1. Home
  2.  |  
  3. Test & Quizzes |  

Current Affairs Quiz: 29 March 2016

Mar 29, 2016 18:33 IST

Jagranjosh.com brings for its readers current affairs quiz of the day covering events like Delhi Budget 2016-17, Defence Procurement Procedures Rules and New Zealand Open Grand Prix, 2016 amongst others.

1.    The Yokohama Rubber Company Limited on 25 March 2016 announced that it has signed an agreement with global investment firm KKR. The agreement was signed to acquire which of the following tire manufacturing companies?
a)    Alliance Tire Group
b)    Danang Rubber Company
c)    Cooper Tires
d)    Continental AG

2.    The U.S. Agency for International Development (USAID) on 28 March 2016 signed a MoU with which international financial institution to develop solar parks across India?
a)    World Bank
b)    Asian Development Bank
c)    Asian Infrastructure Investment Bank
d)    New Development Bank

3.    Name the Russian grandmaster who on 28 March 2016 won the FIDE World Chess Candidates Tournament.
a)    Garry Kasparov
b)    Vladislav Artemiev
c)    Sergey Karjakin
d)    Daniil Dubov

4.    Name the American Franciscan nun and founder of the internationally-broadcast cable television and radio networks Eternal Word Television Network who died on 27 March 2016.
a)    Edith Stein
b)    Mother Monza
c)    Sister Prejean
d)    Mother Angelica

5.    What is the name of the series of animated film launched by UNICEF in March 2016 to help frame positive perceptions towards the tens of millions of children on the move globally?
a)    Rainbow Ruby
b)    Unfairy Tales
c)    Fairy Tales
d)    Rainbow Tales

6.    Andhra Pradesh Chief Minister N Chandrababu Naidu on 28 March 2016 dedicated the Pattiseema Lift Irrigation Project to the people of the state. The project links the two major rivers namely
a)    Godavari & Krishna
b)    Krishna & Cauvery
c)    Godavari & Cauvery
d)    Krishna & Mahanadi

7.    Which of the following category was created under the Defence Procurement Procedure 2016 that was unveiled by the Union Government on 28 March 2016?
a)    Make (Indian - IDDM)
b)    Buy (Indian – IDDM)
c)    Buy & Make (Indian - IDDM)
d)    All of the above

8.    The Supreme Court of this country on 28 March 2016 upheld the 1988 Constitutional provision that declares Islam as the state religion.
a)    Bangladesh
b)    Iran
c)    Pakistan
d)    Iraq

9.    Name the first direct container vessel between India and Bangladesh that was flagged off from Krishnapatnam of Andhra Pradesh to Chittagong on 28 March 2016.
a)    MV Harbour-1 Vessel
b)    Al Piranpir
c)    Calypso Fortune
d)    Catamaran Ajanta

10.    Which number was approved as the single emergency number for India by the Telecom Commission on 28 March 2016?
a)    100
b)    112
c)    911
d)    900

11.    Who was appointed as captain of the Delhi Daredevils team for 2016 Indian Premier League season on 28 March 2016?
a)    JP Duminy
b)    Virendra Shewag
c)    Zaheer Khan
d)    Goutham Gambir

12.    Identify the Motor Manufacturing Company that signed a follow-on contract with the Indian Army to supply 619 units of its 6X6 high-mobility vehicle (HMV) multi-axle truck on 28 March 2016.
a)    Mahindra
b)    BMW
c)    Eicher
d)    TATA Motors

13.    What is worth of Delhi annual budget 2016-17 that was presented by Delhi government on 28 March 2016?
a)    46600 crore rupees
b)    50000 crore rupees
c)    30630 crore rupees
d)    1 Lakh crore rupees

14.    Who topped the T20 rankings released by the International Cricket Council (ICC) in March 2016?
a)    Glenn Maxwell
b)    Viraat Kohli
c)    Aaron Finch
d)    A B de Villiers

15.    Who won the men's singles of New Zealand Open Grand Prix 2016 of badminton?
a)    Riichi Takeshita
b)    Lee Chong Wei
c)    Tian Houwei
d)    Huang Yuxiang

Answer

1-(a)    6-(a)    11-(c)
2-(b)    7-(b)    12-(d)
3-(c)    8-(a)    13-(a)
4-(d)    9-(a)    14-(b)
5-(b)    10-(b)    15-(d)

Is this article important for exams ? Yes9 People Agreed

DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK