1. Home
  2. |  
  3. CBSE Board|  

CBSE Class 12 Business Studies Sample Paper 2019

Oct 28, 2018 18:49 IST
    CBSE Class 12 Business Studies Sample Paper 2019
    CBSE Class 12 Business Studies Sample Paper 2019

    CBSE Sample Paper 2019 for Class 12 Business Studies is available for download in PDF format. Students can download it along with its solution and marking scheme. Download links are given at the end of this article. 

    CBSE releases CBSE class 12 Business Studies Sample Paper 2019 along with marking scheme and hints. With the help of this CBSE sample paper, students of Class 12 commerce will get an idea about the latest examination pattern and the level of questions which can be asked in the upcoming board exam.

    Students must solve this CBSE Sample Paper and refer their solutions with the marking scheme to assess their preparation level for CBSE Class 12 Business Studies board exam 2019. All the questions of this paper are important for class 12 Business Studies boar exam 2019.

    Preview: CBSE Class 12 Business Studies Sample Paper 2019

    Question1. “Successful organizations do not achieve their goals by chance but by following a deliberate process”. Identify the process highlighted here.

    Solution1.

    Process highlighted in the statement is ‘Management’. [1]

    Question2. Distinguish between Delegation and Decentralization on the basis of freedom of action.

    Solution2.

    Basis

    Delegation

    Decentralization

    Freedom of Action

    More control by superiors hence less freedom to take own decisions.

    Less control over executives hence greater freedom of action.

    [1]

    OR

    Question3. Distinguish between Authority and Responsibility on the basis of Origin.

    Solution3.

    Basis

    Authority

    Responsibility

    Origin

    Arises from formal position.

    Arises from delegated authority.

    [1]

    Question4. Define Marketing Management.

    Solution4.

    Marketing management refers to planning, organising, directing and controlling of the activities which facilitate exchange of goods and services between producers and consumers or users of products and services. [1]

    OR

    Question4.

    Define ‘Grading’ as a function of marketing.

    Solution4.

    Grading is the process of classification of products into different groups, on the basis of some of its important characteristics such as quality, size, etc. [1]

    Question5.

    Mohit purchased a smart phone for ₹30,000 from a mobile phone seller on his verbal commitment that the smart phone will be replaced in case of any defect, within a span of six months. The phone started creating technical issues in spite of proper maintenance and upkeep of the phone. The seller denied taking any action on the complaint made by Mohit. Name the redressal agency under the Consumer protection Act where Mohit can file his complain.

    Solution5:

    No, Mohit cannot file a complaint against the seller in the consumer court as he does not have cash-memo. He had purchased mobile phone on the verbal commitment only. [1]

    Question6.

    ‘The size of assets, the profitability and competitiveness are affected by one of the financial decisions’.

    State the decision involved with reference to the given statement.

    Solution6:

    Capital budgeting decision involves allocation of funds to different projects or assets with long term implications. [1]

    Question7. In an organization, employees always feel that they are under enormous unnecessary stress, as the manager does not provide any information about future plans but simply instructs them what to do. He also does not listen to any of the suggestions given by the subordinates. Identify the type of leadership style followed by the manager in the above situation.

    Solution7:

    Autocratic style of leadership is being followed by the manager in the given situation. [1]

    Question8.

    Mr. Mohan, Financial manager of ABC Ltd., has prepared the annual Statement of proposed expenditure to be presented in the Annual General Meeting. Identify the type of plan formulated by the financial manager.

    Solution8.

    Budget is the type of plan formulated by the financial manager. [1]

    .

    .

    .

    To access all the questions, download PDF of the Sample Paper

    Download CBSE Class 12 Business Studies Sample Paper 2019

    Download of Answers and Marking Scheme of  CBSE Class 12 Business Studies Sample Paper 2019

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF