Search

GK Questions and Answers on Doctor B.R. Ambedkar

Dr. Babasaheb Ambedkar is the main pillar behind the composition of the Indian Constitution. He is declared as the most intelligent man by many surveys. Let us solve 15 GK general knowledge questions and answers based on the biography of Dr. Ambedkar in this article.
Jun 29, 2020 16:45 IST
facebook Iconfacebook Iconfacebook Icon
GK questions and answers on doctor B.R. Ambedkar
GK questions and answers on doctor B.R. Ambedkar

Dr. Ambedkar's birthday is celebrated with great enthusiasm across the world on 14 April. To increase the general knowledge about Doctor,Jagran Josh has published 15 GK questions and answers on the biography of his life.

1. Dr. Ambedkar born in............
(a) Maharashtra
(b) Madhya Pradesh
(c) Karnataka
(d) Gujarat
Answer: b
Explanation: Dr. Ambedkar was born in Mahu, Madhya Pradesh. However, his father was a resident of Ambadwe village in the Ratnagiri district of Maharashtra.

2. When was Dr. Ambedkar born?
(a) 14 April 1891
(b) 14 April 1893
(c) January 15, 1889
(d) 6 December 1869
Answer: a
Explanation: Dr. Ambedkar was born on 14 April 1891 in Mahu, Madhya Pradesh, which is now known as Dr. Ambedkar Nagar.

3. What was the name of Dr. Ambedkar's father?
(a) Ramji Maloji Sakpal
(b) Sambha ji Sakpal
(c) Yashwant Sambha Ambedkar
(d) None of these
Answer: a
Explanation: Dr. Ambedkar's father's name was Ramji Maloji Sakpal and his mother's name was Bhimabai. Dr. Ambedkar was the 14th child of his parents.

4. Which of the following statements is not correct about Dr. Ambedkar?
(a) Dr. Bhimrao got married at the age of 15 years with a nine-year-old girl "Ramabai".
(b) The Reserve Bank of India (RBI) was based on the ideas of Ambedkar, which he recommended to the Hilton Young Commission.
(c) He was the first Law and Justice Minister of independent India
(d) He adopted Buddhism in 1965
Answer: d
Explanation: All options are correct except option d. Dr. Ambedkar adopted Buddhism in 1956.

5. When was Dr. Ambedkar given Bharat Ratna?
(a) 1985
(b) 1980
(c) 1990
(d) 1973
Answer: c
Explanation: Bharat Ratna was given to Dr. Ambedkar by the government of Vishwanath Pratap Singh in 1990.

6. What is the name of Dr. Ambedkar's memorial site?
(a) Samta Sthal
(b) Chaitya Bhoomi
(c) Veer Bhumi
(d) Buddhist Bhumi
Answer: b
Explanation: The name of Dr. Ambedkar's memorial site is Chaitya Bhoomi, which is in Mumbai, Maharashtra.

7. Which of the following political parties has not been formed by Dr. Ambedkar?
(a) Indian Republican Party
(b) Independent Labor Party
(c) Scheduled Cast Federation
(d) Dalit Shoshit Samaj Sangharsh Samiti
Answer: d
Explanation: A party called Dalit Shoshit Samaj Sangharsh Samiti was formed by Kanshi Ram not by Dr. Ambedkar.

8. Dr. Ambedkar was the chairman of which committee constituted to form the Indian Constitution?
(a) Preamble Committee
(b) Drafting Committee
(c) Flag Committee
(d) Union Constitution Committee
Answer: b
Explanation: Dr. Ambedkar was elected as the chairman of the drafting committee set up to form the Indian Constitution. A 7-member draft committee was formed for the framing of the constitution on 29 August 1947.

9. Which of the following books has not been written by Dr. Ambedkar?
(a) Thoughts on Pakistan
(b) Annihilation of caste
(c) The problem of Rs: Origin and solution
(d) Gandhi, Nehru, and Tagore
Answer: d
Explanation: Dr. Ambedkar has written all books except Gandhi, Nehru, and Tagore. Worth to mention, the problem of money: the origin and solution and the Annihilation of caste are among his famous books.

10. Which of the following Indians participated in all three round table conferences?
(a) Dr. Ambedkar
(b) Mahatma Gandhi
(c) Jawaharlal Nehru
(d) Madan Mohan Malaviya
Answer: a
Explanation: Dr. Ambedkar participated in all the three Round Table Conferences. Gandhiji participated only in the Second Round Table Conference from the Congress side.

11. Who was the first and only Satyagrahi to perform "Satyagraha for drinking water"?
(a) Mahatma Gandhi
(b) Vallabhbhai Patel
(c) Dr. Ambedkar
(d) None of the above
Answer: c
Explanation: Dr. Ambedkar was the first and only Satyagrahi to conduct "Satyagraha for drinking water". On 20 March 1927, he also organized a satyagraha in the city of 'Mahad' to get the untouchable community the right to take water from the city's Chavdar pond.

12. Which of the following statements is not correct about Poona Pact?
(a) Poona Pact was held on 24 September 1934
(b) Poona Pact took place between Mahatma Gandhi and Dr. Ambedkar.
(c) In Poona Pact, right to separate electorate and two votes for Dalits was abolished
(d) After Poona Pact, the number of seats reserved for Dalits was increased from 71 in the Provincial Legislatures to 147 and 18% of the total seats in the Central Legislature.
Answer: a
Explanation: Poona Pact took place on 24 September 1932 between Mahatma Gandhi and Dr. Ambedkar. At this time Gandhiji was on a fast unto death in protest against the Communal Award at Yerwada Jail in Pune. It is said that Baba Saheb Bhimrao Ambedkar had signed the Poona Pact crying out of remorse.

13. Who was the author of the book "The Problem of the Rupee: Its Origin and Its Solution"?
(a) Mahatma Gandhi
(b) M.N Roy
(c) B.R. Ambedkar
(d) Sarojini Naidu
Answer: c
Explanation: The author of the book "The Problem of the Rupee was Dr. Ambedkar. This book is one of his most popular books. Even today it is counted among the best selling books in India.

14. Who among the following established the 'Bahishkrit Hitakarini Sabha'?
(a) Mahatma Phule
(b) Dr. Ambedkar
(c) Govind Ranade
(d) Govind Vallabh Pant
Answer: b
Explanation: The 'Bahishkrit Hitakarini Sabha' was founded by Dr. Ambedkar in 1924 as an attempt to promote and uplift the education of untouchables.

15. Which of the following magazine was not launched by Dr. Ambedkar?
(a) Mooknayak
(b) Bahishkrit Bharat
(c) Prabuddh Bharat
(d) Saraswati
Answer: d
Explanation: In order to protect the rights of Dalits, Dr. Ambedkar had brought out five journals namely; Bahishkrit Bharat, Mooknayak, Samata, Prabuddh Bharat, and Janata.

GK Questions and Answers on Sardar Vallabhbhai Patel

GK Questions and Answers about Dr. APJ Abdul Kalam

Related Categories