1. Home
  2. |  
  3. UPSC|  

CDS Previous Year Papers: Solution to Qns. on Indian Defence & Security

Dec 29, 2017 19:03 IST
    CDS Previous Year Papers: Solved Indian Defence & Security Qns.
    CDS Previous Year Papers: Solved Indian Defence & Security Qns.

    For the benefit of CDS (I) 2018 Exam aspirants, Jagran Josh is providing answer key and explanation to Indian defence and security related questions asked in the last three years. They help the aspirants in understanding the nature of questions and identifying the important areas for the exam.

    The year wise break up of the questions along with detailed solution are as given below.

    CDS (II) 2017 Exam

    1) The all-women expedition of Indian Navy to circumnavigate the globe on the sailing vessel, INSC Tarini, is scheduled to have four stopovers. Which one of the following is not one of them?

    (a) Fremantle
    (b) Lyttelton
    (c) Port Stanley
    (d) Durban

    Ans. (d) Durban

    Navika Sagar Parikrama is a project wherein a team of women officers of the Indian Navy would circumnavigate the globe on an Indian-built sail boat INSV Tarini. This is the first ever Indian circumnavigation of the globe by an all-women crew.  The project commenced in September  2017 in Goa. It’s four stopovers are - Fremantle (Australia), Lyttelton (New Zealand), Port Stanley (Falklands) and Cape Town (South Africa).

    CDS (I) 2017 Exam

    2. Which one of the following is not an Inter-Services Establishment?

    (a) Officers Training Academy
    (b) National Defence Academy
    (c) National Defence College
    (d) Armed Forces Medical College

    Ans. (a) Officers Training Academy

    The National Defence Academy, National Defence College and Armed Forces Medical College are inter-service establishments. They are located in Khadakwasla (near Pune), New Delhi and Pune respectively. The Officers Training Academy (OTA) is a training establishment of the Indian Army that trains officers for the Short Service Commission. They are located in Chennai and Gaya.

    3. Which one of the following is a Peacetime Gallantry Award?

    (a) Shaurya Chakra
    (b) Vir Chakra
    (c) Yudh Seva Medal
    (d) Param Vir Chakra

    Ans. (a) Shaurya Chakra

    Details related to Peacetime Gallantry Awards are -
    Ashok Chakra Award – An Indian military decoration awarded for valour, courageous action or self-sacrifice away from the battlefield. It is the peacetime equivalent of the Param Vir Chakra.
    Kirti Chakra – Second in order of precedence of peacetime gallantry awards.
    Shaurya Chakra – Third in order of precedence of peacetime gallantry awards.

    4. The Headquarters of the Southern Naval Command of the Indian Navy is located at which one of the following places?

    (a) Karwar
    (b) Kochi
    (c) Thiruvananthapuram
    (d) Chennai

    Ans. (b) Kochi

    The Southern Naval Command is one of the three main formations of the Indian Navy. It has its headquarters in Kochi, Kerala at INS Venduruthy. It commanded by the Flag Officer Commanding-in-Chief. The Present FOC-in-C is Vice Admiral Girish Luthra.

    5. The rank of Captain of the Indian Navy is equivalent to which one of the following?

    (a) Captain of the Indian Army
    (b) Group Captain in the Indian Air Force
    (c) Lieutenant Colonel of the Indian Army
    (d) Wing Commander of the Indian Air Force

    Ans. (b) Group Captain in the Indian Air Force

    Colonel in Indian Army, Group Captain in the Indian Air Force and a Captain of the Indian Navy are of the same rank.

    6. Which one of the following statements is correct in relation to the Indian Air force?

    (a) It has bases in many friendly countries.
    (b) It does not carry out joint exercises with any country.
    (c) It has a separate Maintenance Command.
    (d) No officer has ever been elevated to the rank of Marshal of the Indian Air Force.

    Ans. (c) It has a separate Maintenance Command.

    The Indian Air Force (IAF) has no base in any other country. The IAF carries out joint exercises with many friendly countries. For example – INDRA with Russia, Desert Eagle with UAE and Indradhanush with the UK.

    7. The Indian Navy in October 2016 commissioned the highly maneuverable fast attack craft INS Tihayu. INS Tihayu would be based in

    (a) Kochi
    (b) Panaji
    (c) Visakhapatnam
    (d) Mumbai

    Ans. (c) Visakhapatnam

    The Indian Navy commissioned the highly manoeuvrable fast attack craft INS Tihayu at the Eastern Naval Command on 19 October 16. INS Tihayu would be based in Visakhapatnam under the Naval Officer-in-Charge (Andhra Pradesh) and would be deployed for coastal patrol and surveillance operations along the Eastern Coast.

    8. Hindustan Aeronautics Limited handed over the first two indigenously designed and manufactured light combat aircrafts to the Indian Air Force in 2016. What is the name of these new combat aircrafts?

    (a) Marut
    (b) Garud
    (c) Tejas
    (d) Pushpak

    Ans. (c) Tejas

    The first squadron of home-grown Light Combat Aircraft (LCA) Tejas was inducted into Indian Air Force (IAF) at the Aircraft System Testing Establishment in Bengaluru on 1 July 2016.  The squadron has been named ‘Flying Daggers’ 45. State-run Hindustan Aeronautics Limited (HAL) handed over the first two Tejas aircraft to the Air Force.

    CDS (II) 2016 Exam

    9. Which one of the following does not signify a battle tank?

    (a) T─55
    (b) T─155
    (c) T─72
    (d) T─90

    Ans. (b) T─155

    T-55, T-72 and T-90 battle are USSR/Russian origin battle tanks and are respectively based on first, second and third generation battle tank technologies.

    10. Which one of the following statements is not correct?

    (a) BrahMos is a supersonic cruise missile made by India and Russian Federation.
    (b) The name BrahMos came from two rivers, Brahmaputra of India and Moskva of Russia.
    (c) Indian military scientists were capable of integrating BrahMos cruise missile with Sukhoi-30 MKI fighter.
    (d) Defence Research and Development Organization is the manufacturer of Sukhoi-30 MKI fighter.

    Ans. (d) Defence Research and Development Organization is the manufacturer of Sukhoi-30 MKI fighter.

    The Sukhoi Su-30MKI is a twinjet multirole air superiority fighter developed by Russia's Sukhoi and built under licence by India's Hindustan Aeronautics Limited (HAL) for the Indian Air Force (IAF).

    11. The first Tejas squadron of Indian Air Force consists of

    (a) 20 aircrafts with 4 in reserve
    (b) 100 aircrafts with 10 in reserve
    (c) 20 aircrafts with no reserve
    (d) 25 aircrafts with 5 in reserve

    Ans. (a) 20 aircrafts with 4 in reserve

    12. Who is the Chairman of the Chiefs of Staff Committee?

    (a) The chief of Army Staff
    (b) The Chief of Naval Staff
    (c) The Chief of Air Staff
    (d) The member who has been the longest on the Committee

    Ans. (d) The member who has been the longest on the Committee

    The senior most member of the Chiefs of Staff Committee (COSC) is appointed as its Chairman. Sunil Lanba, is the current and the 23rd Chief of the Naval Staff of the Indian Navy. He assumed the office on 31 May 2016 succeeding Admiral RK Dhowan and will hold office till May 2019. He is also the Chairman of the chiefs of staff committee (CoSC).

    13. Jammu and Kashmir Rifles is

    (a) an infantry regiment of the Indian Army
    (b) a battalion of the Rashtriya Rifles
    (c) the name of the Armed Police of the State of Jammu and Kashmir
    (d) a paramilitary force under the Ministry of Home Affairs

    Ans. (a) an infantry regiment of the Indian Army

    Jammu and Kashmir Rifles is an infantry regiment of the Indian Army.  It is a truly historic Indian Regiment raised by Maharaja Gulab Singh, the founder of the Dogra Kingdom in 1820. Amongst all the princely State Forces of India, it was the only one to be absorbed enbloc into the Indian Army as a separate Regiment and did not loose its entity by merger into the existing Regiments of the Army.

    14. Which one of the following is correct?

    (a) Infantry Regiment is also known as the Mechanized Infantry Regiment.
    (b) Corps of Electrical and Mechanical Engineers is subsumed in the Corps of Engineers.
    (c) Army Medical Corps and Army Dental Corps are two divisions of the Army Service Corps.
    (d) Army has its own Corps of Air Defence.

    Ans. (c) Army Medical Corps and Army Dental Corps are two divisions of the Army Service Corps.

    15. Which one of the following is not one of the Commands of the Indian Army?

    (a) South Western Command
    (b) North Eastern Command
    (c) Central Command
    (d) Army Training Command (ARTRAC)

    Ans. (b) North Eastern Command

    There are seven Commands of the Indian Army. They are South Western, Northern, Central, Army Training Command, Eastern, Western and Southern Commands.

    16. Which one of the following statements is correct?

    (a) The rank of Second Lieutenant has been abolished.
    (b) The Chief of Army Staff caries the rank of Field Marshal.
    (c) All officers posted to Andaman and Nicobar Islands wear the ranks of the Indian Navy.
    (d) The rank of Major General is higher than the rank of Lieutenant General.

    Ans. (a) The rank of Second Lieutenant has been abolished.

    The Andaman and Nicobar Command is the first and only Tri-service theater command of the Indian Armed Forces, based at Port Blair in the Andaman and Nicobar Islands, a Union Territory of India. It was created in 2001 to safeguard India's strategic interests in Southeast Asia and the Strait of Malacca.

    17. Which one of the following is not an Air Defence Missile system?

    (a) Akash
    (b) Trishul
    (c) Tatra
    (d) Astra

    Ans. (c) Tatra

    Tatra is a Czech manufacturer producing vehicles in Koprivnice. It is owned by the Tatra Trucks company, based in Ostrava, and is the third oldest company in the world producing cars with an unbroken history.

    CDS (I) 2016 Exam

    18. The rank of Major General in the Indian Army is equivalent to:

    (a) Air Marshal in Indian Air Force
    (b) Rear Admiral in Indian Navy
    (c) Air Commodore in Indian Air Force
    (d) Commodore in Indian Navy

    Ans. (b) Rear Admiral in Indian Navy

    The rank of Major General in the Indian Army is equivalent to Rear Admiral in Indian Navy and Air Vice Marshal in the Indian Air Force.

    CDS (II) 2015 Exam

    19.  Which one of the following is not provided regular budgetary support by the Ministry of Defence?

    (a) Himalayan Mountaineering Institute, Darjeeling
    (b) Institute for Defence Studies and Analyses, New Delhi
    (c) Armed Forces Tribunal
    (d) United Service Institution of India, New Delhi

    Answer.(d) United Service Institution of India, New Delhi

    The United Service Institution of India (USI) is a unique institution with unequalled expertise in the field of national security and matters pertaining to defence services. It has built an outstanding reputation over the last 140 years.

    20. Which one of the following statements is incorrect?

    (a) India is the third largest importer of the defence equipment.
    (b) India meets more than 50 per cent of its requirement of the defence equipment through imports.
    (c) Defence budget for 2015-2016 accounts for less than 2 per cent of the GDP.
    (d) Certain financial powers are delegated 'to the Vice Chief of Army Staff for capital acquisitions.

    Ans. (a) India is the third largest importer of the defence equipment.

    India was the world's largest importer of major arms between 2012–16, accounting for 13 per cent of the global total sales.

    21. Arihant' is the name of

    (a) an infantry combat vehicle
    (b) a ballistic missile
    (c) an attack helicopter
    (d) a nuclear powered submarine

    Answer. (d) a nuclear powered submarine

    Arihant means destroyer of enemies in Sanskrit is an Indian submarine, which is 111 meter long, 11 broad and 15 meter tall. Arihant has won India a status of the nation that has blue water navy. It went critical on 10 August 2013.

    22. Which one of the following is not correct about the Defence Research and Development Organization (DRDO)?

    (a) DRDO was formed in the year 1958
    (b) It is a network of 10 laboratories engaged in developing defence technologies
    (c) DRDO operates under the Ministry of Defence
    (d) Some of its major products include development missiles, armaments, light combat aircrafts, etc.

    Answer. (b) It is a network of 10 laboratories engaged in developing defence technologies

    At present, the DRDO has 60 labs spread across the country.

    23. ‘Red Flag’ is the name of a joint exercise between India and which one of the following countries?

    (a) China
    (b) Saudi Arabia
    (c) USA
    (d) Japan

    Ans. (c) USA

    The Red Flag exercises, held periodically at the Nellis Air Force Base since 1975, is advanced aerial combat training exercise. Indian Air Force (IAF) participated in Red Flag air exercise along with US, NATO and allied forces that were conducted from 28 April to 13 May 2016 in Alaska.

    CDS (I) 2015 Exam

    24. Which one of the following statements is incorrect?

    (a) The Armed Forces Tribunal has the power to adjudicate disputes relating to conditions of service of persons subject to the Army Act, 1950.
    (b) Findings and sentences of court martial can be challenged before the Armed Forces Tribunal.
    (c) The Chairperson and members of the Armed Forces Tribunal shall be appointed only after consultation with the Chief Justice of India.
    (d) The Chairperson and members of the Armed Forces Tribunal can be removed only after consultation with the Chief Justice of India.

    Ans. (d) The Chairperson and members of the Armed Forces Tribunal can be removed only after consultation with the Chief Justice of India.

    The Armed Forces Tribunal Act 2007, was passed by the Parliament and led to the formation of AFT with the power provided for the adjudication or trial by Armed Forces Tribunal of disputes and complaints with respect to commission, appointments, enrolments and conditions of service in respect of persons subject to the Army Act, 1950, The Navy Act, 1957 and the Air Force Act, 1950. Besides the Principal Bench in New Delhi, AFT has Regional Benches at Chandigarh, Lucknow, Kolkatta, Guwahati, Chennai, Kochi, Mumbai and Jaipur.

    25. Which one of the following statements is not correct?

    (a) The Central Government is empowered to issue a notification to specify any service in a State as a service of vital importance to the community.
    (b) Such a notification remains valid for six months.
    (c) Every command given by a superior officer casts a duty on all persons subject to the Army Act, 1950, the Air Force Act, 1950 or the Navy Act, 1957 to obey the command when such a notification is in force.
    (d) The provisions of the Armed Forces (Emergency Duties) Act, 1947 are applicable in connection with vital services imposed in an emergency on the armed forces.

    Ans. (b) Such a notification remains valid for six months.

    26. The Central Industrial Security Force is under the administrative control of which of the following ministries?

    (a) Ministry of Heavy Industries and Public Enterprises
    (b) Headquarters of the Integrated Joint Staff
    (c) Ministry of Home Affairs
    (d) PMO

    Ans. (c) Ministry of Home Affairs

    The CISF came into existence in 1969 with a modest beginning, having three battalions, to provide integrated security cover to the Public Sector Undertakings (PSUs) which, in those years, occupied the commanding heights of the economy.

    27. Which of the following statement(s) with regard to the Armed Forces (Special Powers) Act, 1958 is/are correct?

    1. The Act is applicable only to the States of Manipur, Tripura and Nagaland.
    2. A person taken into custody under the above Act must be handed over to the officer-in-charge of the nearest police station with least possible delay.
    3. An area can be declared as a disturbed area under the above Act only when the State Government is of the opinion that the use of the armed forces in aid of civil power is necessary to contain a dangerous condition in the concerned area.
    Select the correct answer by using the code given below:
    (a) 1, 2 and 3
    (b) 1 and 2 only
    (c) 3 only
    (d) 2 only

    Ans. (d) 2 only

    The AFSPA has a colonial origin. It first came as an ordinance by British in the backdrop of Quit India Movement launched by Mahatma Gandhi in 1942. It was enacted in 1958 after independence to give more powers to security forces. Under this Act, the State or the Union Government has the power to demarcate an area in the Indian Union as ‘disturbed’.
    The decision of the State Government as to whether or not an area is ‘disturbed’ can be overruled by the governor or the centre. Presently, AFSPA is in force in Arunachal Pradesh, Assam, Manipur, Meghalaya, Mizoram and Nagaland and Jammu and Kashmir.

    28. Indian Coast Guard is

    (a) a branch of the Indian Navy
    (b) an organization under the Central Board of Excise and Customs
    (c) an organization under the Ministry of Defence
    (d) a para-military force under the Ministry of Home Affairs

    Ans. (c) an organization under the Ministry of Defence

    The Indian Coast Guard is a multi-mission organization, conducting round-the-year real-life operations at sea.  Despite being relatively small, it has a wide range of task capabilities for both surface and air operations.
    The organization is headed by the Director General Indian Coast Guard (DGICG) exercising his overall command and superintendence from the Coast Guard Headquarters (CGHQ) located at New Delhi. It was established under an Act of the Parliament and is a part of the Ministry of Defence.

    CDS (II) 2014 Exam

    29. Which of the following is/are the department(s) in Ministry of Defence?

    1) Department of Defence
    2) Department of Defence Research and Development
    3) Department of Defence Production
    4) Department of Defence Finance
    Select the correct answer using the code given below:
    a) 1 and 2 only
    b) 1, 2 and 3
    c) 2, 3 and 4
    d) 1 only

    Ans. (c) 1, 2 and 3

    The Ministry of Defence has four departments under it. They are Department of Defence, Department of Defence Production, Department of Defence Research and Development and Department of Ex-Servicemen Welfare.

    30. Which of the following is/are Paramilitary Force(s) of India?

    1) Indian Coast Guard
    2) Assam Rifles
    3) Directorate General of Resettlement
    Select the correct answer using the code given below:
    a) 1, 2 and 3
    b) 1 and 3 only
    c) 2 only
    d) 1 and 2 only

    Ans. (d) 1 and 2 only

    The Directorate General Resettlement (DGR) is an Inter Service organization functioning directly under the Department of Ex-Servicemen Welfare (Ministry of Defence). In order to maintain a youthful profile of the Armed Forces, approximately 60,000 service personnel are retired/released every year at comparatively young age.
    Majority of the service personnel at the time of retirement are at an age where they have numerous unfinished domestic responsibilities, which necessitate their taking up second occupation. DGR assists Ex-Servicemen to train and acquire additional skills and facilitate their resettlement through a second career.

    31. ‘Garuda-V’, concluded recently, is a joint exercise between the Air Forces of India and

    a) Japan
    b) Canada
    c) Russia
    d) France

    Ans. (d) France

    Indo-French Air Exercise, Garuda V concluded on 13 June 2014 in Jodhpur Air Base. The exercise between the air forces of both countries started on 2 June 2014 saw various combat roles including Air to Air refueling.

    32. Which one among the following is a state-of-the-art acoustic sensor-based target training system developed by the CSIR for shooters of the Indian Army?

    a) SHANKH
    b) DHVANI
    c) NISHAN
    d) PRAHAR

    Ans. (b) DHVANI

    A state-of-the-art target training system, DHVANI (Detection and Hit Visualization using Acoustic N-wave Identification) developed by CSIR-National Aerospace Laboratories (CSIR-NAL), Bengaluru. It helps in perfecting marksmanship skills by accurately determining the location of bullet impact and providing real-time feedback. It has been validated and approved for induction into the Indian Army.

    33. Andaman Nicobar Command is

    a) a Command of the Indian Army
    b) a Regional Command of the Indian Coast Guard
    c) an Integrated theatre Command operating directly under the Chiefs of Staff Committee
    d) a joint Command of the Indian Navy and Indian Air Force

    Ans. (c) an Integrated theatre Command operating directly under the Chiefs of Staff Committee

    34. Arihant is a

    a) Multi barrel rocket launcher
    b) Airborne Early Warning and Control System
    c) Unmanned Combat Aerial Vehicle
    d) Nuclear-powered ballistic missile submarine

    Ans. (d) Nuclear-powered ballistic missile submarine

    35. Which one of the following is not a Command of the Indian Army?

    a) South-Western Command
    b) South-Eastern Command
    c) Army Training Command
    d) Central Command

    Ans. (c) South-Eastern Command

    36. Master Chief Petty Officer is a rank in the

    a) Indian Navy
    b) Military Engineering Service
    c) The Army Aviation Corps
    d) Indian Air Force

    Ans. (a) Indian Navy

    Master Chief Petty Officer is a first class sailor in the Indian Navy.

    37. ‘Project  Seabird’ is connected with

    a) Greenfield naval base at West Coast of India
    b) Anti pirate operation in Somalia
    c) Indian Navy’s island development project
    d) Shipyard in Kutch district, Gujarat

    Ans. (a) Greenfield naval base at West Coast of India

    Project Seabird was approved in 1999 to pursue the construction of the new naval base at Karwar. Phase I was completed in 2005 and the base was commissioned on 31 May 2005. Development of Phase II commenced in 2011. One completed, Project Seabird, Karwar in coastal Karnataka will become the country’s biggest Naval base by 2025.

    CDS (I) 2014 Exam

    38. Indian Navy commissioned its first advanced Light Helicopter Squadron at Kochi in November 2013. What is the name of the helicopter?

    (a) Chetak
    (b) Dhruv
    (c) Rudra
    (d) Cheetah

    Answer. (b) Dhruv

    Indian Navy on 12 November 2013 commissioned the first Advanced Light Weight Helicopters Squadron at Southern Command, Kochi, Kerala.
    This squadron of Advanced Light Weight Helicopters will help Indian Navy for search and rescue operations during night hours in a more effective manner. The Navy has transformed Dhruv helicopters into an advance search and rescue helicopter according to the requirements.

    39. Non-military Confidence Building Measures CCBMs) in a peace process include

    1. people to people contact across borders
    2. literary and cultural interaction under governmental and non-governmental agencies
    3. increase in travel facilities
    4. joint initiatives to tackle common socio-economic problems
    Select the correct answer using the code given below.
    (a) 2 and 3 only
    (b) 1 and 3 only
    (c) 2 and 4 only
    (d) 1, 2, 3 and 4

    Ans. (d) 1, 2, 3 and 4

    40. Consider the following statements about Pragati missile system of India:

    1. It is a short range solid fuel missile system.
    2. It has all weather day and night operational launch capability.
    Which of the statements given above is/are correct?
    (a) 1 only
    (b) 2 only
    (c) Both 1 and 2
    (d) Neither 1 nor 2

    Ans. (c) Both 1 and 2

    India developed a new tactical surface-to-surface missile Pragati which has a range between 60-170 km. The missile is on offer to India’s friendly countries. The Pragati missile is based on the Prahaar missile and it has been developed by the DRDO for the Army.

    41. Internal Security Academy is located at

    (a) Nashik
    (b) Mount Abu
    (c) Hyderabad
    (d) Pune

    Ans. (b) Mount Abu

    The Internal Security Academy (ISA) was established at Mount Abu (Rajasthan) on 1st February 1975 after shifting of the Central Police Training College (later rechristened, Sardar Vallabh Bhai Patel National Police Academy) to Hyderabad. ISA took over all properties from NPA which were either hired or owned by CPWD. The Abu Lawrence School Campus (4.5 Acres), which houses the main Academy Campus, was purchased by CRPF in 1979.
    The aspirants of CDS (I) 2018 Exam must note that few questions were repeated. To know more about the important topics to be covered and the source of reading material to answer questions on Indian Defence Management, click here.

    Best Wishes from Jagran Josh!!!

    CDS Previous Year Papers: Answer Key & Detailed Solution to Indian History Qns.

    CDS (I) 2018 Exam: Indian Polity practice Qns. on Preamble, FRs, DPSP & Fundamental Duties

    CDS (I) 2018 Exam: Reading Comprehension Practice Questions

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF