Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on the basic terminology of Geography

26-SEP-2017 17:48

    Geography is the study of places and the relationships between people and their environments. The first person to use the word was Eratosthenes (276–194 BC). It is an all-encompassing discipline that seeks an understanding of the Earth and its human and natural complexities—not merely where objects are, but how they have changed and come to be. Here, we are giving 10 GK Questions and Answers on the basic terminology of Geography for enhancing the general knowledge of the readers.

    Basic Concept on Geography

    Source: i.pinimg.com

    1. Which of the following is not correctly matched?

    A. Absolute location- A point on the earth's surface expressed by a coordinate system such as latitude and longitude

    B. Aquifer- An underground reservoir of water which can be extracted for surface use

    C. Archipelago- A chain or set of islands grouped together

    D. Atoll- A bowl-shaped circular depression caused by the destruction of the peak of a volcano. Crater Lake, Oregon is a caldera and not a crater.

    Ans: D

    2. Which of the following is/are correctly matched?

    A. Biosphere- The plant and animal life on the earth

    B. Cartography- The art and science of making maps

    C. Cartogram- A "map" that is a diagram used to present statistical information. A common cartogram shows the countries of the world with the size of the country representing its population.

    D. All of the above

    Ans: D

    3. Match the following (Set I and Set II)

            Set I

    a. Continental drift

    b. Continental shelf 

    c. Contour map       

    d. Culture           

            Set II

    1. The current theory that the continents of the earth move across the earth on giant tectonic plates.

    2. The extension of the continents into the ocean; continental shelf land would be exposed if sea level dropped.

    3. A map which shows points of equal elevation as a line.

    4. The belief systems, attitudes, languages, social relationships, institutions, and material goods transmitted within a society.

    Code:

          a           b        c        d

    A.    4          3        2        1

    B.    4          1        3        2

    C.    1          2        3        4

    D.    1          4        3        2

    Ans: C

    GK Questions and Answers on Oceanography and Coral Bleaching

    4. Which of the following statement (s) is/are related to the peninsula?

    A. A body of land surrounded by water on three sides is called a peninsula.

    B. The word comes from the Latin paene insula, meaning “almost an island.

    C. The world’s largest peninsula is Arabia, covering about 1 million square miles (2.6 million square kilometres).

    D. All of the above

    Ans: D

    5. What is the difference between strait and Isthmus?

    A. Strait is a naturally formed, narrow, typically navigable waterway that connects two larger bodies of water whereas Isthmus is narrow strip of land connecting two large land areas otherwise separated by the sea.

    B. Strait is a portion of the ocean that penetrates land. Gulfs vary greatly in size, shape, and depth whereas Isthmus is a high point of land that extends into a river, lake, or ocean.

    C. Both A & B

    D. None of the above

    Ans: A

    6. Which of the following is the correct definition of Atoll?

    A. A chain or set of islands grouped together.

    B. A circular coral reef that encloses a shallow lagoon.

    C. A bowl-shaped circular depression caused by the destruction of the peak of a volcano. Crater Lake, Oregon is a caldera and not a crater.

    D. An underground reservoir of water which can be extracted for surface use.

    Ans: B

    GK Questions and Answers on Climatology and Climate Change

    7. Match the following (Set I and Set II)

            Set I

    a. Jet stream

    b. Lagoon

    c. Latitude

    d. Lingua franca         

            Set II

    1. The high-altitude high-speed air current in the tropopause.

    2. The language used by a population as their common language.

    3. Angular degrees based on the equator; the equator is 0° latitude and the North Pole is 90° north while the South Pole is 90° south.

    4. A small, shallow body of water between a barrier island or a coral reef and the mainland, also a small body of water surrounded by an atoll.

    Code:

          a           b        c        d

    A.    4          3        2        1

    B.    4          1        3        2

    C.    1          2        3        4

    D.    1          4        3        2

    Ans: D

    8. Consider the following statement (s) with reference to the Plate Tectonics

    I. The surface of the earth is composed of many large plates which slowly move around the planet, meeting and diverging, creating a variety of earthquakes, volcanoes, and mountains at their margins.

    II. A huge landmass consisting of almost all the continental land on the earth which then divided and slowly became the continents we know today.

     

    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. Neither I nor II

    Ans: A

    9. Consider the following statement (s) with reference to the term precipitation.

    I. A wind system in Southeast Asia which changes direction seasonally, creating wet and dry seasons

    II. Any form of water that falls from the atmosphere to the surface of the earth (e.g. rain, snow, sleet, and hail).

    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. Neither I nor II

    Ans: B

    10. Find out the odd pair:

    A. Region- Area

    B. Prime Meridian- Zero Degrees Longitude

    C. Permafrost- Iceberg

    D. Pangaea- Landmass

    Ans: C

    In the above 10 GK Questions and Answers on the basic terminology of Geography will concretise the knowledge of the readers.

    Question Bank (1000+) on Indian Geography

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK