Jagran Josh Logo

GK Questions with Answers on Ancient Indian History Set XXIV

07-OCT-2016 13:16

    GK Questions with Answers on Ancient Indian History Set XXIV consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examinations like UPSC-prelims, IAS-prelims, SSC, CDS, NDA, State Services, and Railways etc.

    1. Which of the following was capital of the Assakas?

    A. Potana or Potali or Podana (In modern Maharashtra)

    B. Mahissati (Sanskrit Mahishamati)

    C. Chedis, Chetis or Chetyaslay in eastern Bundelkhand

    D. None of the above

    Ans: A

    2. Who was the founder of Gupta Empire?

    A. Samundra Gupta

    B. Kumara Gupta

    C. Gatotkacha Gupta

    D. Srigupta

    Ans: D

    3. Which of the following is not one of the postulated causes for the decline of Indus Valley Civilisation?

    A. Recurring floods and drying up of rivers portraying extremes of climate.

    B. Decrease in fertility of soil due to excessive exploitation of resources.

    C. Invasion by Aryans with superior war skills and weapons.

    D. All of the above are the probable theories of decline of Harappa culture

    Ans: D

    Important Facts of Ancient India: Science & Technology

    4. Consider the following the statements regarding religious beliefs of Harappa people

    I. The chief male and female deities were Pashupati and mother goddess represented in figurines respectively.

    II. Nature worship was prominent among Harappans.

    Choose the in correct statements:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. None of the above

    Ans: D

    5. Which of the following tax is related to the Sales Tax and Purchase Tax during Gupta Period?

    A. Kalpita/ Upkilpta

    B. Halivakar/ Halidanda

    C. Bali

    D. Prataya

    Ans: A

    6. Find out the odd one:

    A. Rajju            : Tax for measurement of land

    B. Sarvarishti    : Forced Tax

    C. Bedakbhog    : Irrigation Tax

    D. Uparnik    : Police Tax

    Ans: D

    Summary of Ancient Indian Dynasties and their contributions

    7. Consider the following statement (s) is/are related to the Ancient Indian contribution of Mathematics

    I. Indians made three important contributions – notation system, decimal system and usage of zero.

    II. Knowledge of Geometry is reflected in the Sulvasutras of 5th century BC. Aryabhatta (Surya Siddhanta) formulated the rule for finding out the areas of a triangle which led to the origin of Trigonometry.

    Select the correct statement (s):

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    8. Which of the following is/are related with the causes of Magadha’s success?

    A. Availability of rich iron deposits which were used in making weapons

    B. Its location at the rich and fertile Himalayan terrain

    C. Use of artillery in military warfare against its neighbours

    D. None of the above

    Ans: A

    9. Critically analyse the key points related to the Janapadas and the Mahajanapadas.

    I. The Janapadas were the major kingdoms of Vedic India.

    II. Aryans were the most influential tribes and were called as ‘janas’. This gave rise to the term Janapada where Jana means ‘people’ and Pada means ‘foot’.

    III. By the 6th century B.C. there were approximately 22 different Janapadas.

    Select the correct option

    A. Both I & II

    B. Both II & III

    C. Both I & III

    D. I, II & III

    Ans: D

    10. Who among the following deciphered the Brahmi Script of Ashokan rock edicts in 1837?

    A. James Roe

    B. James Princep

    C. V.A Smith

    D. Herodotus

    Ans: B

    “History of Ancient India”: A Complete Study Material

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK