GK Questions with answers on Environment & Ecology- Composition Set II

21-SEP-2016 09:46

    GK Questions with answers on GK Questions with answers on Environment & Ecology- Composition Set II consist of 10 MCQs are created while keeping in mind the relevance of the subject and its importance for an examination point of view. These MCQs helps the aspirant in the preparation of examinations like UPSC-Prelims, CDS, NDA, State-PSC, SSC, Railways etc.

    1. Which of the following is the second most abundant element on earth's surface?

    A. Silicon

    B. Calcium

    C. Bauxite

    D. Mercury

    Ans: A

    2. In which of the following years, Earth Day was first celebrated?

    A. 1980

    B. 1970

    C. 1971

    D. 1952

    Ans: B

    3. Which of the following species on earth is known as 'Living Fossils surviving for more than 150 billion years?

    A. Olive Ridley Turtles

    B. Loggerheads

    C. Crane

    D. Keneps Ridley

    Ans: A

    4. Which of the following convention is related to sustainable use of Wetlands?

    A. Barcelona Convention

    B. Ramsar Convention

    C. Bali Communiqué

    D. Basel Convention

    Ans: B

    Basics of Environment and Ecology

    5. Bhopal Gas Tragedy was an environmental disaster caused by the leakage of which of the following gas?

    A. Methane

    B. Methyl-iso-cyanate

    C. Nitrous oxide

    D. Carbon Monoxide

    Ans: B

    6. Nairobi Convention is related to which of the following subjects?

    A. Coastal Environment

    B. Wetlands

    C. Ozone layer

    D. Riverine Systems

    Ans: A

    7. The biomass, renewable form of energy can be obtained from which of the following sources?

    A. Groundnut Shell

    B. Sugarcane Bagasse

    C. Rice Husk

    D. All of the above

    Ans: D

    Ecosystem


    8. What is the full form of SPM?

    A. Suspended Particulate Matter

    B. Suspended Particles and Matter

    C. Suspension of Particulate Material

    D. None of the above

    Ans: A

    9. Panda is a native to which of the following countries?

    A. China

    B. Myanmar

    C. India

    D. Sri Lanka

    Ans: A

    10. Which climate change agreement was finalised in the Japanese city in 1997?

    A. Bali Accord

    B. Kyoto Protocol

    C. Honshu Treaty

    D. Tokyo Convention

    Ans: B

    Wildlife and its Conservation

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK