Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. UPSC|  

CDS Previous Year Papers: Answer Key & Detailed Solution to Indian History Qns.

Dec 29, 2017 11:09 IST
    CDS Previous Year Papers: Answer Key & Detailed Solution to Indian History Qns.
    CDS Previous Year Papers: Answer Key & Detailed Solution to Indian History Qns.

    For the benefit of CDS (I) 2018 Exam aspirants, Jagran Josh is providing answer key and explanation to Indian History questions asked in the last three years. They help the aspirants in understanding the nature of questions and identifying the important areas of India History from the CDS Exam point of view. The CDS Exam Indian History are as given below.

    1. Which one of the following peasant struggles was an outcome of British opium policy?

    (a) Phulaguri Dhawa (1861)
    (b) Birsaite Ulgulan (1899-1900)
    (c) Pabna Revolt (1873)
    (d) Maratha Peasant Uprising (1875)

    Answer. (a) Phulaguri Dhawa (1861)

    Peasants of a remote and decrepit village, Phulaguri, in central Assam's Nagaon district had dealt the first blow to the British in the Northeast in 1861. The revolt, known as 'Phulaguri dhawa', in which a British official was killed and several police officers were injured, was triggered by a ban imposed on opium cultivation and a proposed taxation on betel leaf and nut.

    2. Which one of the following statements about the Sayyid brothers during the period of Later Mughals is not true?

    (a) They brought Jahandar Shah to power.
    (b) They wielded administrative power.
    (c) They followed a tolerant religious policy.
    (d) They reached an agreement with King Shahu.

    Answer. (a) They brought Jahandar Shah to power.

    Jahander Shah was ascended himself on the throne in 1712 AD after killing his three brothers with the help of Zulfikar Khan who was the leader of Irani Party in Mughals Court. Jahandar Shah was the first Mughal ruler who killed by Sayyid brothers- Abdulllah Khan and Hussain Ali (were the Hindustani Party leaders) in captivity.

    3. Who was the editor of the journal Indian Social Reformer that was started in 1890?

    (a) KT Telang
    (b) Veeresalingam
    (c) NG Chandavarka
    (d) KN Natarajan

    Answer. (d) KN Natarajan

    KN Natarajan was the editor of the Indian Social Reformer.

    4. With regard to nature of Mughal State, who among the following scholars argued that “the peculiar feature of the State in Mughal Inida was that is served not merely as the

    protective arm of the exploiting classes, but was itself the principal instrument of exploitation”?

    (a) Irfan Habib
    (b) Satish Chandra
    (c) Athar Ali
    (d) JF Richards

    Answer. (a) Irfan Habib

    5. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists :

    List-I (Harappan Site)                 List-II (Modern Name)

    A. Dholavira                     1. Saurashtra
    B. Ralchigarhi                 2. Hisar
    C. Bhirrana                     3. Kadir Island
    D. Bhogavo                     4. Haryana
    Code :
    (a) A B C D
          1 4 2 3
    (b) A B C D
          1 2 4 3
    (c) A B C D
          3 2 4 1
    (d) A B C D
          3 4 2 1

    Answer. (c) A-3, B-2, C-4, D-1

    Dholavira is one of the five largest Harappan sites and most prominent archaeological sites in India belonging to the Indus Valley Civilization. Ralchigarhi is a village in Hisar District in the state of Haryana in India, situated 150 kilometers to the northwest of Delhi. Bhirrana is located in is a small village located in Fatehabad District. Bhogavo is a river in Gujarat. It is a major right tributary of the Sabarmati River. The present day Surendranagar city is on the banks of the Bhogavo.

    6. Which twelfth century Sanskrit scholar was first responsible for the compilation of `Nibandhas’ or digests of epic and Puratnic texts?

    (a) Harsha
    (b) Govindachandra
    (c) Lakshmidhara
    (d) Kalidasa

    Answer. (c) Lakshmidhara

    Since, the author Lakshmidhara is not well-known, it can be answered by employing elimination method. Harsha, Govindachandra and Kalidasa are well known and they donot belong to the 12th century, the answer is Lakshmidhara.

    7. Which river is praised in the fifth century Tamil epic, Silappadikaram?

    (a) Cauvery
    (b) Godavari
    (c) Saraswati
    (d) Ganges

    Answer. (a) Cauvery

    The Silappatikaram, apart from being the first known epic poem in Tamil, is also important for its literary innovations. It introduces the intermingling of poetry with prose, a form not seen in previous Tamil works. It features an unusual praise of the Sun, the Moon, the river Kaveri and the city of Poompuhar at its beginning, the contemporary tradition being to praise a deity.

    8. Which one of the following statements about the Harappan Culture is not correct?

    (a) It witnessed the first cities in the subcontinent.
    (b) It marks the first use of script, written from right to left.
    (c) It marks the earliest known use of iron as a medium for the art of sculpting.
    (d) It marks the earliest known use of stone as a medium for the art of sculpting.

    Answer. (c) It marks the earliest known use of iron as a medium for the art of sculpting.

    The Indus valley people knew the use of copper, bronze, silver, gold but not iron.

    9. Harshacharita has references to various presents sent by a ruler named Bhaskara to Harshavardhana. Bhaskara belonged to

    (a) Haryanka Dynasty of Magadha
    (b) Varman Dynasty of Assam
    (c) Nanda Dynasty of North India
    (d) None of the above

    Answer. (c) Nanda Dynasty of North India

    Bhaskaravarman (600–650) of the Varman dynasty was perhaps the most illustrious of the monarchs of the ancient kingdom of Kamarupa. His name has been immortalised in the accounts of the Chinese Buddhist pilgrim, Xuanzang, who visited Kamarupa during his reing. Kamarupa was one of the most advanced kingdoms in India under Bhaskaravarman.

    10. Which of the following was/were founded by Raja Ram Mohan Roy?

    1. Atmiya Sabha
    2. Brahmo Samaj
    3. Prarthana Samaj
    4. Arya Samaj
    Select the correct answer using the code given below.
    (a) 1, 2 and 3
    (b) 2 only
    (c) 1 and 2 only
    (d) 1, 3 and 4

    Answer. (c) 1 and 2 only

    Associations started by Raja Ram Mohan Roy are - Atmiya Sabha (1815) and Brahmo Samaj (1828). Prarthana Samaj was founded by Atmaram Pandurang with the help of Keshav Chandra Sen in 1867, with an aim to make people believe in one God and worship only one God. Arya Samaj was founded by Dayananda Saraswati on 7 April 1875.

    11) Who among the following was not a member of the Drafting Committee of the Constituent Assembly?

    (a) N. G. Ayyangar
    (b) K. M. Munshi
    (c) B. N. Rau
    (d) Muhammad Saadulah

    Answer. (c) BN Rau was the legal advisor to the Constituent Assembly of India.

    The chairman and members of the Drafting Committee of the Constituent Assembly are -
    •    Chairman: Dr B R Ambedkar
    •    N Gopalaswamy Ayyangar
    •    Krishnaswamy Ayyar
    •    Dr K M Munshi
    •    Syed Mohammad Saadullah
    •    B L Mitter ( resigned due to ill health ) New: N Madhava Rau
    •    D P Khaitan ( Died in 1948 ) New: T T Krishnamachari

    12. Consider the following statements :

    1. Battle of Buxar provided the key to the English to establish their rule in India.
    2. The Treaty of Allahabad, concluded in 1765, enabled the British to establish their rule in Bengal.
    Which of the statements given above is/are correct?
    (a) 1 only
    (b) 2 only
    (c) Both 1 and 2
    (d) Neither 1 nor 2

    Answer. (c) Both 1 and 2

    The Battle of Buxar was the decisive battle which defined British as a ruler that was fought between English Forces, and combined army of Mir Kasim, the Nawab of Bengal, Nawab of Oudh and Shah Alam II, Mughal Emperor.
    The key outcome of the Battle of Buxar was the Treaty of Allahabad signed on 16 August 1765 between Lord Clive and Mughal Emperor Shah Alam II, who had submitted to the British in the battle.

    13. Consider the following statements

    1. The Jains believed that Mahavira had twenty-three predecessors.
    2. Parshvanatha was twenty-third Tirthankara.
    3. Rishava was immediate successor of Mahavira.
    Which of the statements given above is/are correct?
     (a) 1 and 2
     (b) 2 and 3
     (c) 2 only
     (d) 3 only

    Answer. (a) 1 and 2

    There are no successors to Mahavira and was the last thirthankara in Jainism.

    14. The Fourth Buddhist Council was held in Kashmir under the leadership of

     (a) Bindusara
     (b) Ashoka
     (c) Kunal
     (d) Kanishka

    Answer. (d) Kanishka

    The fourth Buddhist council was held in 72 AD at Kundalvana, Kashmir. It was presided by Vasumitra, while Asvaghosa was his deputy. The council was held under the patronage of Kushan King Kanishka of Kushan Empire. Buddhism was divided into two sects namely Mahayan and Hinayan.

    15. The University of Nalanda was set up by which Gupta ruler?

     (a) Kumaragupta II
     (b) Kumaragupta I
     (c) Chandragupta II
     (d) Samudragupta

    Answer. (b) Kumaragupta I

    Nalanda's datable history begins under the Gupta Empire and a seal identifies a monarch named Shakraditya  as its founder. Both Xuanzang and a Korean pilgrim named Prajnyavarman attribute the foundation of a sangharama at the site to him. Shakraditya is identified with the 5th-century CE Gupta emperor, Kumaragupta I.

    16. Consider the following statements about Sher Shah's administration :

    1. He divided his empire into Sarkars, which were further subdivided into Parganas.
    2. The Sarkars and the Parganas were directly administered by Sher Shah without the help of any other officials.
    Which of the statements given above is/are correct?
    (a) 1 only
    (b) 2 only
    (c) Both 1 and 2
    (d) Neither 1 nor 2

    Answer. (a) 1 only

    Sher Shah is credited with many administrative reforms. He divided his entire kingdom into 47 Sarkars (divisions). The Sarkars were further divided into Parganas. The official who governed the Pargana was called Shikqdar who was in-charge of the law and order.

    17. Consider the following statements :

    1. B. G. Tilak founded the Home Rule League in April 1916 in Maharashtra.
    2. N. C. Kelkar was not associated with Home Rule Movement.
    Which of the statements given above is/are correct?
    (a) 1 only
    (b) 2 only
    (c) Both 1 and 2
    (d) Neither 1 nor 2

    Answer. (a) 1 only

    In 1916, Bal Gangadhar Tilak and Annie Besant launched Home Rule Movements separately. Tilak setup the Home Rule League at the Bombay Provincial conference held at Belgaum in April 1916. The league was organised into six branches. Tilak's League worked in Maharashtra (including Bombay city), Karnataka, the central Provinces and Berar in the present day Karnataka. Tilak appointed Joesh Baptista and NC Kelkar as President and Secretary of the Home rule league movement.

    18. The social ideals of Mahatma Gandhi were first put forth in

    (a) Hind Swaraj
    (b) An Autobiography—The Story of My Experiments with Truth
    (c) History of the Satyagraha in South Africa
    (d) The Bhagavad Gita According to Gandhi

    Answer. (a) Hind Swaraj

    The social ideals of Mahatma Gandhi were first put forth in Hind Swaraj. It was written by Gandhi in 1909. In the book he expressed his views on swaraj, modern civilization, mechanization, etc that shaped the Indian freedom struggle in the later period.

    19. Consider the following statements about Syed Ahmed Khan, the founder of Muhammadan Anglo-Oriental College, Aligarh:

    1. He was a staunch supporter of Indian National Congress.
    2. Muhammadan Anglo-Oriental College was set up with the objective of promoting learning of Islamic education among the Muslims.
    Which of the statements given above is/are correct?
    (a) 1 only
    (b) 2 only
    (c) Both 1 and 2
    (d) Neither 1 nor 2

    Answer. (d) Neither 1 nor 2

    Syed Ahmed Khan called upon Muslims to loyally serve the British Empire and promoted the adoption of Urdu as the lingua franca of all Indian Muslims. Syed heavily critiqued the Indian National Congress.
    Muhammadan Anglo-Oriental College, which was later developed as the Aligarh Muslim University, imparted non-islamic English education also.

    20. Which one of the following statements about Rig Veda is not correct?

    (a) Deities were worshipped through prayer and sacrificial rituals
    (b) The Gods are presented as powerful, who could be made to intervene in the world of men via the performance of sacrifices
    (c) The Gods were supposed to partake of the offerings as they were consumed by the fire
    (d) The sacrifices were performed in the temples

    Answer. (d) The sacrifices were performed in the temples

    Though it is true that prayers and elaborate sacrificial rituals took place during the Rig Vedic period, the evidence for the existence of temples is not found.

    21. Which one of the following statements about ancient Indian Mahajanapadas is correct?

    (a) All Mahajanapadas were oligarchies where power was exercised by a group of people
    (b) All Mahajanapadas were located in eastern India
    (c) No army was maintained by the Mahajanapadas
    (d) Buddhist and Jaina texts list sixteen Mahajanapadas

    Answer. (d) Buddhist and Jaina texts list sixteen Mahajanapadas

    The Buddhist Anguttara Nikaya gives a list of sixteen great nations/mahajanpadas. They are – Anga, Assaka (or Asmaka), Avanti, Chedi, Gandhara, Kashi, Kamboja, Kosala, Kuru, Magadha, Malla, Machcha, Panchala, Surasena, Vriji and Vatsa.

    21. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists :

    List-I                                                      List-II
    (Person)                                             (Role in making of the Constitution of India)
    A. Rajendra                                        1. Member, Drafting Prasad Committee
    B. T. T. Krishnamachari                    2. Chairman, Constituent Assembly
    C. H. C. , Mookherjee                                                3. Chairman, Drafting Committee
    D. B. R. Ambedkar                             4. Vice-Chairman, Constituent Assembly
    Code :
    (a) A   B   C   D
         2   1   4   3
    (b) A   B   C   D
         2   4   1   3
    (c) A   B   C   D
         3   4   1   2
    (d) A   B   C   D
         3   1   4   2

    Answer. (a) A-2, B-1, C-4, D-3

    22. The only inscribed stone portrait of Emperor Ashoka has been found at

    (a) Sanchi
    (b) Amaravati
    (c) Kanaganahalli
    (d) Ajanta

    Answer. (c) Kanaganahalli

    At present Kanaganahalli is located in the Gulbarga district of Karnataka.

    23. In ancient India, the 'Yaudheyas' were

    (a) a sect of the Buddhism
    (b) a sect of the Jainism
    (c) a republican tribe
    (d) Vassals of the Cholas

    Answer. (c) a republican tribe

    24. Borobudur is the site of

    (a) a huge temple of Vishnu and Shiva in Java, built in the 12th Century AD
    (b) an enormous Stupa in Java, built in the 8th Century AD
    (c) a magnificent palace of a Chola King in Tamil Nadu
    (d) a Jain Monastery in Gujarat

    Answer. (b) an enormous Stupa in Java, built in the 8th Century AD

    25. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists :
    List-I                                                                      List- II
    (Temple)                                                             (Town)
    A. Kailasanatha                                                1. Bhubaneshwar
    B. Lingaraj                                                          2. Khajuraho
    C. Kandariya Mahadev                                     3. Mount Abu
    D. Dilwara                                                            4. Kanchipuram
    Code :
    (a) A   B   C   D
         4   2   1   3
    (b) A   B   C   D
         4   1   2   3
    (c) A   B   C   D
         3   1   2   4
    (d) A   B   C   D
         3   2   1   4

    Answer. (b) A-4, B-1,  C-2, D-3

    26. The Dashakuntatacharita or Tales of Ten Princes' was composed by

    (a) Bhatti
    (b) Banabhatta
    (c) Bhasa
    (d) Dandin

    Answer. (d) Dandin

    The Dashakuntatacharita, now incomplete, is a prose text relating the vicissitudes of ten princes in their pursuit of love and royal power. It contains stories of common life and reflects a faithful picture of Indian society during the period couched in the colourful style of Sanskrit prose. Dandin was Sanskrit grammarian of the 8th Century.

    27. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists :

    List-I (Text)                                         List-II (Author)
    A. Kitab-al Hind                                                1. Ibn Battuta
    B. Rehla                                               2. Al-Biruni
    C. Humayun Nama                          3. Lahori
    D. Badshah Nama                            4. Gulbadan Begum
    Code :
    (a) A   B   C   D
           2   4   1   3
    (b) A   B   C   D
          3   1   4   2
    (c) A   B   C   D
          3   4   1   2
    (d) A   B   C   D
           2   1   4   3

    Answer. (d) A-2, B-1, C-4, D-3

    28. Which one among the following was not a proposal of the Cabinet Mission, 1946?

    (a) The Constituent Assembly was to be constituted on the democratic principle of population strength
    (b) Provision for an Indian Union of Provinces and States
    (c) AU the members Constituent Assembly be Indians
    (d) British Government supervise the affairs Constituent Assembly

    Answer. (d) British Government supervise the affairs Constituent Assembly

    29. Consider the following statements from Kalhana's Rajatarangini :

    1. The common people ate rice and Utpala-saka (a wild vegetable of bitter taste).
    2. Harsha introduced into Kashmir a general dress befitting a king which included a long coat.
    Which of the statements given above is/are correct?
    (a) 1 only
    (b) 2 only
    (c) Both 1 and 2
    (d) Neither 1 nor 2

    Answer. (c) Both 1 and 2

    Kalhana's Rajatarangini is one of the works of history which is indeed a solitary example of its kind written between 1148 and 1149. It enjoys great respect among the historians for its approach and historical content. Kalhana’s work of Rajatarangini consists of 7826 verses, which are divided into eight books called Tarangas ("waves").

    30. Which of the following characteristic(s) describes the nature of religion according to the Rig Veda?

    1. Rig Vedic religion can be described as naturalistic polytheism.
    2. There are striking similarities between the Rig Vedic religion and the ideas in the Iranian Avesta.
    3. Vedic sacrifices were conducted in the house of the priest who was called yajaman.
    4. Vedic sacrifices were of two kinds - those conducted by the householder and those that required ritual specialists.
    Select the correct answer using the code given below :
    (a) 3 only
    (b) 1 and 2 only
    (c) 1, 2, 3 and 4
    (d) 1, 2 and 4 only

    Answer. (d) 1, 2 and 4 only

    31. Which of the following statement(s) about caste movements in early 20th century Kerala is/are false?

    1. Kerala's first modern novel Indulekha attacked the social dominance of Nambudiri Brahmans in Kerala.
    2. C.V. Raman Pillai's novel Marthanda Varma was written against the exploitation of peasants by Nair landlords.
    3. Sree Narayana Guru was one of the founders of the Sree Narayana Dharma Paripalana Yogam that was engaged in the upliftment of the Ezhavas in Kerala.
    4. Dr. Palpu, the first Ezhava graduate, was one of the founders of the Sree Narayana Dharma Paripalana Yogam that was engaged in the upliftment of the Ezhavas in Kerala.
    Select the correct answer using the code given below :
    (a) 1 only
    (b) 1 and 3
    (c) 2 only
    (d) 2 and 4

    Answer. (c) 2 only

    32. Which of the following statements about Mahatma Gandhi’s South African experiences (1893 – 1914) is/are true?

    1. Muslim merchants were actively involved in Gandhian political movements in South Africa.
    2. In 1906, Gandhi led a campaign in Cape Town against the ordinance on compulsory registration and passes for Indians.
    3. Gandhi began his political career with struggles against the imposition of excessive taxes on Indians in Cape Town.
    Select the correct answer using the code given below:
    (a) 1 and 2 only
    (b) 3 only
    (c) 1, 2 and 3
    (d) 1 only

    Answer. (d) 1 only

    It was in 1907, Gandhi led a campaign in Cape Town against the ordinance on compulsory registration and passes for Indians.

    33. Which of the following sets of newspapers reflected the concerns of educated Indian Muslims during the Khilafat Movement?

    (a) Comrade and Hamdard
    (b) Comrade and Hindustan Times
    (c) Zamindar and Muslim Voice
    (d) Comrade, Hamdard, Zamindar and Al Hilal

    Answer. (d) Comrade, Hamdard, Zamindar and Al Hilal

    34. Which of the following statements about the social reformer, Raja Rammohun Roy, is false?

    (a) Rammohun Roy belonged to the gentry class whose power had been diminished because of the imposition of the Permanent Settlement.
    (b) He studied both Vedantic Monism and Christian Unitarianism.
    (c) He translated the Upanishads into Bengali.
    (d) His first organization was the Atmiya Sabha, founded in Calcutta in 1815.

    Answer. (a) Rammohun Roy belonged to the gentry class whose power had been diminished because of the imposition of the Permanent Settlement.

    Ram Mohan Roy was born in Radhanagar, Burdhwan District, Bengal Presidency, on 22 May 1772, into the Rarhi Brahmin caste.

    35. Which of the following characteristics about the state of Travancore in 18th century Kerala is/are correct?

    1. Travancore was ruled by Marthanda Varma from 1729 to 1758.
    2. Travancore built a strong army and defeated the Dutch in 1741.
    3. Travancore was an important centre of learning.
    Select the correct answer using the code given below:
    (a) 1 and 2 only
    (b) 2 only
    (c) 1, 2 and 3
    (d) 1 only

    Answer. (c) 1, 2 and 3

    36. Which of the following is/are the characteristic(s) of the Sannyasi and Fakir uprisings?

    1. These uprisings refer to a series of skirmishes between the English East India Company and a group of sannyasis and fakirs.
    2. One reason for the uprising was the ban on free movement of the sannyasis along pilgrimage routes.
    3. In the course of the uprisings in 1773, Warren Hastings issued a proclamation banishing all sannyasis from Bengal and Bihar.
    4. Are contemporaneous with the Non-Cooperation Movement.
    Select the correct answer using the code given below:
    (a) 1 only
    (b) 1 and 3 only
    (c) 1, 2 and 3
    (d) 2 and 4 only

    Answer. (c) 1, 2 and 3

    37. Which of the following features of the State of Arcot in 18th century South India are correct?

    1. The founders of the dynasty that ruled Arcot were Daud Khan Penni and Sa'adatullah Khan.
    2. Arcot became the site of a protracted struggle between the English and Dutch East India Companies from the 1740s.
    3. Decentralization was a key feature of the State of Arcot in the 18th century.
    4. The other major State to emerge in South India at this time was Mysore.
    Select the correct answer using the code given below:
    (a) 1 and 2 only
    (b) 1, 2 and 4
    (c) 3 and 4 only
    (d) 2 and 4 only

    Answer. (b) 1, 2 and 4

    In the State of Arcot, the administration was decentralized.

    38. Which of the following statements about the musical culture in 18th and 19th century North India is/are not correct:

    1. The period was marked by the growing eminence of Sadarang Neamat Khan who introduced the khayal form.
    2. A large number of musicians moved out of regional centres to Delhi where they hoped they would receive more employment and patronage.
    3. The period was marked by the formation of specific region based gharanas.
    Select the correct answer using the code given below:
    (a) 1 only
    (b) 1, 2 and 3
    (c) 2 only
    (d) 2 and 3 only

    Answer. (c) 2 only

    Sadarang and his nephew Adarang changed the Khayal style of Hindustani music into the form performed today. They only popularized the form. In around 1705 itself, Guru Gobind Singh, the tenth master of Sikhism, wrote a Khyal after the Battle of Chamkaur:

    39. Which of the following statements about the musical culture in 18th and 19th century South India is/are correct?

    1. Musical developments were spearheaded by the Arcot court.
    2. Tanjavur replaced Madras as the cultural capital of classical music in the second half of the nineteenth century.
    3. Three great composers, Tyagaraja, Diksitar and Syama Sastri experimented with the kriti form to set the foundations for modern Carnatic music.
    Select the correct answer using the code given below :
    (a) 1 and 3 only
    (b) 2 only
    (c) 3 only
    (d) I, 2 and 3

    Answer. (c) 3 only

    Tyagaraja, Diksitar and Syama Sastri are referred to as the trinity of Carnatic music. They belonged to the 18th Century.

    40. Which of the following statements about visual culture in 18th and early 19th century North India is/are correct?

    1. Painters from Patna and Murshidabad flocked to Calcutta and produced water colours in the English mode.
    2. Landscape and portraiture became extremely important at this time.
    3. The artists Zayan-al-Din, Bhawani Das and Ram Das were adopted by the English East India Company to produce albums of Indian birds and animals.
    4. While Indians were influenced by European artistic styles, European artists did not visit regional courts.
    Select the correct answer using the code given below:
    (a) 1, 2 and 3
    (b) 2 and 3 only
    (c) 1, 3 and 4
    (d) 4 only

    Answer. (a) 1, 2 and 3

    About 30 British portrait painters trained in oil paintings and 28 miniaturists travelled to India between 1770 and 1825 in search of commissions. Amongst the earliest European artists who visited India were John Zoffany, William Hodges, Tilly Kettle, William and Thomas Daniells, Emily Eden and others.

    41. Which empire did Niccolo de Conti, Abdur Razzaq, Afanasy Nikitin and Fernao Nuniz visit?

    (a) The empire of Kannauj
    (b) Vijayanagara empire
    (c) Hoysala empire
    (d) Rashtrakuta empire

    Answer. (b) Vijayanagara empire

    42. Consider the following statements about Alauddin Khalji's market policy:

    1. He placed markets under the control of a high officer called ‘Shahna' for strictly controlling the shopkeepers and prices.
    2. In order to ensure a regular supply of cheap food grains, he ordered the land revenue from Doab region to be paid directly to the State.
    Which of the statements given above is/are correct?
    (a) 1 only
    (b) 2 only
    (c) Both 1 and 2
    (d) Neither 1 nor 2

    Answer. (c) Both 1 and 2

    43. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists:

    List-I                           List-II
    (Term)                        (Meaning)
    A. Mihrab                    1. Stepped pulpit
    B. Mimbar                   2. Direction towards the Kaba for prayer
    C. Khutba                    3. Arch
    D. Kibla                        4. Sermon
    Code :
    (a) A   B   C   D
         2   1   4   3
    (b) A   B   C   D
         2   4   1   3
    (c) A   B   C   D
         3   1   4   2
    (d) A   B   C   D
         3   4   1   2

    Answer. (c) A-3, B-1, C-4, D-2

    44. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists:

    List-I                             List-II
    (Person)                       (Work)
    A. Uddanda                   1. Sudhanidhi
    B. Sayana                      2. Mallikamaruta
    C. Yadavaprakasa       3. Malatimadhaua
    D. Bhavabhuti               4. Vaijayanti
    Code:
    (a) A   B   C   D
         2   1   4   3
    (b) A   B   C   D
         3   4   1   2
    (c) A   B   C   D
         2   4   1   3
    (d) A   B   C   D
         3   1   4   2

    Answer. (a) A-2, B-1, C-4, D-3

    45. Who among the following was not a painter at Akbar's Court?

    (a) Daswanth
    (b) Abdus Samad
    (c) Kalyan Das
    (d) Basawan

    Answer. (c) Kalyan Das

    Kalyan Das was the court painter of Muhammad Shah in the 18th Century.

    46. After the death of Shivaji, there was a fight for succession between

    (a) Shambhaji and the widow of Shivaji
    (b) Shambhaji and Bajirao
    (c) Rajaram and Shambhaji
    (d) None of them

    Answer. (c) Rajaram and Shambhaji

    The question of Shivaji's heir-apparent was complicated by the misbehaviour of his eldest son Sambhaji, who was irresponsible and "addicted to sensual pleasures." After Shivaji's death, Soyarabai, one of the spouses of Shivaji, made plans with various ministers of the administration to crown her son Rajaram rather than her prodigal stepson Sambhaji. On 21 April 1680, ten-year-old Rajaram was installed on the throne.

    47. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists:

    List-I                                                                      List-II
    (Author)                                                              (Work)
    A. Somadeva                                                     1. Malavikagnirnitra
    B. Kalidasa                                                         2. Kathasaritsagara
    C. Bhasa                                                             3. Chaurapanchasika
    D. Bilhana                                                           4. Suctpnavasavadatta
    Code :
    (a) A   B   C   D
         2   1   4   3
    (b) A   B   C   D
         3   4   1   2
    (c) A   B   C   D
         2   4   1   3
    (d) A   B   C   D
         3   1   4   2

    Answer. (a) A-2, B-1, C-4, D-3

    Malavikagnirnitra is the first play of the famous Sanskrit writer Kalidasa. Kathasaritsagara is a famous 11th-century collection of Indian legends, fairy tales and folk tales as retold in Sanskrit by a Shaiva named Somadeva. Chaurapanchasika is a set of 50 verses written by a Kashmiri Pandit Bilhana in the 11th century. Suctpnavasavadatta is a Sanskrit play in six acts written by the ancient Indian poet Bhasa.

    48. Patanjali was

    (a) a philosopher of the 'Yogachara' school
    (b) the author of a book on Ayurveda
    (c) a philosopher of the `Madhyamika' school
    (d) the author of a commentary on Panini's Sanskrit grammar

    Answer. (d) the author of a commentary on Panini's Sanskrit grammar

    Maharishi Patanjali, referred as the ‘father of Yoga’, is a person who compiled 195 Yoga Sutras. With time, these Yoga Sutras called as Bhasya become the foundation of Yoga philosophy.
    The core essence of Patanjali thought is eightfold path of Yoga (Ashtanga Yoga) that focused upon healthy living through Yoga.

    49. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists :

    List-I                                                                      List-II
    (King)                                                                    (Region)
    A. Shashanka                                                      1. Assam
    B. Kharavela                                                       2. Maharashtra
    C. Simuka                                                            3. Orissa
    D. Bhaskara Varman                                         4. Bengal
    Code:
    (a) A   B   C   D
         4   2   3   1
    (b) A   B   C   D
         1   3   2   4
    (c) A   B   C   D
         4   3   2   1
    (d) A   B   C   D
         1   2   3   4

    Answer. (c) A-4, B-3, C-2, D-1

    49. Which one of the following was a temple built by the Chola Kings?

    (a) Brihadiswara Temple, Tanjavur
    (b) Meenakshi Temple, Madurai
    (c) Srirangam Temple, Thiruchirapalli
    (d) Durga Temple, Aihole

    Answer. (a) Brihadiswara Temple, Tanjavur

    The brihadiswara temple of Tanjavur was built by the Chola emperor Rajaraja in the 10th century. It is built of granite. It has been regarded as a ‘landmark in the evolution of building art in south India’ and its vimana as a ‘touchstone of Indian architecture as a whole’. The temple is spread in area of about 240.9 m long (east-west) and 122 m broad (north-south).

    50. Which among the following was the reason of the resignations of the Indian ministers in all the provinces in the year 1939?

    (a) The Governors refused to act as constitutional heads
    (b) The Centre did not provide the required financial help to provinces
    (c) The Governor-General converted Indian administration from federal to unitary one because of the beginning of the Second World War
    (d) India was declared a party to the Second World War without the consent of the provincial governments

    Answer. (d) India was declared a party to the Second World War without the consent of the provincial governments

    In October 1939, the Congress ministries resigned in protest against Viceroy Lord Linlithgow's action of declaring India to be a belligerent in the Second World War without consulting the Indian people.

    Best wishes from Jagran Josh!!!

    CDS (I) 2018 Exam: Syllabus Analysis & Tips to prepare for Geography Qns. in GK

    CDS Exam Previous Year Question Papers (2014-2017) with Answers

     

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF