017 18:49 IST
    GK Quiz for bank exams
    GK Quiz for bank exams

    General Knowledge is essential part of every bank recruitment exam. Here are GK quiz for the preparation of upcoming bank exams.

     

    1. Which of the following category are not covered under priority Sector Lending?

     

    a)      Social Infrastructure

    b)      Micro, Small and Medium Enterprise

    c)       Export Credit

    d)      Renewable energy

    e)      Consumer Finance

     Ans: Option (e)     

     

     2. The digital banking initiative ‘811’ offers a zero balance savings account with zero charges for all digital transactions to the customers. This new initiatives has been launched by-

    a)      Federal Bank

    b)      ICICI Bank

    c)       SBI

    d)      Kotak Mahindra Bank

    e)      None of these

    Ans: Option (d)     

     

     3. Who wrote the book Sita: Warrior of Mithila?

     a)      Amish Tripathi

    b)      Chetan Bhagat

    c)       Ram Chandra

    d)      Versha Chandra

    e)      None of these

    Ans: Option (a)      

     

    4. As per RBI’s third Monetary Policy , the current repo rate is-

    a)      6.00%

    b)      6.25%

    c)       6.75%

    d)      5.75%

    e)      None of these

    Ans: Option (a)      

     

    5. World Population Day is celebrated on

    a)      1st July

    b)      11th July

    c)                 21st July

    d)      31st July

    e)      None of these

    Ans: Option (b)     

     

    6. Small account can be opened with a bank by individual above 18 years old who does not have officially valid KYC documents. The total credits in such account in one year should not exceed-

    a)      25,000

    b)      50,000

    c)       1,00,000

    d)      2,00,000

    e)      10,00,000
    Ans: Option (c)


     7. The Bank Boards Bureau (BBB) recently said that, the GRAF seeks to ensure that corporate governance at PSBs is in keeping with various pieces of legislation, including the Companies Act, 2013, Banking Regulation Act, 1949, and Securities and Exchange Board of India (listing obligations and disclosure requirements) Regulations, 2015. What is the full form of GRAF?

    a)      Governance, Reward and Accountability Framework

    b)      Governance, Recognition and Accountability Framework

    c)       Governance, Reward and Accessibility Framework

    d)      Government, Reward and Accountability Framework

    e)      None of these

     Ans: Option (a) 

         

     8. RBI recently proposes to float WLTF banks that would fund long term projects? Expand WLTF.

    a)      Wholesale and Long-Term Finance (WLTF) banks

    b)      Whole and Long-Term Finance (WLTF) banks

    c)       Wholesale and Long-Term Future (WLTF) banks

    d)      Wholly owned and Long-Term Finance (WLTF) banks

    e)      None of these

    Ans: Option (a)      

     

    9. Which of the following banks recently announced that it was introducing a range of gender –neutral titles for transgender customers and others who do not identify as male or female?

    a)      HDFC Bank

    b)      HSBC Bank

    c)       SBI

    d)      DSB

    e)      None of these

    Ans: Option (b)     

     

    10. Who is the first Indian governor of RBI?

    a)      CD Deshmukh

    b)      Benegal Rama Rau

    c)       K. G. Ambegaonkar

    d)      P. C. Bhattacharya

    e)      None of these

    Ans: Option (a)      

    Is there any Bond Period in SBI PO?

    How to increase your score in IBPS PO 2017?

    How to Prepare General Awareness for Bank Exams?


    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF