Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on the Chalukya Dynasty

04-DEC-2017 16:14
    GK Questions and Answers on the Chalukya Dynasty

    The Chalukya dynasty was a South Indian royal dynasty that ruled large parts of southern and central India between the 6th and the 12th centuries AD. The rise of this dynasty witnesses the birth of efficient administration, overseas trade and commerce, and the development of a new style of architecture called "Chalukyan architecture". Here, we are giving 10 GK Questions and Answers on the Chalukya Dynasty for general awareness.

    1. Who was the founder of Chalukya dynasty of Badami?

    A. Pulakeshin I

    B. Kirtivarman I

    C. Mangalesha

    D. Pulakeshin II

    Ans: A

    2. Who among the following referred to as Satyashraya, Vallabha and Dharmamaharaja in inscriptions?

    A. Pulakeshin II

    B. Pulakeshin I

    C. Vikramaditya I

    D. Vinayaditya

    Ans: B

    GK Questions and Answers on the Pala Dynasty

    3. Who was the first ruler in South India to issue gold coinage?

    A. Pulakeshin II

    B. Pulakeshin I

    C. Vikramaditya I

    D. Vinayaditya

    Ans: A

    4. Consider the following

    I. Ruled as regent as the heir to the throne.

    II. Assumed the titles of Ururanaparakrama, Ranavikrama and Paramabhagavata, and excavated the Vaishnava temple at Badami.

    Which of the following statement (s) is/are correct about Mangalesha?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    GK Questions and Answers on the Chera Dynasty

    5. Which of the following Chalukya ruler's reign the famous Virupaksha Temple (Lokeshwara temple) and Mallikarjuna Temple was built?

    A. Vikramaditya I

    B. Vinayaditya

    C. Vijayaditya

    D. Vikramaditya II

    Ans: D

    6. Who was the last ruler of Chalukya dyansty of Badami and also known as Rahappa?

    A. Kirtivarman II

    B. Vikramadiya II

    C. Vijayaditya

    D. Vinayaditya

    Ans: A

    GK Questions and Answers on the Pandya Dynasty

    7. The Tamil translations of Mahabharata were done during which of the following Chalukya ruler's reign?

    A. Rajaraja Narendra

    B. Vimaladitya

    C. Shaktivarman I

    D. Jata Choda Bhima

    Ans: A

    8. Consider the following

    I. Reffered to as Sattiga or Irivabedanga and assumed the titles as Akalavarsha, Akalankacharita and Sahasabhima.

    II. He patronised the great Kannada poet Ranna (one among the "three gems" or ratnatraya of classical Kannada literature) who compared his patron favourably to the Pandava prince Bhima (of the epic Mahabharatha) for his strength and valor in his epic poem Sahasabhimavijaya.

    Which of the following statement (s) is/are Satyashraya?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    GK Questions and Answers on the Pallava Dynasty

    9. Who authored the Sanskrit encyclopaedic text Manasollasa touching upon such topics as polity, governance, astronomy, astrology, rhetoric, medicine, food, architecture, painting, poetry and music?

    A. Someshvara I

    B. Someshvara II

    C. Vikramaditya VI

    D. Someshvara III

    Ans: D

    10. Which of the following Chalukya king of Kalyani patronised Kannada grammarian Nagavarma II, who wrote Kavyavalokana, Karnataka Bhashabhushana and Jagadhekamalla II who wrote Sanskrit Sangithachudamani on music?

    A. Tailapa II

    B. Satyashraya

    C. Jagadhekamalla II

    D. Vikramaditya V

    Ans: C

    In the above 10 Multiple Type Questions attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examinations like UPSC-prelims, IAS-prelims, SSC, CDS, NDA, State Services, and Railways etc.

    1000+ GK Questions & Answers on Indian History

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK