GK Questions with Answers on Ancient Indian History Set XXIII

Oct 6, 2016, 15:01 IST

GK Questions with Answers on Ancient Indian History Set XXIII consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examinations like UPSC-prelims, IAS-prelims, SSC, CDS, NDA, State Services, and Railways etc.

GK Questions with Answers on Ancient Indian History Set XXIII consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examinations like UPSC-prelims, IAS-prelims, SSC, CDS, NDA, State Services, and Railways etc.

1. Which of the following statement (s) is/are correct about the Lothal (port city of Harappa Civilisation)?

A. Lothal was found in the early-Harappan stage.

B. Lothal was surrounded by a massive brick wall.

C. Lothal remained the most important port for trade with the Mesopotamia civilization.

D. Both B & C

Ans: D

2.  Fa-Hien came in the court of:

A. Chandra Gupta I

B. Chandra Gupta II

C. Samundra Gupta

D. Gatotkacha Gupta

Ans: B

3. Who among the following ruler was the founder of Nalanda University?

A. Chandra Gupta I

B. Chandra Gupta II

C. Samundra Gupta

D. Kumara Gupta

Ans: D

Important Facts of Ancient India: Science & Technology

4. Who was the first Gupta ruler had started silver coin?

A. Chandra Gupta I

B. Chandra Gupta II

C. Samundra Gupta

D. Kumara Gupta

Ans: D

5. Who has been called the “Indian Napoleon” by V.A Smith because of his extensive military conquests?

A. Chandra Gupta I

B. Sri Gupta

C. Samundra Gupta

D. Kumara Gupta

Ans: C

6. Which of the following official was created by the Samundra Gupta who was responsible for the peace and war?

A. Sandhivigrhaka

B. Kumaramatyas

C. Vishti

D. Amatya

Ans: A

Summary of Ancient Indian Dynasties and their contributions

7. Who was the founder of the Haryanka Dynasty?

A. Bimbisara

B. Ajatashatru

C. Udayin

D. Bindusar

Ans: A

8. Which among the following the ruler who dethroned the last Nanda ruler Dhananad and occupied Patliputra in 322 BC with the help of Kautilya?

A. Bindusar

B. Ashoka

C. Mahindra

D. Chandragupta Maurya

Ans: D

9. Consider the following statements regarding the improvements in life style of common people in the Neolithic age?

I. The use of bow and arrow are hunting began during this period

II. Wheels were used to make pottery.

Which of the above statement (s) is/are correct

A. Only I

B. Only II

C. Both I & II

D. Neither I nor II

Ans: B

10. Which of the following statement (s) is/are correct about life style of common people in the Neolithic age?

I. Large urns were used as coffins for the burial of the dead.

II. Emergence of village communities based on sedentary life.

Code:

A. Only I

B. Only II

C. Both I & II

D. Neither I nor II

Ans: C

“History of Ancient India”: A Complete Study Material

Jagranjosh
Jagranjosh

Education Desk

Your career begins here! At Jagranjosh.com, our vision is to enable the youth to make informed life decisions, and our mission is to create credible and actionable content that answers questions or solves problems for India’s share of Next Billion Users. As India’s leading education and career guidance platform, we connect the dots for students, guiding them through every step of their journey—from excelling in school exams, board exams, and entrance tests to securing competitive jobs and building essential skills for their profession. With our deep expertise in exams and education, along with accurate information, expert insights, and interactive tools, we bridge the gap between education and opportunity, empowering students to confidently achieve their goals.

... Read More

Get here current GK and GK quiz questions in English and Hindi for India, World, Sports and Competitive exam preparation. Download the Jagran Josh Current Affairs App.

Trending

Latest Education News