Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. UPSC|  

CDS (I) 2018 Exam: Indian Geography practice Qns. on River Systems & Lakes

Jan 9, 2018 19:17 IST
    CDS (I) 2018 Exam: Indian Geography practice Qns. on River Systems & Lakes
    CDS (I) 2018 Exam: Indian Geography practice Qns. on River Systems & Lakes

    The UPSC will conduct the CDS (I) 2018 Exam on 4 February 2018. The exam will have three papers – English, Elementary Mathematics and General Knowledge (GK).
    In the GK Paper, the number of questions from Indian Geography is more compared to other components of the syllabus. For the benefit of CDS (I) 2018 Exam aspirants, we are providing a set of ten practice questions on River Systems and Lakes. Answers along with detailed explanation will be useful for aspirants in answering the questions in the exam from these topics.

    1. With reference to river Teesta, consider the following statements:

    1. The source of river Teesta is the same as that of Brahmaputra but it flows through Sikkim.
    2. River Rangeet originates in Sikkim and it is a tributary of river Teesta.
    3. River Teesta flows into Bay of Bengal on the border of India and Bangladesh.
    Which of the statements given above is/are correct?
    (a) 1 and 3 only
    (b) 2 only
    (c) 2 and 3 only
    (d) 1, 2 and 3

    Answer. (b) 2 only

    The river Teesta originates in Sikkim and flows through West Bengal and Bangladesh.  Around 83% of the river’s catchment lies in India and the remaining 17% lies in the neighbouring Bangladesh. While the Teesta originates in at an altitude of 5,330m from Tso Lhamo lake of North Sikkim Himalayas, while the Brahmaputra originates on the Angsi Glacier in Tibet. In Bangladesh Teesta joins the Brahmaputra, which is also known as Jamuna.

    2. Recently, linking of which of the following rivers was undertaken?

    (a) Cauvery and Tungabhadra
    (b) Godavari and Krishna
    (c) Mahanadi and Son
    (d) Narmada and Tapti

    Answer: (b) Godavari and Krishna

    Andhra Pradesh Chief Minister N Chandrababu Naidu on 28 March 2016 dedicated the Pattiseema Lift Irrigation Project to the people of the state. The project is situated at Pattiseema village of Polavaram mandal in West Godavari district.
    The project seeks to link the two major rivers of the state – Godavari and Krishna – to benefit farmers of Krishna and Guntur districts. Its primary objective is to use Godavari’s flood waters for the stabilisation of Krishna delta region that faces acute shortage of water for irrigation from June to August.

    3. Consider the following rivers:

    1. Vamsadhara
    2. Indravati
    3. Pranahita
    4. Pennar
    Which of the above are tributaries of Godavari?
    (a) 1, 2 and 3
    (b) 2, 3 and 4
    (c) 1, 2 and4
    (d) 2 and 3 only

    Answer. (d) 2 and 3 only

    Godavari is the largest peninsular river system in India. It rises in the Nasik district of Maharashtra and discharges its water into the Bay of Bengal. Its tributaries run through the states of Maharashtra, Telangana, Madhya Pradesh, Chhattisgarh, Orissa and Andhra Pradesh. Important tributaries of Godavari are – Wardha, Wainganga, Manjira, Pranhita, Indravati, Sabari, Maner, etc.
    Vamsadhara and Pennar are not tributaries to any other rivers and empties into the Bay of Bengal.

    4. Consider the following rivers:

    1. Barak
    2. Lohit
    3. Subansiri
    Which of the above flows / flow through Arunachal Pradesh?
    (a) 1 only
    (b) 2 and 3 only
    (c) 1 and 3 only
    (d) 1, 2 and 3

    Answer. (b) 2 and 3 only

    Barak flows through Manipur, Assam and Mizoram in India and enters Bangladesh where it forks into the Surma and Kushiyara rivers. Lohit is a tributary of the Brahmaputra and flows through Assam and Arunachal Pradesh. Similarly, Subansiri is also a tributary of the Brahmaputra and flows through Assam and Arunachal Pradesh. It is the largest tributary of Brahmaputra.

    5. Which of the following is a not a tributary of Krishna?

    (a) Musi
    (b) Tungabhadra
    (c) Munneru
    (d) Sileru

    Answer. (d) Sileru

    Sileru is the tributary of Godavari. Important tributaries of Krishna are Tungabhadra, Bhima, Musi, Malaprabha, Ghataprabha, Koyna, Munneru and Nira.

    6. Consider the following pairs:

    Wetlands                                                 Confluence of rivers
    1. Harike Wetlands                        Confluence of Beas and Satluj/Sutlej
    2. Keoladeo Ghana National Park    Confluence of Banas and Chambal
    3. Kolleru Lake                             Confluence of Musi and Krishna
    Which of the above pairs is/are correctly matched?
    (a) 1 only
    (b) 2 and 3 only
    (c) 1 and 3 only
    (d) 1, 2 and 3

    Answer. (a) 1 only

    Keoladeo Ghana National Park is located at the confluence of the Gambhir and Banganga. Kolleru Lake is located at the confluence of Godavari and Krishna

    7. Which of the following is not correctly matched.

    Lake                                            City
    (a) Hussain Sagar              Hyderabad
    (b) Wular                          Srinagar
    (c) Loktak                         Bishnupur
    (d) Ashtamudi                   Chennai

    Answer. (d) Ashtamudi-Chennai

    Lake Ashtamudi is located in the Kollam district of Kerala. Important lakes in Chennai are – Puzhal/Red Hills lake, Chembarram, Porur Retteri, Ambattur, etc.

    8. The Narmada river flows to the west, while most other large peninsular rivers flow to the east. Why?

    1. It occupies a linear rift valley.
    2. It flows between the Vindhyas and the Satpuras.
    3. The land slopes to the west from Central India.
    Select the correct answer using the codes given below.
    (a) 1 only
    (b) 2 and 3
    (c) 1 and 3
    (d) None

    Answer. (a) 1 only

    Narmada and Tapi flow through rift valleys, which were formed due to the upheaval of the Himalayas. Narmada is flowing through the area where the land is not sloping towards the west from central India. Hence it can be concluded that the river is flowing west because of the rift valleys only.

    9. Consider the following pairs

    National Park                                  River flowing through the Park
    1. Corbett National Park           Ganga
    2. Kaziranga National Park       Manas
    3. Silent Valley National Park    Kaveri
    Which of the above pairs is/are correctly matched?
    (a) 1 and 2
    (b) 3 only
    (c) 1 and 3
    (d) None

    Answer. (d) None

    Ramganga and Kosi, tributaries of Ganga, flow through Corbett National Park. Brahmaputra, Diphlu, Mora Diphlu and Mora Dhansiri flow through Kaziranga National Park. Bharathapuzha and River Kunthi flow through Silent Valley National Park.

    10. Which of the following is not a Ramsar site in India?

    (a) Pong Dam Lake
    (b) Loktak Lake
    (c) Chandra Taal
    (d) Ramappa Lake

    Answer. (d) Ramappa Lake

    Best wishes from Jagran Josh!

    CDS (I) 2018 Exam: Indian Polity practice Qns. on Legislature, Executive & Judiciary

    CDS Previous Year Papers: Solution to Qns. on Indian Defence & Security

    CDS Previous Year Papers: Answer Key & Detailed Solution to Indian History Qns.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF