Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. MBA|  

Top 100 General Knowledge Questions for CMAT 2017

Jan 25, 2017 10:03 IST
    XAT 2017
    XAT 2017

    In CMAT Exam, General Knowledge Section holds strategic importance. Questions in this section are usually asked from both static and current affairs areas. Generally, in this section 25 questions test the aptitude of the exam takers. Each question is of 4 marks each. Maximum marks allotted to General Knowledge section are 100. There shall be negative marking for wrong answers, for each wrong answer 1 mark shall be deducted.

    In this article, we have prepared a list of CMAT general knowledge questions. The questions cover all the events and happenings that are important for the exam. These topics are put forth in the form of 100 MCQ questions along with their answers. As CMAT 2017 is scheduled to take place on 28 January 2017, a repository of these questions will streamline your revision and save time in searching for the important topics.

    Read these questions carefully and be prepared to score well in the general knowledge section of CMAT exam. Questions from all the areas such as national issues, international events, sports trivia, appointments and agreements, books and authors, famous personalities and economy news are covered for your revision.

    Practice the Top 100 General Knowledge Questions for CMAT 2017

    1. Who among the following has been named as the TIME magazine Person of the Year 2016?

    A) Narendra Modi

    B) Donald Trump

    C) Vladimir Putin

    D) Mark Zukerberg

    Answer: Option B

    2. Which Indian village has recently earned the tag of becoming India’s first digital village in India?

    a) Akrund

    b) Akodara

    c) Poshina

    d) Punsari

    Answer: Option B  

    3. Who was recently elected as the President of FICCI for the year 2017?

    a) Harshavardhan Neotia

    b) Pankaj R. Patel

    c) Jyotsna Suri

    d) Rashesh Shah

    Answer: Option B

    4. Who among the following has been elected as US ambassador to the United Nations (UN) by US President-elect Donald Trump?

    a) Nikki Haley

    b) Kamala Harris

    c) Bobby Jindal

    d) Ami Bera

    Answer: Option A

    5. Name the person who has recently replaced Cyrus Mistry as the Chairman of Tata Global Beverages?

    a) Ratan Tata

    b) Lalit Modi

    c) Harish Bhat

    d) None of the above

    Answer: Option C

    6. What is the newly launched toll-free helpline number for Unique Identification Authority of India?

    a) 2016

    b) 1947

    c) 2000

    d) 2020

    Answer: Option B

    7. By when Indian Railways recently set the target to achieve 100 percent de-carbonisation with 90 percent electrification?

    a) 2021

    b) 2020

    c) 2025

    d) 2030

    Answer: Option A

    8. Name the Indian states that have jointly topped the Ease of Doing Business Reforms Ranking 2015-16?

    a) Andhra Pradesh and Karnataka

    b) Andhra Pradesh and Tamil Nadu

    c) Andhra Pradesh and Talengana

    d) Andhra Pradesh and Kerala

    Answer: Option C

    9. Name the creative agency that has been appointed by NITI Aayog for running its campaigns?

    a) FCB-Ulka Advertising Ltd.

    b) McCann-Erickson India Ltd.

    c) Ogilvy & Mather Ltd.

    d) Thinkstr

    Answer: Option D

    10. Which Indian FMCG player is planning to make use of Artificial insemination technique to 92 per cent female offspring of cows?

    a) Glaxosmith Kline

    b) Amul

    c) Dabur

    d) Patanjali

    Answer: Option D

    Tips to Crack CMAT 2017 Exam in one attempt

    11. Who was recently selected by the UN Security Council as the next UN Secretary-General?

    a) Antonio Guterres

    b) Ban Ki-moon

    c) Theresa May

    d) Angela Merkel

    Answer: Option A

    12. Name the instant messaging mobile application launched by Google.

    a) Hello

    b) Ello

    c) Aloo

    d) Allo

    Answer: Option  D

    13. Which country has topped the Global Competitiveness Index, GCI 2016-17 released in September 2016.

    a) Switzerland

    b) Singapore

    c) United States of America

    d) Sweden

    Answer: Option A

    14. In which state of India, Adani Green Energy (Tamil Nadu) Ltd. has installed world’s largest solar power plant of 648 megawatts?

    a) Andhra Pradesh

    b) Tamil Nadu

    c) Kerala

    d) Karnataka

    Answer: Option B

    15. Who is appointed as the Chairman of Life Insurance Corporation (LIC) of India?

    a) Usha Pal

    b) Usha Sangwan

    c) VK Sharma

    d) Nitin Srivastav

    Answer: Option C

    16. Which stock exchange became the first Indian stock exchange to file Initial Public Offering with SEBI?  

    a) Bombay Stock Exchange

    b) National Stock Exchange of India

    c) Calcutta Stock Exchange

    d) Madras Stock Exchange

    Answer: Option A

    17. Nomad Film Festival 2016 started in which of the following cities?  

    a) Mumbai

    b) Jaipur

    c) Jabalpur

    d) New Delhi

    Answer: Option D

    18. Which village became the first Wi-fi hotspot village in Haryana?

    a) Bahu-Jholri

    b) Rewari Khera

    c) Gumthala Garhu

    d) Thamber

    Answer: Option C

    19. Who of the following topped the Forbes list of world’s highest paid actors of 2016?

    a) Tom Cruise

    b) Matt Damon

    c) Dwayne Johnson

    d) Jackie Chan

    Answer: Option C

    20. Which of the following Indian Actress has been ranked 10th in the world in the list of “Forbes magazine”?

    a) Sonam Kapoor

    b) Katrina Kaif

    c) Priyanka Chopra

    d) Deepika Padukone

    Answer: Option D

    21. Which company has acquired gaming (interactive livestreaming) startup Beam?

    a) Apple

    b) Microsoft

    c) Google

    d) IBM

    Answer: Option C

    22. Who is recently appointed as the Managing Director of the State Bank of India?

    a) Shri Rajnish Kumar

    b) Shri Sanjiv Malhotra

    c) Arundhati Bhattacharya

    d) Dinesh Kumar Khara

    Answer: Option D

    23. What is the new name of Business Broadcast News channel ‘Bloomberg TV India’, owned by Anil Ambani?

    a) BBN

    b) BTV

    c) BTVi

    d) BloomTV

    Answer: Option C

    24. Which company has acquired Yahoo for $4.8 billion in July 2016?

    a)  

    b)  

    c)  

    d)  

    Answer: Option B

    24. What is the theme of the 2016 World Population Day?

    a) Vulnerable Populations in Emergencies

    b) Investing in teenage girls

    c) Investing in girls

    d) None of These

    Answer: Option B

    25. What is the name of the Massive Open Online Courses (MOOC) platform was launched by HRD ministry on August 15?

    a) Swayam-Shiksha

    b) Khud-Se

    c) Swayam

    d) None of the above

    Answer: Option C

    26. Who has been elected as the Chairman of the International Chamber of Commerce (ICC)?

    a) Mukesh Ambani

    b) Azim Premji

    c) Sunil Bharti Mittal

    d) Terry McGraw

    Answer: Option C

    27. Who has been appointed as the new CEO, MD of Airtel Payments Bank by Bharti Airtel?

    a) Shashi Arora

    b) Manish Khera

    c) AM Naik

    d) Ashish Nanda

    Answer: Option A

    28. Which harmful chemical is found in the bread and is claimed to cause cancer in the consumers?


     
    a) Sodium Ascorbate

    b) Monosodium Glutamate

    c) Potassium Bromate

    d) Maltodextrins

    Answer: Option B

    29. What is the name of the new bill payment system which has been launched by RBI?

    a) Bharat Bill Payment System (BBPS)

    b) Bharat Bills Processing System (BBPS)

    c) Bharat Bill Payment Slots (BBPS)

    d) Bharat Billing Payment System (BBPS)

    Answer: Option A

    30.  Which online jewellery portal has been acquired by Titan in an all-cash deal?

    a) Gitanjalishop

    b) Caratlane

    c) Bluestone

    d) Thangamayil

    Answer: Option B

    31. Which Indian State has become the first “kerosene free state” after the sale of subsidized cooking and lightening fuel has been stopped there?  

    a) Delhi

    b) Surat

    c) Chandigarh

    d) Mumbai

    Answer: Option C

    32. Name the passenger train which has been flagged off by railway Minister Suresh Prabhu and is a part of the ‘raftar' mission of India’s Railways Ministry.

    a) Ahmedabad Express

    b) Bandra Patna Express

    c) Satavahana Express

    d) Gatiman Express

    Answer: Option D

    33. Which city of Japan will host the 2016 Group of 7 (G7) Summit?

    a) Tokyo

    b) Ise-Shima

    c) Osaka

    d) Yokohama

    Answer: Option B

    34. Who has been elected and appointed as the new President of Taiwan?

    a) Tsai Ing-wen

    b) Wu Jin-lin

    c) Chen Shui-bian

    d) Lin Bih-jaw

    Answer: Option A

    35. Who has been elected as the President of Board of Control for Cricket in India (BCCI)?

    a) Anurag Thakur

    b) Ratnakar Shetty

    c) Saurabh Chandra

    d) Sourav Ganguly

    Answer: Option A

    36. Who has been declared as the new Chief Minister of Assam?

    a) Sarbananda Sonowal

    b) Biswajit Daimary

    c) Tarun Gogoi

    d) Kamkhya Tasa

    Answer: Option A

    37. Who has been elected as the newly elected Chief Minister of Tamil Nadu?

    a) Edappadi K Palaniswami

    b) Jayalalithaa

    c) M.K. Stalin

    d) P Thangamani

    Answer: Option B

    38. Who has been appointed as the Finance Secretary of India?

    a) Ashok Lavasa

    b) Bhim Sain Bassi

    c) Ratan Watal

    d) Sudeep Lakhtakia

    Answer: Option A

    39. Name the Indian women who have earned a name in the Forbes’ 2016 list of America’s Richest Self-Made Women.

    a) Sumitra Mahajan

    b) Mallika Dutt

    c) Bharti Kirchner

    d) Neerja Sethi and Jayshree Ullal

    Answer: Option D

    40. In which country Indian government organized 1st Yoga Championship?

    A) France

    b) Germany

    c) United States

    d) Egypt

    Answer: Option D

    41. Which is the 1st country of the world to put a ban on Deforestation?

    a) Turkmenistan

    b) Kiribati

    c) Somalia

    d) Norway

    Answer: Option D

    42. Who among the following headed the 7th Pay Commission?

    a) Ratin Roy

    b) Meena Aggarwal

    c) Vivek Rae

    d) AK Mathur

    Answer: Option D

    43. Which is the 1st Indian state to ban these electronic cigarettes?

    a) Punjab

    b) Uttar Pradesh

    c) Bihar

    d) Karnataka

    Answer: Option A

    44. Who has been elected as the first Indigenous woman to the House of Representatives of Parliament of Australia?

    a) Linda Burney

    b) Joanna Lindgren

    c) Neville Bonner

    d) Aden Ridgeway

    Answer: Option A

    45. Which of the given below operations was started to evacuate Indian citizens who were stranded in South Sudan's capital Juba?

    a) Maitri

    b) Checkmate

    c) Sankat Mochan

    d) Raahat

    Answer: Option C

    46. Who has officially clinched the Republican nomination for the US President after a state-by-state vote at the Party Convention?

    a) Ted Cruz

    b) Bernie Sanders

    c) Donald Trump

    d) Hillary Clinton

    Answer: Option C

    47. Who has been appointed as the Chief Economist of World Bank in July 2016?

    a) Paul Romer

    b) Nicholas H Stern

    c) Justin Yifu Lin

    d) François Bourguignon

    Answer: Option A

    48. Which of the following is NOT a historical site as declared by the UNESCO’s World Heritage Site recently?

    a) Nalanda Mahavihara

    b) Vikramashila Monastery

    c) Capitol building chandigarh

    d) Khangchendzonga National Park

    Answer: Option B

    49. Which country has been declared free from measles by the World Health Organization (WHO)?

    a) India

    b) USA

    c) Brazil

    d) Japan

    Answer: Option C

    50. On which railway stretch of India Railways Minister Suresh Prabhu launched the nation's first Green Rail Corridor?

    a) Rameswaram-Manamadurai

    b) Jammu-Katra

    c) Tiruchirappalli-Madurai

    d) Kalka–Shimla

    Answer: Option A

    51. In which city of India’s first Water Metro project that was recently launched?

    a) Kochi

    b) Kolkata

    c) Hyderabad

    d) Chennai

    Answer: Option A

    52. Who has been appointed as the Chief Executive Officer (CEO) of Unique Identification Authority of India (UIAI)?

    a) Ajay Bhushan Pandey

    b) Shankar Bhushan Pandey

    c) Vijay Bhushan Pandey

    d) None of these

    Answer: Option A

    53. Who has been appointed as the Head of International Olympic Committee Athletes’ Commission?

    a) Angela Ruggiero

    b) Thomas Bach

    c) Claudia Bokel

    d) Seiko Noda

    Answer: Option A

    54. Who has taken over as the Chairperson of Central Board of Direct Taxes?

    a) P.K. Sinha

    b) Ajeet Shrivastava

    c) Rani Singh Nair

    d) Atulesh Jindal

    Answer: Option C

    55. Name the Mobile payments company, which has announced the partnership with IRCTC's app for power e-cash payments on IRCTC's e-catering app, Food on Track.

    a) Paytm

    b) MobiKwik

    c) Freecharge

    d) None of the above

    Answer: Option B

    56. Name the journalist, considered the ‘dean of black press columnists’, who passed away recently.

    a) George E. Curry

    b) Robert C. Maynard

    c) William Raspberry

    d) John H. Johnson

    Answer: Option A

    57. Who of the following was not selected for 2016 Rajiv Gandhi Khel Ratna?

    a) PV Sindhu

    b) Dipa Karmakar

    c) Jitu Rai

    d) Shiva Thapa

    Answer: Option D

    58. Who was sworn in as President of Brazil in August 2016?

    a) Dilma Rousseff

    b) Michel Temer

    c) Lula da Silva

    d) Fernando Henrique

    Answer: Option B

    59. Who of the following is the author of the book “I Want 2 be Tendulkar”?

    a) Savi Sharma

    b) Manish Sharma

    c) Devdutt Pattanaik

    d) Sudeep Nagarkar

    Answer: Option B

    60. Majuli recently became the first island district of India. Majuli is located in which of the following states?

    a) Assam

    b) West Bengal

    c) Tripura

    d) Arunachal Pradesh

    Answer: Option A

    61. Who of the following was India’s flag-bearer at the 2016 Summer Paralympic Games?

    a) Rajinder Singh Rahelu

    b) Girisha Hosanagara Nagarajegowda

    c) Murlikant Petkar

    d) Devendra Jhajharia

    Answer: Option D

    62. Which country has launched the first of its new generation weather satellites Fengyun-4?

    a) Japan

    b) North Korea

    c) China

    d) South Korea

    Answer: Option C

    63. Which Indian state has launched a subsidised meal scheme ‘Annapurna Rasoi'?

    a) Odisha

    b) Uttar Pradesh

    c) Maharashtra

    d) Rajasthan

    Answer: Option D

    64. Who among the following has topped the Forbes 2016 list for “World's Most Powerful People”?

    a)  Vladimir Putin

    b)  Donald Trump

    c)  Narendra Modi

    d)  Mukesh Ambani

    Answer: Option A

    65. Who has sworn-in as the Chief Minister of Tamil Nadu?

    a) M. Karunanidhi

    b) O. Panneerselvam

    c) M. G. Ramachandran

    d) None of the Above

    Answer: Option B

    66. Who has been appointed the Chief of the Directorate General of Civil Aviation (DGCA)?

    a) Pashupati Raju

    b)  B.S. Bhullar

    c) Sh. Keshav Rao

    d)  Smt. Ruchika Gupta

    Answer: Option B

    67. Which movie won the Best Film Award at the first BRICS Film Festival that recently concluded in New Delhi?

    a) Xuan Zang

    b) The Battle for Sevastopol

    c) Thithi

    d) Kalushi, The story of Solomon Mahlangu

    Answer: Option C

    68. When is Constitution Day celebrated in India to spread awareness about Indian Constitution?

    a) 30th November

    b) 25th November

    c) 26th November

    d) 28th November

    Answer: Option C

    69. Which of the following was declared as the word of the year 2016 by Oxford Dictionaries?

    a) Post-Truth

    b) Adulting

    c) Hygge

    d) Woke

    Answer: Option A

    70. Who has been appointed as the chairman of an eight-member task force appointed to re-calibrate all ATMs functioning in India by RBI?

    a) R Gandhi

    b) NS Vishwanathan

    c) Harun R Khan

    d) SS Mundra

    Answer: Option D

    71. Who is the author of the book titled “An Era of Darkness: The British Empire in India” that was recently released by released by the Vice President of India M. Hamid Ansari

    a)  Chetan Bhagat

    b)  Arundhati Roy

    c)  Sashi Tharoor

    d)  Vikram Seth

    Answer: Option C

    72. Who has become the 1st India-American woman to be elected to the U.S. House of Representative?

    a)  Kamala Harris

    b)  Pramila Jayapal

    c)  Kiran Desai

    d) None of these

    Answer: Option D

    73. Who among the following is appointed as CEO of the World Bank?

    a)  Jason McCracken

    b) Abdelilah Benkirane

    c) Antonio Guterres

    d) Kristalina Georgieva

    Answer: Option D

    74. When is World Tsunami Awareness Day observed globally?

    a) 5 November

    b) 15 November

    c) 10 November

    d) 25 November

    Answer: Option A

    75. What is the name of the new book that was recently announced by Arundhati Roy?

    a) The Ministry of Utmost Happiness

    b) The God of Small Things

    c) Listening to Grasshoppers

    d) Broken Republic

    Answer: Option A

    76. Who among the following won the 2016 Nobel Prize in Literature?

    a) Patrick Modiano

    b) Svetlana Alexievich

    c) Alice Munro

    d) Bob Dylan

    Answer: Option D

    77. Who has been elected as the new Secretary General of the United Nations?

    a) Antonio Guterres

    b) Ban ki Moon

    c) Vitaly Antonio

    d) Matthew Rycroft

    Answer: Option A

    78. Which Javelin thrower broke the national record and became the 1st Indian to cross the 60m mark on the penultimate day of the 56th Open National Athletics Championships, Lucknow?

    a) Tejaswin Shankar

    b) Jitin Thomas

    c) Annu Rani

    d) K Rashmi

    Answer: Option C

    79. Who of the following will be the Chief Guest at the Republic Day celebrations on 26 January 2017?

    a) Angela Merkel

    b) Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan

    c) Vladimir Putin

    d) Theresa May

    Answer: Option B

    80. Yoshinori Ohsumi won the 2016 Nobel Prize in Medicine for his contribution in which field of study?

    a) Discoveries concerning novel therapies against river blindness

    b) Discoveries concerning novel therapies against lymphatic filariasis

    c) Elucidating the metabolism of glucose

    d) Discoveries of mechanisms for autophagy

    Answer: Option D

    81. Kersti Kaljulaid was recently elected as the first woman President of which of the following countries?

    a) Ireland

    b) Norway

    c) Finland

    d) Estonia

    Answer: Option D

    82. Who was appointed as first US ambassador to Cuba in 55 years by President Barack Obama?

    a) Jeffrey DeLaurentis

    b) Cameron Munter

    c) Richard G. Olson

    d) Marcia Stephens Bloom Bernicat

    Answer: Option A

    83. Which country recently launched world's biggest radio telescope in search for extraterrestrial life?

    a) India

    b) China

    c) Russia

    d) Japan

    Answer: Option B

    84. Name the film that has been selected as India's entry to the 89th Academy Awards (Oscars) to be held in 2017 in the Foreign Language Film category.

    a) Parched

    b) Tithi

    c) Udta Punjab

    d) Visaranai

    Answer: Option D

    85. Name the Yazidi woman, who was recently appointed the UNODC Goodwill Ambassador for the Dignity of Survivors of Human Trafficking.

    a) Nadia Murad Muhammed Taha

    b) Sadia Murad Basee Taha

    c) Nadia Murad Basee Taha

    d) None of the Above

    Answer: Option C

    86. Which Declaration was adopted by the World Leaders recently at the United Nations General Assembly Summit for Refugees and Migrants?

    a) Universal Declaration of Human Rights

    b) New York Declaration

    c) Doha Declaration on Integrating Crime Prevention and Criminal Justice

    d) Lima Declaration on Alternative Development

    Answer: Option B

    87. Which country will host the 17th Summit of the Non Aligned Movement (NAM)?

    a) China

    b) Japan

    c) India

    d) Indonesia

    Answer: Option D

    88. When is International Day of Democracy celebrated?

    a) 15 July 2016

    b) 15 December 2016

    c) 15 January 2016

    d) 15 September 2016

    Answer: Option D

    89. Which Indian para-athlete recently became the first Indian to win two gold medals at the Paralympics?

    a) Devendra Jhajharia

    b) Girisha Nagarajegowda

    c) Deepa Malik

    d) None of the above

    Answer: Option A

    90. The Union Cabinet approved the formation of the Goods and Services Tax (GST) Council. The Council will be created as per which Article of the amended Constitution?

    a) Article 279B

    b) Article 279

    c) Article 279D

    d) Article 279A

    Answer: Option D

    91. Which state celebrated the bicentenary (200 years) of the 1817 Paika revolt against the British Empire in 2016?

    a) Punjab

    b) Uttar Pradesh

    c) Odisha

    d) Bihar

    Answer: Option C

    92. Which Ayurvedic medicine manufacturer recently inked a MoU with DRDO’s DIHAR to promote cultivation of rare medicinal plants?

    a) Zandu Pharmaceutical Works

    b) The Himalaya Drug Company

    c) Dabur India Ltd.

    d) Shri Baidyanath

    Answer: Option C

    93. What is the name of the project on the River Ganga that is being developed between Allahabad and Haldia to enable commercial navigation.

    a) Jal Marg Vikas Project

    b) Ganga Vikas Project

    c) Ganga Jal Vikas Project

    d) Pavitra Ganga Project

    Answer: Option A

    94. Which Indian state has recently abolished Agricultural Income Tax?

    a) Uttar Pradesh

    b) Bihar

    c) Punjab

    d) Karnataka

    Answer: Option D

    95. When is United Nations International Albinism Awareness Day observed across globe?

    a) 11th June

    b) 13th June

    c) 15th June

    d) 12th June

    Answer: Option B

    96. Who was recently sworn in as the Governor of Punjab?

    a) Banwarilal Purohit

    b) V P Singh Badnore

    c) Kaptan Singh Solanki

    d) Padmanabha Balakrishna Acharya

    Answer: Option B

    97. Which Indian actor is chosen for the prestigious Chevalier de l'Ordre des Arts et Lettres (Knight in the National Order Arts and Letters)?

    a) Kamal Haasan

    b) Rajinikanth

    c) Amitabh Bachchan

    d) Om Puri

    Answer: Option A

    98. World Suicide Prevention Day was 10 September with theme?

    a) Saving Lives, Restoring Hope

    b) Stigma: A Major Barrier to Suicide Prevention

    c) Connect, Communicate, Care

    d) With Understanding New Hope

    Answer: Option C

    99. Who was appointed as the World Bank Country Director for India recently?

    a) Onno Ruhl

    b) Junaid Ahmad

    c) Syed Muazzem Ali

    d) Harsh Vardhan Shringla

    Answer: Option B

    100. Which Declaration was adopted by the World Leaders recently at the United Nations General Assembly Summit for Refugees and Migrants?

    a) Universal Declaration of Human Rights

    b) New York Declaration

    c) Doha Declaration on Integrating Crime Prevention and Criminal Justice

    d) Lima Declaration on Alternative Development

    Answer: Option B

     

    We hope that the list of these 100 GK questions would help you in your preparation of CMAT 2017 exam. A quick revision of these questions will not let you skip on the major happenings and understand the type of questions that are expected in the general knowledge section of CMAT 2017 exam.

    Wishing you Good luck for the CMAT 2017

    For more updates on CMAT GENERAL AWARENESS, keep visiting MBA Section of jagranjosh.com

    Latest Updates on CMAT 2017

    Download CMAT 2017 Admit Card soon

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF