1. Home
  2. |  
  3. SSC 2018 |  

SSC CGL solved question paper Tier-I exam held on 16 August 2015 (II Shift): General Awareness

Jul 31, 2018 18:00 IST
    SSC CGL solved paper
    SSC CGL solved paper

    In the following article, you will get 50 solved questions of General Awareness asked in SSC CGL tier-1 exam held on 16thAugust, 2015 in the Evening shift. Please go through the following table containing the distribution of questions in this examination-

    Sub-topics

    No. of questions

    Geography

    5

    History

    6

    Indian Environment

    4

    Indian Culture

    1

    Economics

    4

    Indian Politics

    4

    Physics

    4

    Chemistry

    4

    Biology

    7

    Computer

    2

    Important dates, Awards, and others

    9

    From the above table, we can conclude that SSC had asked maximum number of questions from History, Biology, Economics, Geography, Indian Politics, Physics, Chemistry, and miscellaneous section. The difficulty level of these questions was moderate to high and require a detailed study of the journals & newspapers regularly. Hence, we suggest you to allocate more time on these topics to obtain high marks in next SSC CGL exams. Let us take a look at these questions & their solutions-

    1) The first Sultan of Delhi to issue regular currency and declare Delhi as the capital of his empire was:

    a) Iltutmish

    b) Balban

    c) Alam Shah

    d) Qutbuddin Aibak

    Ans. (a.)  

    Explanation: Iltutmish was the third ruler of the Delhi sultanate. He was the first to introduce coins minted with silver-copper alloy. 

    2) Which one of the following is not a feature of Indifference Curve?

    a) They slope downwards to the right

    b) They are parallel to each other

    c) They are concave to each other

    d) They do not intersect each other

    Ans. (c.)

    Explanation: Following is the indifference curve, which connects points representing quantities of two goods different, points between which a consumer is indifferent. From this figure, we can easily deduce that the curves are not concave to each other.

    3) From the national point of view which of the following indicates Micro Approach?

    a) Per capita income in India

    b) Study of sales of TISCO

    c) Educated Unemployment

    d) Inflation in India in India

    Ans. (b.)

    Explanation: In micro approach, firms and companies are considered instead of the country’s economic affairs.

    4) When income increases, consumption also increases:

    a) in a lower proportion

    b) None of the options

    c) in a higher proportion

    d) in the same proportion

    Ans. (d.)

    Explanation: When income increases, the purchasing power of consumers is also increased and consumers start to acquire new goods and services compatible with their income.

    SSC CGL 2018 General Awareness (GA) and General Knowledge (GK): Detailed Topic-wise Syllabus

    5) Headquarter of European Union (EU) is situated in:

    a) Milan (Italy)

    b) Brussels (Belgium)

    c) Munich (Germany)

    d) Paris (France)

    Ans. (b.)

    Explanation: Brussels is the de-facto capital of European Union.

    6) The Indian Constitution provides the country with three categories of civil services, namely:

    a) administrative, railway and police services

    b) all India, central and state services

    c) administrative, police and foreign services.

    d) administrative, police and revenue services

    Ans.

    Explanation:

    7) The soft silvery metallic element which ionizes easily when heated or exposed to light and is present in atomic clocks is:

    a) Cerium

    b) Califonrium

    c) Caesium

    d) Calcium

    Ans. (c.)

    Explanation: Caesium is a soft, silvery-gold alkali metal with a melting point of 28.5 °C (83.3 °F), which makes it one of only five elemental metals that are liquid at or near room temperature.

    8) Which of the following is not correct about Mahatma Gandhi?

    A) Gandhi supported close relation between religion and politics.

    B) Gandhi advocated complete separation of politics from religion.

    C) Gandhi believed in the sanctity of means.

    D) Gandhi believed in non-violence.

    Ans. (a.)

    Explanation: Gandhiji is known for promoting peace, non-violence, and separation of politics from religion.

    9) Addition of excessive amounts of heat to a lake is referred to as:

    a) Heat Bloom

    b) Refrigeration effect

    c) Green House effect

    d) Thermal pollution

    Ans. (d.)

    Explanation: Thermal pollution is the degradation of water quality by any process that changes ambient water temperature.

    10) Which of the following country has the longest overland tunnel?

    a) Spain

    b) Germany

    c) Switzerland

    d) France

    Ans. (c.)

    Explanation: LOTSCHBERG BASE TUNNEL, Switzerland is considered as the longest overland tunnel.

    11) What according to Communism is the chief enemy of the Society?

    a) Capitalist class

    b) Surplus value

    c) Religion

    d) Private property

    Ans. (c.)

    Explanation: The ultimate goal of communism is the establishment of the communist society, which is a socioeconomic order structured upon the common ownership of the means of production and the absence of social classes, money and the state.

    12) Kautilya's “Arthashastra mainly deals with ______:

    a) Social aspects

    b) Political state craft

    c) Economic doctrines

    d) Military aspects

    Ans.  (c.)

    Explanation: The Arthashastra is an ancient Indian treatise written in Sanskrit on statecraft economic policy and military strategy. However, it majorly focuses on the economic doctrines for a state.

    13) Jaspal Rana is the name associated with which of the following games:

    a) Boxing

    b) Shooting

    c) Archery

    d) Weight lifting

    Ans. (b.)

    Explanation: Jaspal Rana is an Indian shooter. He had won gold medal at the 1994 Asian Games, 1998 Commonwealth Games - Men's Center Fire Pistol, Men's Center Fire Pistol Pairs, 2002 Commonwealth Games - Men's 25m Center Fire Pistol, 2006 Commonwealth Games - Men's 25m Center Fire Pistol Pairs, and 2006 Asian Games.

    14) In the case of deadlock between the two houses of the Parliament, the joint sitting is presided over by the:

    a) Speaker of Lok Sabha

    b) President

    c) Senior most member of Lok Sabha

    d) Vice President

    Ans. (a.)

    Explanation: The Speaker of Lok Sabha presides over a joint sitting of the two Homes and the Deputy Speaker, in his absence. If the Deputy Speaker is also absent from a joint sitting, the Deputy Chairman of Rajya Sabha presides.

    15) Which of the following refers to the white salt which covers the land in some areas during dry season?

    a) usar

    b) reg

    c) reh

    d) erg

    Ans. (c.)

    Explanation: ‘Reh’ is the mixture of sodium salts applied to land in the Northwest Provinces of India on the surface of which these salts appear as an efflorescence.

    SSC CGL 2018 Tier-I Exam: Preparation Tips and Strategy

    16) Which one of the following is an indigenously built light combat aircraft of India?

    a) Arjun

    b) Vikrant

    c) Akash

    d) Tejas

    Ans. (d.)

    Explanation: The HAL Tejas is a single-seat, single-jet engine, multirole light fighter designed by the Aeronautical Development Agency (ADA) and Hindustan Aeronautics Limited (HAL) for the Indian Air Force and Indian Navy.

    17) The mercury and sodium street lamps light up because of :

    a) Atomic absorption

    b) Electron absorption

    c) Atomic emission

    d) Electron emission
    Ans. (c.)

    Explanation: In atomic emission, different frequencies of electromagnetic radiation is emitted due to an atom or molecule making a transition from a high energy state to a lower energy state.

    18) "Wall Street" is the name of the:

    a) Stock Exchange of Kolkata

    b) Indian Township in Washington

    c) Super market in Mumbai

    d) Stock Exchange of New York

    Ans. (d.)

    Explanation: Wall street is located in the financial district of lower Manhattan in New York city. It is widely known as the stock exchange of New York.

    19) Catalytic converters are generally made from:

    a) Hydrogen

    b) Alkaline metals

    c) Transition metals

    d)  Carbon

    Ans. (c.)

    Explanation: The catalyst used in the converter is mostly a precious metal such as platinum,palladium and rhodium and these are transition metals.

    20) In a Database Management System (DBMS), the content and the location of the data is defined by the _______.

    a) Multi-Dimensional data

    b) Sub-data

    c) Sequence data

    d) Meta data

    Ans. (d.)

    Explanation: Metadata is the data about data i.e. size, location, type, and etc.

    21) Man Booker Prize for 2014 is awarded to:

    a) Richard  Flanagan

    b) Amrita Pritam

    c) Shashi Tharoor

    d) Lech Walesa

    Ans. (a.)

    Explanation: The Man Booker Prize for 2014 was won by ‘Richard Flanagan’ for his book ‘The Narrow road to the deep North”.

    22) A person can jump higher on the moon's surface than on the earth because:

    A) the moon has no atmosphere

    B) the moon's surface is rough

    C) the acceleration due to gravity in moon is smaller than that on the earth.

    D) the Moon is cooler than earth.

    Ans. (c.)

    Explanation: The gravity of Moon is one-sixth of the gravity on earth.

    23) Which one of these animals is jawless:

    a) Sphyrna

    b) Myxine

    c) Shark

    d) Trygon

    Ans. (b.)

    Explanation: Myxine is a class of the fish and other sea-animal, which have no jaws.

    24) The National Police Academy is located at:

    a) Abu Road

    b) Hyderabad

    c) Dehradun

    d) Bangalore

    Ans. (b.)

    Explanation: Sardar Vallabhbhai Patel National Police Academy, Hyderabad is the Indian national institute for training of Indian Police Service(IPS) officers before they are sent to their respective state cadres to carry out their duties.

    25) Match the following:

    Crops                                    First in the world

    a) Rice                                   1. Brazil

    b) Maize                                 2. Malaysia

    c) Rubber                               3. China

    d) Sugarcane                          4. U.S.A.

    a) A-3, B-4, C-2, D-1

    b) A-2, B-1, C-3, D-4

    c) A-4, B-2, C-1, D-3

    d) A-1, B-3, C-4, D-2

    Ans. (a.)

    Explanation: These are the crops majorly cultivated in the respective countries.

    26) The author of the book "Zest for Life" is:

    a) H.G.Walls

    b) Emile Zola

    c) Mark Twain

    d) Virginia Wolf

    Ans. (b.)

    Explanation: This book was actually written in French named as 'La Joie de vivre'(The Joy of Living) by Emile Zola. This book was later translated in English as Zest for Life in 1955 by Jean Stewart.

    27) In mountainous areas a natural cause for road blocks is often:

    a) road repairs and construction

    b) land slides

    c) traffic congestion

    d) tree felling

    Ans. (b.)

    Explanation: The landslide refers to several forms of mass wasting that include a wide range of ground movements such as rock falls, deep-seated slope failures, mudflows and debris flows.

    28) Competition for food, light and space is most severe in:

    a) Distantly related species growing in the same habitats

    b) closely related species growing in different habitats

    c) Distantly related species growing in different habitats

    d) Closely related species growing in the same area or niche

    Ans. (d.)

    Explanation: Closely related species residing in the same area will naturally have strong competition for food, light, and space.

    SSC CGL Syllabus 2018: Tier I, II, III and IV with Exam Pattern

    29) The only AICC session Gandhiji presided was held at:

    a) Calcutta

    b) Lahore

    c) Belgaum

    d) Madras

    Ans. (c.)

    Explanation:  The only AICC session presided by Gandhi Ji was held at Belgaum in December 1924. It was 39th session of the Congress.

    30) The difference in the value of visible exports and visible imports is called:

    a) Balance Sheet of items

    b) Balance of Payments

    c) Balance of Account

    d) Balance of Trade

    Ans. (d.)

    Explanation: Balance of Trade is the difference between a counrty’s imports and exports.

    31) One of the regions that receives rainfall from the north-easterly monsoon is:

    a) Assam

    b) Kerala

    c) West Bengal

    d) Tamil Nadu

    Ans. (d.)

    Explanation: The period of North – East monsoon is October to December. The main rainy season accounting for about 48 % of the annual rainfall in Tamil Nadu.

    32) The green color seen in firework displays is due to the chloride salt of:

    a) Sodium

    b) Strontium

    c) Barium

    d) Calcium

    Ans. (c.)

    Explanation: Barium compounds are added to fireworks to impart a green color.

    33) Ecosystem consists of:

    a) A population and its non-living elements

    b) A biotic community and its non-living elements

    c) Population

    d) A biotic community

    Ans. (c.)

    Explanation: An ecosystem is a community made up of living organisms and nonliving components such as air, water, and mineral soil.

    34) Movement of people from a village to a small town and later to a city is known as:

    a) step-wise migration

    b) intra-state migration

    c) inter-state migration

    d) forced migration

    Ans. (a.)

    Explanation: Stepwise migration is a series of movements shifting people from villages to small town and then to cities.

    35) The apparent weight of a man in a lift is less than the real weight when-

    a) the lift is going down with uniform speed

    b) the lift is going down with an acceleration

    c) the lift is going up with an acceleration

    d) the lift is going up with uniform speed

    Ans. (b.)

    Explanation: When the lift goes down with an positive acceleration, then persons sitting in it experience weightlessness.

    36) B-Diversity is also known as:

    a) Between habitat diversity

    b) Within habitat diversity

    c) Global diversity

    d) Ecosystern diversity

    Ans. (d.)

    Explanation: Ecological diversity is a type of biodiversity. It is the variation in the ecosystems found in a region or the variation in ecosystems over the whole planet. Ecological diversity includes the variation in both terrestrial and aquatic ecosystems.

    37) The remedies to soil erosion are:

    I) Contour bunding

    II) Regulation of land use

    III) Cutting of trees

    IV) Allowing grazing of animals

    a) II, III

    b) III, IV

    c) I, II

    d) I, III

    Ans. (c.)

    Explanation: There are several remedies to soil erosion. However, contour bunding and land regulation are the major remedies given in the options.

    38) Who of the following became a member of the "Din-i-Ilahi"?

    a) Todarmal

    b) Raja Man Singh

    c) Raja Birbal

    d) Tansen

    Ans. (c.)

    Explanation: Raja Birbal was the only Hindu to adopt Din-i Ilahi, the religion founded by Akbar.

    SSC CGL Tier-I Exam Previous Year Papers with Solutions

    39) Which one of the following is the infective stage of the Malarial Parasite?

    a) trophozoite

    b) sporoblast

    c) schigozoite

    d) sporozoite

    Ans. (d.)

    Explanation: This is the motile form of Plasmodium which enters the infected host when the mosquito takes a blood meal. These sporozites then migrate to the liver where they mature and proliferate causing serious damage to the blood cells.

    40) The purpose of choke in a fluorescent lamp is:

    a) to decrease the voltage momentarily

    b) to increase the current momentarily flow

    c) to decrease the resistance

    d) to decrease the current flow

    Ans. (d.)

    Explanation: In fluorescent lamp circuit, Ac power pass through a 'choke' or 'reactor', this limits current and prevents the lamp from creating a type of short circuit which would destroy the lamp. 

    41) The substrate of Photorespiration is:

    a) Glycolate

    b) Pyruvic acid

    c) Fructose

    d) Glucose

    Ans. (a.)

    Explanation: In photorespiration, there are  several costs associated with this metabolic pathway; one being the production of hydrogen peroxide in the peroxisome (associated with the conversion of glycolate to glyoxylate).

    42) Who was the Nawab of Bengal during "Battle of Plassey"?

    a) Siraj-ud-duala

    b) Mir Qasim

    c) Mir Jafar

    d) None of these.

    Ans. (a.)

    Explanation: he Battle of Plassey was a decisive victory of the British East India Company over the Nawab of Bengal ‘Siraj-ud-duala’ and his French allies on 23 June 1757. 

    43) The Thirteenth Pravasi Bhartiya Divas was held on 8th and 9th Jan 2015 at:

    a) Gandhinagar

    b) Indore

    c) New Delhi

    d) Bangaluru

    Ans. (a.)

    Explanation: The 13th Pravasi Bharatiya Divas was held during 7–9 January 2015 at Mahatma Mandir, Gandhinagar, Gujarat . The Theme for this year was "Apna Bharat, Apna Gaurav".

    44) Rotation of crops is essential:

    a) For getting different kinds of crops.

    b) For increasing fertility of the soil.

    c) For decreasing the quantity of proteins.

    d) For increasing the quantity of minerals.

    Ans. (b.)

    Explanation: Crop rotation is also used to control pests and diseases that can become established in the soil over time.

    45) What is Amnesty International?

    a) An Animal Rights Protection Organization

    b) A Human Rights Organization

    c) A Peace Movement

    d) An Environment Protection Organization

    Ans. (b.)

    Explanation: Amnesty International is the world's largest human rights organization to prevent and stop grave violations of human rights, like the rights to physical and mental integrity, freedom on conscience and expression, and freedom from discrimination.

    46) Which of the following comes under the jurisdiction of both the High Court and the Supreme Court?

    a) Protection against the violation of the Constitution

    b) Protection of Fundamental Rights

    c) Disputes between Centre and the States

    d) Disputes between the States inter s 

    Ans. (b.)

    Explanation: Fundamental rights are protected by both the High Court and the Supreme Court of India.

    47) Match the following:

                    I                                                               II

    A. Chlorophy II                                  1. Plant Disease

    B. Nostoc                                          2. Photosynthetic pigment

    C. Transpiration                                3. Diazotroph

    D. Rust of wheat                               4. Loss of water from plant surface

    a) A-3, B-4, C-2, D-1

    b) A-2, B-4, C-3, D-1

    c) A-4, B-3, C-1, D-2

    d) A-2, B-3, C-4, D-1

    Ans. (d.)

    Explanation: They all are the definitions of the particulars given in Column I.

    48) Afla toxins are produced by

    a) Algae

    b) Viruses

    c) Fungi

    d) Bacteria

    Ans. (c.)

    Explanation: Aflatoxin is a poison produced by a fungus, called Aspergillus flavus. This fungus resides in soil and dead/ decaying matter in the field.

    Authentic sources for SSC General Awareness Preparation

    49)  Rainbows are produced when sunlight:

    a) Incident on rain drops hanging in the atmosphere is dispersed after suffering refraction and internal reflection.

    b) Incident on rain drops hanging in the atmosphere is dispersed after suffering refraction

    c) None of the given statements is correct.

    d) Incident on raindrops hanging in the atmosphere is dispersed after suffering reflection.

    Ans. (a.)

    Explanation:rainbow is a meteorological phenomenon that is caused by reflection, refraction and dispersion of light in water droplets resulting in a spectrum of light appearing in the sky. It takes the form of a multi-colored circular arc.

    50) What is the speciality of WINDOWS-NT?

    a) supports real-time processing

    b) supports Batch processing

    c) supports multi-processing

    d) supports LAN and WAN

    Ans. (c.)

    Explanation: Windows-NT operating system is a processor-independent, multiprocessing, multi-user operating system. It was produced for workstations and server computers.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF