Search

GK Questions and Answers: Geographical Indications (GI) Tags in India

A geographical indication (GI) is a name or sign used on certain products like agriculture, machinery products, and sweets, etc. which relates to a specific geographical location or origin (e.g., region, or country or a town). We have published a set of 10 important GK questions and answers on the Geographical Indications (GI) Tags in India.
May 7, 2020 14:27 IST
facebook Iconfacebook Iconfacebook Icon
GK Questions and Answers on Geographical Indications (GI) Tags in India
GK Questions and Answers on Geographical Indications (GI) Tags in India

This set of 10 important GK questions and answers on the Geographical Indications (GI) Tags in India is very important for exams like UPSC/PSC/SSC/CDS etc.

1. Which was the first Indian product to get the geographical indication tag?
(a).Aranmula Kannadi
(b).Darjeeling Tea
(c).Katarni Rice
(d).Madhubani Paintings
Answer:- b

Explanation:- Darjeeling Tea was the first Indian product to get the geographical indication tag in 2004. 

2. How many products got GI tags till now?
(a) 361
(b) 729
(c) 624
(d) None of the above
Answer:- a

Explanation:- Till date 361 products have been issued GI tag. The latest recipient of the GI tag is Kashmir saffron.

GK Questions and Answers on Five-year Plans of India

3. Geographical Indication (GI) tag is given as per the ...…….
(a) Indian Copyright Act, 1957
(b) New Design Act, 2000
(c) Patent Act, 1970
(d) Geographical Indications (Registration and Protection) Act,1999
Answer:- d

Explanation:- Geographical Indication (GI) tag is given as per the Geographical Indications of Goods (Registration and Protection) Act, 1999. It is an act of the Parliament of India for the protection of geographical indications in India. It came into force since 2003.

4. Who issues GI tag in India?
(a) Geographical Indication Registry
(b) The patent authority of India
(c) World Trade Organisation
(d) Ministry of Finance, Govt. of India
Answer:-a

Explanation:-  This tag is given by the Geographical Indication Registry under the Department of Industry Promotion and Internal Trade, Ministry of Commerce and Industry.

5. Which of the following is not matched correctly?
(a) Chak-Hao (Black Rice): Manipur
(b) Bandar Laddu: Andhra Pradesh
(c) Aranmula Kannadi: Andhra Pradesh
(d) Bardhaman Sitabhog: West Bengal
Answer:- c

Explanation:- The second GI tag in India was given to Aranmula Kannadi (Handicraft) which is a mirror and made in Kerala.

6. Which of the following is matched correctly?
(a) Tezpur Litchi: Nagaland
(b) Patan Patola: Gujarat
(c) Bhalia Wheat: West Bengal
(d) Bomkai Saree & Fabrics: Andhra Pradesh
Answer:-b

Explanation:-  Patola is a double ikat woven sari, made in Patan, Gujarat. Patola Sarees are very expensive because these Sarees are worn only by those belonging to royal and aristocratic families during the Monarchy regime in India.

7. Which of the following is the benefit of getting GI Tag?
i. It helps consumers to get quality products of desired traits.
ii. Legal protection to the products
iii. Promotes the economic prosperity of the producers of GI tagged goods
(a) Only i,ii
(b) Only ii,iii
(c) Only ii
(d) All i,ii,iii
Answer:- d

Explanation:- GI tagged products ensure good quality to the customers. The producers of these goods also earn good income with legal protection to the products.

8. Pokkali is a unique saline tolerant rice variety that is cultivated in which of the following state?
(a)Andhra Pradesh
(b)Odisha
(c)Kerala
(d)Karnataka
Answer:- c

Explanation:- Pokkali is a unique saline tolerant rice variety that is cultivated in the water-logged coastal regions in Thrissur, Ernakulam and Alappuzha districts of Kerala.

9. In which Indian state 'Feni' spirit produced exclusively?
(a) Arunachal Pradesh
(b) Goa
(c) Tamil Nadu
(d) Uttrakhand
Answer:-b
Explanation:- Feni (also spelled fenim, or Fenno or fenny) is a spirit produced exclusively in Goa and other southern Indian states. 

10. What is the time limit of the GI tag?
(a) 10 years
(b) 20 years
(c) 50 years
(d) For unlimited time
Answer:- a

Explanation:- A GI is registered for an initial period of ten years, which must be renewed after 10 years.

GK Questions and Answers on Global Reports 2020

GK Questions and Answers on Gross Domestic Product(GDP) of India

Related Categories