Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on the Multipurpose River-Valley Projects in India

08-MAR-2018 16:09
    GK Questions and Answers on the Multipurpose River Valley Projects in India

    Initially, Dams were constructed to confiscate river water and rainwater for the irrigation. But now, the dams are constructed for the multipurpose projects like electricity generation, water supply for domestic and industrial uses, flood control, recreation, inland navigation, fish breeding etc. then it is called Multipurpose River-Valley Projects.

    1. Which of the following hydroelectric project constructed on the river Krishna?

    A. Almatti Dam

    B. Baspa Hydro-Electric Project

    C. Bhadra Reservoir Project

    D. Chamera Hydro-Electric Project

    Ans: A

    Explanation: The Almatti Dam is a hydroelectric project on the Krishna River in North Karnataka, India which was completed in July 2005. Hence, A is the correct option.

    2. Which of the following power project of Gujarat equipped with power generating sets manufactured by Bharat Heavy Electricals Limited?

    A. Subarnarekha Project

    B. Ukai Project

    C. Sardar Sarovar Project

    D. Ramganga River Project

    Ans: B

    Explanation: The Ukai Dam, constructed across the Tapti River, is the second largest reservoir in Gujarat after the Sardar Sarovar. It is also known as Vallabh Sagar. Constructed in 1972, the dam is meant for irrigation, power generation and flood control. It was manufactured by Bharat Heavy Electricals Limited was inaugurated on October 12, 1977.Hence, B is the correct option.

    3. Match the following

       Set I

    a. Tungabhadra Project

    b. Tehri Dam Project

    c. Subarnarekha Project

    d. Sharavati Project

       Set II

    1. Located near the Gersoppa falls

    2. Jharkhand‎, ‎Odisha‎, ‎West Bengal 

    3. River Bhagirithi

    4. Joint undertaking by the governments of Andhra Pradesh and Karnataka

    Code:

        a   b    c     d

    A. 1   2    3     4

    B. 4   3    1     2

    C. 4   3    2     1

    D. 4   1    3     2

    Ans: C

    Explanation: The correct matching is given below:

    Tungabhadra Project: It is joint undertaking by the governments of Andhra Pradesh and Karnataka.

    Tehri Dam Project: The World’s fifth and Asia’s largest hydroelectric project has been constructed on river Bhagirithi, a tributary of Ganga in Tehri district of Uttaranchal.

    Subarnarekha project: It is a joint project of Jharkhand, Orissa and West Bengal. The project involves construction of Chandil dam and Galudih barrage on river Subernrekha in the Ganga basin, Icha dam and Kharkai barrage on river Kharkai.

    Sharavati Project: It is located 400 km from Bangalore near the Gersoppa falls; the Sharavati Project is one of the world’s major power projects, built by Indian engineers with American collaboration.

    Hence, C is the correct code.

    4. Which of the following is the first multipurpose river valley project of the independent India?

    A. Damodar Valley Project

    B. Bhakhra-Nangal Project

    C. Rihand Dam Project

    D. Hirakund Dam

    Ans: A

    Explanation: The Damodar Valley Project is the first multipurpose river valley project of the independent India. Damodar Valley Corporation was established in 1948 to develop the Damodar river Valley spread in Jharkhand and West Bengal. Hence, A is the correct option.

    GK Questions and Answers on the basic terminology of Geography

    5. Which of the following is the highest gravity dam in the World?

    A. Rihand Dam Project

    B. Damodar Valley Project

    C. Bhakhra Dam

    D. Kosi Project

    Ans: C

    Explanation: Bhakhra-Nangal Project is the biggest multipurpose project constructed on Satluj in Punjab and Himachal Pradesh. Bhakhra Dam project is the highest gravity (226 m) dam in the world. Hence, C is the correct option.

    6. Which is the longest dam in the world?

    A. Bhakhra-Nangal Dam

    B. Hirakund Dam

    C. Tehri Dam

    D. Nagarjun Dam

    Ans: B

    Explanation: Hirakund Dam is constructed near Sambalpur in Odisha, on the river Mahanadi. It is the longest dam in the world. Hence, B is the correct option.

    GK Question and Answers on the Phenomena of El Nino and La Nina

    7. Which of the following is not correctly matched?

    A. Nathpajhakari Project - Project on Sutlej in Himachal Pradesh

    B. Mayurakshi Project - Cana da Dam

    C. Indira Gandhi Project - Longest canal

    D. Hirakund Dam - Narmada River

    Ans: D

    Explanation: Hirakund Dam is constructed near Sambalpur in Odisha, on the river Mahanadi. It is the longest dam in the world. Hence, D is the correct option.

    8. The 'Govind Ballabh Pant Sagar' is the biggest artificial lake in India is formed behind which dam project?

    A. Rihand Dam Project

    B. Kosi Project

    C. Bhakhra-Nangal Project

    D. Damodar Valley Project

    Ans: A

    Explanation: Rihand Dam has been constructed on the river Rihand, a tributary of Son, in the famous Son valley in Uttar Pradesh. The artificial lake formed behind the dam, called the 'Govind Ballabh pant Sagar', is the biggest artificial lake in India.

    9. Which of the following project was started with the name of 'Amrit Kranti' and is considered as a successful initiative taken towards the direction of connecting the entire major rivers of the country?

    A. Ken-Betwa Link Project

    B. Sutlej-Yamuna Link Project

    C. Sarda Sarovar Project

    D. Kisenganga Project

    Ans: A

    Explanation:  Ken-Betwa Link Project was started on August 25, 2005 under the Peninsular River Development Scheme. This project was started with the name of 'Amrit Kranti' and is considered as a successful initiative taken towards the direction of connecting the entire major rivers of the country.

    10. Consider the following statement (s)

    I.  It was constructed to prevent floods, to supply hydro-electric power to Bihar and West Bengal, to have a canal for navigation and to supply water for irrigation.

    II. It is designed on the lines of the Tennessee Valley Authority (T.V.A.) in U.S.A.

     Which of the above statement (s) is/are correct about Damodar Valley Multipurpose Project?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    Explanation: Damodar Valley Project is the first multipurpose river valley project of independent India. This project is handled by Damodar Valley Corporation. It was launched on Damodar River. The plan of this project was based on Tennessee Valley Authority of United States of America to prevent flood, assist irrigation, and production, transmission and supply of electricity, afforestation and eco-conservation as well as to provide job for the social and economic well-being people living in and around the places affected by the formation of the projects.

    1000+ GK Questions and Answers on Indian Geography

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK