CBSE 9th Maths 2020-21: NCERT Based Important Extra Questions On Chapter 3 - Coordinate Geometry

Aug 21, 2020, 19:27 IST

NCERT based extra questions (with answers) for CBSE Class 9 Maths - Chapter 3 (Coordinate Geometry) for 2020-21 academic session are available here.

CBSE 9th Maths 2020-21: NCERT Based Important Extra Questions On Chapter 3 - Coordinate Geometry
CBSE 9th Maths 2020-21: NCERT Based Important Extra Questions On Chapter 3 - Coordinate Geometry

NCERT based extra questions (with answers) for CBSE Class 9 Maths - Chapter 3 (Coordinate Geometry) for 2020-21 academic session are available here. These are conceptual questions based on Chapter 3 (Coordinate Geometry) of Class 9 Maths NCERT textbook. A student who has studied this chapter well can answer these questions in less than 5 minutes. All these questions are important for CBSE 9th Maths exam 202-21 and can be asked in any format with slight modification (i.e. MCQs, HOTS, etc).

CBSE Class 9 Maths Extra Questions: Chapter 3 (Coordinate Geometry)

Question 1: A point with coordinates (3, -3) lies in which quadrant of the coordinate axis?

Answer: 4th Quadrant.

CBSE Class 9 Maths: Extra Questions - Chapter 1 - Number System (with Answers)

NCERT Solutions for Class 9 Maths: Download all chapters in PDF

Question 2:The distance of a point from the y-axis is called its _______, or ________, and the distance of the point from the x-axis is called its ________, or _________.

Answer: The distance of a point from the y-axis is called its x-coordinate, or abscissa, and the distance of the point from the x-axis is called its y-coordinate, or ordinate.

Question 3: The signs of the coordinates of a point are of the form _______ in the first quadrant, _________ in the second quadrant, ______ in the third quadrant and_______ in the fourth quadrant, where + denotes a positive real number and – denotes a negative real number.

a. (+ , +), (–, +), (–, –), (+, –) 

b. (–, +), (–, –), (+, –), (+ , +)

c. (–, –), (–, +), (+, –), (+ , +) 

d. (+ , +), (–, –), (–, +), (+, –)

Answer: (a) 

The coordinates of a point are of the form (+ , +) in the first quadrant, (–, +) in the second quadrant, (–, –) in the third quadrant and (+, –) in the fourth quadrant, where + denotes a positive real number and – denotes a negative real number.

Question 4: Is it possible that (x, y) = (y, x)? Explain.

Answer: Yes (xy) = (yx) is possible when y.

Questions 5: At how many points x-axis and y-axis intersect each other in the coordinate axis?

Answer: The x-axis and the y-axis intersect each other at one point and the point of intersection of the axes is called the origin.

Question 6: Given (5, y) = (y, 5). What is the value of y?

Answer: As we know that (xy) = (yx) is possible when y. Here = 5, so y = 5.

Question 7: An ant moves 5 meters in the east direction and 5 meters in the south direction. What is the position of the ant in the coordinate axes assuming origin to be the point from where she starts travelling? 

Answer: (5, -5).

Question 8: A person covers 10 meters in the north direction. What is his position in the coordinate axis assuming origin to the point from where he starts travelling?

Answer: (0, 10).

Question 9: What are the coordinates of origin?

Answer: (0, 0).

Question 10: What is the distance between the points (0, 5) and (0, -5)?  

Answer: 10 units.

CBSE Class 9 Maths Syllabus 2020-2021 (Reduced) - Download in PDF

Mayank Uttam is an Education Industry Professional with 8+ years of experience in teaching and online media. He is a B.Tech in Computer Science and has previously worked with organizations like Arihant Publications, Extramarks Education and many coaching centres. He is skilled in developing educational content like study materials, ebooks, multimedia assessment, and explainer videos. At jagranjosh.com, he creates content for School students as well as government exam aspirants. He can be reached at mayank.uttam@jagrannewmedia.com.
... Read More

Get here latest School, CBSE and Govt Jobs notification and articles in English and Hindi for Sarkari Naukari, Sarkari Result and Exam Preparation. Empower your learning journey with Jagran Josh App - Your trusted guide for exams, career, and knowledge! Download Now

Trending

Latest Education News