1. Home
  2.  |  
  3. Test & Quizzes |  

Current Affairs Quiz: 11 April 2016

Apr 11, 2016 19:00 IST

Jagranjosh.com brings for its reader daily updated quizzes that cover the topics like death of former Union Minister and Congress leader, fire accident at Puttingal Devi temple and UN-backed ceasefire deal between government and rebels among others.

1.    The United Nations on 14 April 2016 will observe the birth anniversary of which Indian historical personality and social reformist for the first time?
a)    Raja Ram Mohan Roy
b)    Dayananda Saraswati
c)    Swami Vivekanad
d)    Dr Babasaheb Ambedkar

2.    Identify the format of filing from which the Union Corporate Affair Ministry exempted the housing finance companies on 11 April 2016.
a)    SIDF
b)    XBRL filing
c)    AIFC
d)    None of these

3.    Name the former Union Minister and Congress leader from Manipur who died in April 2016 in Aizawl, Mizoram due to heart failure.
a)    NR Laskar
b)    C Silvera
c)    Purno Agitok Sangma
d)    Balram Jakhar

4.    At least 110 people were charred to death in a fire accident at Puttingal Devi temple on 10 April 2016 during a festival at Paravur. The temple is located in which Indian state?
a)    Karnataka
b)    Kerala
c)    Tamil Nadu
d)    Arunachal Pradesh

5.  
 Name the world number two shuttler of Japan who was axed from his participation in 2016 Rio Olympics for gambling at an illegal casino.
a)    Sho Sasaki
b)    Kento Momota
c)    Nozomi Okuhara
d)    Kenichi Hayakawa

6.  
 Name the country whose rebels and government supporting forces on 10 April 2016 agreed to abide by the UN-backed ceasefire deal.
a)    Syria
b)    Yemen
c)    Iraq
d)    Ukraine

7.    India on 10 April 2016 offered to invest up to 20 billion US dollars in a country’s energy industry, subject to provision of concessional rights. Name the country.
a)    Iraq
b)    Israel
c)    Iran
d)    Myanmar

8.    Group of Seven (G7) industrialized countries on 10 April 2016 started a two day meet in which city?
a)    Hiroshima
b)    Nagasaki
c)    Washington
d)    Paris

9.    Which State government announced two percent employment reservation in various departments for meritorious sportspersons of the state on 10 April 2016?
a)    Jharkhand
b)    Bihar
c)    Chhatisgarh
d)    Andhra Pradesh

10.    Who was chosen for the UNESCO or Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2016 in April 2016?
a)    Mazen Darwish
b)    Khadija Ismayilova
c)    Ahmet Şık
d)    None of the above

11.    Prime Minister Arseniy Yatsenyuk on 10 April 2016 announced that he will resign from his office this week, blaming politicians’ failure to enact real changes. Arseniy Yatsenyuk is the Prime

Minister of which nation?
a)    Belarus
b)    Peru
c)    Moldova
d)    Ukraine

12.    
The Union Government on 10 April 2016 recommended 1304 crore rupees for drought relief to which state under National Disaster Relief Fund (NDRF)?
a)    Maharashtra
b)    Bihar
c)    Uttar Pradesh
d)    Telangana

13.    Researchers of which country in April 2016 introduced a new approach for making an all-weather solar cell that can generate electricity even during rains by using Graphene?
a)    Japan
b)    India
c)    China
d)    United State of America

14.  
 Name the English professional golfer who on 10 April 2016 the US Masters golf tournament?
a)    Danny Willett
b)    Jordan Spieth
c)    Lee Westwood
d)    Arnold Palmer

15.    Who on 6 April 2016 was appointed the Head of Lamborghini India Operations?
a)    Vincet Parker
b)    Sharad Agarwal
c)    Himanshu Sharma
d)    Vivek Agnihotri

Answers
1-(d)    6-(b)    11-(d)
2-(b)    7-(c)    12-(d)
3-(b)    8-(a)    13-(c)
4-(b)    9-(a)    14-(a)
5-(b)    10-(c)    15-(b)

Is this article important for exams ? Yes25 People Agreed
Read more Current Affairs on: Current Affairs Quiz , Current Affairs , Interactive Quiz

DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK