Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. UPSC|  

CDS (II) 2017 Exam: English Practice Questions - Synonyms Set 03

Nov 7, 2017 10:57 IST
    CDS (II) 2017 Exam: English Practice Questions -  Synonyms Set 03
    CDS (II) 2017 Exam: English Practice Questions - Synonyms Set 03

    The UPSC will conduct the CDS (II) Exam 2017 on 19 November 2017. For the benefit of aspirants, Jagran Josh is providing the following questions on synonyms. The answers along with explanations as given below will help the candidates in understanding the nature of the questions in the exam.

    Directions for the following ten items:

    Each item consists of a word in capital letters followed by four words or groups of words. Select the word or groups of words that is most similar in meaning to the word in capital letters.

    1. DEPLORE

    (a) lose heart
    (b) entreat
    (c) regret
    (d) malign

    Answer. C

    The meaning of the word deplore means – expressing strong condemnation of something. An appropriate synonym for the word is – regret.

    2. MOTIVATION

    (a) inducement
    (b) emotion
    (c) ambition
    (d) incitement

    Answer. A

    Synonyms for the word ‘Motivation’ are – motive, stimulus, stiumulation, inspiration, impulse, inducement, incitement, provocation, etc.

    CDS (II) Exam 2017: 8 Effective Tips to reduce Negative Marking

    3. RESIDUE

    (a) remainder
    (b) nothing
    (c) recede
    (d) little

    Answer. A

    Residue means a small amount of something that remains after the main part has gone or been taken or used. Remainder is an appropriate word to denote this meaning.

    4. PERPETUAL

    (a) perfect
    (b) confused
    (c) never ending
    (d) seasonal

    Answer. C

    Perpetual means never ending or changing. Synonyms for it are – everlasting, eternal, endless, enduirng, ageless, immortal, etc.

    5. ASSENT

    (a) climb
    (b) confirm
    (c) answer
    (d) agree

    Answer. D

    Assent means approval or agreement. Synonyms for it are – concur, acede, endorse, support, etc.

    6. DEFIANCE

    (a) insult
    (b) denial
    (c) degradation
    (d) resistance

    Answer. D

    Defiance means open resistance. Synonyms for it are – resistance, opposition, confrontation, contempt, rebellion, etc.

    CDS (II) 2017 Exam: English Practice Questions - Antonyms Set 02

    7. EMANCIPATE

    (a) liberate
    (b) release
    (c) acquit
    (d) unchain

    Answer. A

    Emancipation setting free whether it is from poverty, illiteracy, legal, social or social restrictions. Its synonyms are – free, liberate, release, discharge, etc.

    8. HOSTILITY

    (a) hospitality
    (b) jealousy
    (c) enmity
    (d) envy

    Answer. C

    Hostility is the state of ill will and bad feeling. Its synonyms are – bitterness, unkindness, anger, hatred, etc.

    9. FORBID

    (a) prohibit
    (b) allow
    (c) permit
    (d) order

    Answer. A

    Forbid means refuse to allow something. Its synonyms are – ban, outlaw, veto, proscribe, exclude, etc.

    10. AMBIGUOUS

    (a) definite
    (b) constant
    (c) shapeless
    (d) determined

    Answer. A
    Ambiguous means which is open to more than one interpretation. Its synonyms are – equivocal, ambivalent, debatable, arguable, etc.

    CDS (II) 2017 Exam: GK Practice Questions on Current Affairs – Set 02

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF