1. Home
  2.  |  
  3. Test & Quizzes |  

Current Affairs Quiz: 22 February 2016

Feb 22, 2016 19:00 IST

Jagranjosh.com brings for its reader daily updated quizzes that cover the topics like Shyama Prasad Mukherjee National Rurban Mission, 2016 Hockey India League title and 1952 Language Movement among others.

1.    Who was on 22 February 2016 appointed as the chairman of the Empowered Group of State Transport Ministers that was formed to suggest measures to boost the transport sector?
a)    Yunus Khan
b)    Gopal Rai
c)    Mahender Reddy
d)    Ajit Singh Kohar

2.    Prime Minister Narendra Modi on 21 February 2016 launched Shyama Prasad Mukherjee National Rurban Mission from which place?
a)    Kurubhat
b)    Balaghat
c)    Bankura
d)    Ribhoi

3.    Name the Triple Jumper from India who on 21 January 2016 won silver medal at the 7th Asian Indoor Athletics Championships in Doha, Qatar.
a)    Dutee Chand
b)    Mayookha Johny
c)    Sugandha Kumari
d)    Renjith Maheswary

4.    Which team on 21 February 2016 won the 2016 Hockey India League title?
a)    Ranchi Rays
b)    Punjab Warriors
c)    Kalinga Lancers
d)    Delhi Waveriders

5.    Which nation on 21 February 2016 paid homage to 1952 Language Movement martyrs at Central Shaheed Minar?
a)    Pakistan
b)    Indonesia
c)    Bangladesh
d)    Myanmar

6.    International Mother Language Day (IMLD) was observed globally on 21 February 2016 with the theme
a)    Inclusive Education through and with Language - Language Matters
b)    Quality education, language(s) of instruction and learning outcomes
c)    Local languages for Global Citizenship: Spotlight on Science
d)    Books for mother tongue education

7.    Who on 20 February 2016 defeated Czech Republic’s Barbora Strycova to win the WTA Dubai Duty Free Tennis Championships women’s singles title?
a)    Sara Errani
b)    Simona Halep
c)    Petra Kvitová
d)    Elena Dementieva

8.    Name the scaly anteaters and insectivorous mammals of the order Pholidota that is a protected animal under Schedule I of Wildlife (Protection) Act, 1972 meaning that no trade is permitted.
a)    Pangolin (Manis crassicaudata)
b)    Bharal (Ovis nahura)
c)    Ermine (Mustela erminea
d)    Fishing cat (Felis viverrina)

9.    How many agreements were inked between India and Nepal on 20 February 2016?
a)    Three
b)    Six
c)    Seven
d)    Eleven

10.   Identify the snooker player who on 21 February 2016 won the 2016 BetVictor Welsh Open title.
a)    Neil Robertson
b)    Steve Davis
c)    Ronnie O'Sullivan
d)    John Higgins

11.    Who on 20 February 2016 was elected as the President of Central African Republic?
a)    Anicet-Georges Dologuele
b)    Nicolas Tiangaye
c)    Célestin Gaombalet
d)    Faustin-Archange Touadéra

12.    Name the Malayalam film that was named the Best Children's Film at the 2016 Berlin International Film Festival and honoured with the Crystal Bear Award in the 'Generation K-Plus' section.
a)    Killa
b)    Dhanak
c)    Ottal
d)    Vanaka

13.    Name the high-thrust cryogenic engine that was successfully tested by the ISRO on 19 February 2016 for 640 seconds?
a)    CE-19
b)    CE-20
c)    CE-21
d)    CE-22

14.    With which telecom company Aditya Birla Nuvo Ltd on 19 February 2016 announced partnership to set up a payments bank?
a)    Airtel
b)    Vodafone
c)    Idea Cellular
d)    Aircel

15.    Who on 20 February 2016 scored the fastest test cricket century in 54 balls?
a)    Brendon McCullum
b)    Misbah-ul-Haq
c)    Virat Kohli
d)    AB de Villiers

Answers
1-(a)    6-(b)    11-(d)
2-(a)    7-(a)    12-(c)
3-(d)    8-(a)    13-(b)
4-(b)    9-(c)    14-(c)
5-(c)    10-(c)    15-(a)

Is this article important for exams ? Yes27 People Agreed
Read more Current Affairs on: Current Affairs Quiz , Current Affairs , Interactive Quiz

DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK