Jagran Josh Logo

GK Questions with Answers on Ancient Indian History: School of Art

18-JUL-2016 15:57

    GK Questions with Answers on Ancient Indian History: School of Art consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examinations like UPSC-prelims, IAS-prelims, SSC, CDS, NDA, State Services, and Railways etc.

    1. Consider the following statement (s) is/are related to Mathura School of Art

    I. Artisans from Mathura initially continued the Mauryan sculptural forms of the Yaksha and Yakshi, until a human image of Buddha appeared, which was independent of other schools of art, but later influenced by the Gandhara School.

    II. The representations of the Buddha in Mathura, in central northern India, are generally dated slightly later than those of Gandhara.

    Which of the statement(s) given above is/are correct?

    A. I only

    B. II only

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    2. Which of the following places were emerged as important centres of Mathura School of art production?

    A. Sarnath and Kosambi

    B. Sanchi and Kosambi

    C. Sanchi and Sarnath

    D. Patliputra and Lumbini

    Ans: A

    3. Which of the following is/are the types of Mathura School of art Sculpture?

    A. The Mathura School of Art, noted for its vitality and assimilative character, was a result of the religious zeal of Brahmanism, Jainism and Buddhism.

    B. Images of Vaishnava and Shaiva faiths are found at Mathura but Buddhist images are found in large numbers.

    C. Images of the Buddha, Yakshas, Yakshinis, Shaivite and Vaishnavite deities and portrait statues are profusely sculpted.

    D. All of the above

    Ans: D

    4. Which of the following statement (s) is/are related of the Gandhara School of Art?

    A. Artistic manifestation of Greco-Buddhism

    B. Artistic manifestation of Indo-Greek god

    C. Artistic manifestation of Jainism

    D. Artistic manifestation of Vaishnavism

    Ans: A

    5. Consider the following statement (s) is/are related to the features of Gandhara School of art

    I. The Gandharan Buddha image was inspired by Hellenistic realism, tempered by Persian, Scythian, and Parthian models.

    II. Theme is mainly Buddhist, depicting various stories from the life of Buddha. Sculptors constructed Buddhist images with anatomical accuracy, spatial depth,

    and foreshortening.

    Which of the statement(s) given above is/are correct?

    A. I only

    B. II only

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    6. Which of the following material is used in Gandhara School of art?

    A. Grey Sandstone

    B. Red Sandstone

    C. Marble

    D. None of the above

    Ans: A

    7. Which of the following hand gestures of Buddha depicted in the Gandhara Art?

    A. Abhayamundra

    B. Dhyanmudra

    C. Dharmachakramudra

    D. All of the above

    Ans: D

    8. Which of the following material is used in Amaravati School of art?

    A. Grey Sandstone

    B. Red Sandstone

    C.  White Marble

    D. None of the above

    Ans: C

    9. Which of the following School of Art expressing auspiciousness and abundance of the lotus and the purnakumbha motifs?

    A. Mathura School of Art

    B. Gandhara School of Art

    C. Amravati School of Art

    D. Greco- Roman School of Art

    Ans: C

    10. Consider the following statement (s) is/are related to the Amaravati School of Art  

    I. The Amaravati School of art occupies a pre-eminent position in the history of Indian Art.

    II. With its beginning in 3rd century BC the Amaravati unfolds its chapters through the galaxy of sculptural wealth that designed the Mahachaityas.

    Which of the statement(s) given above is/are correct?

    A. I only

    B. II only

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK