Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Civil Services|  

IAS Prelims 2016 CSAT English Comprehension Set 3

Jan 11, 2016 15:40 IST

    In Civil Services IAS Prelim Exam, the CSAT paper is qualifying in nature; however, the IAS aspirants should not take this paper as so easy affair to crack. If an aspirant could not qualify the CSAT paper then his/her General Studies paper will not be evaluated irrespective of attempting the GS Paper extraordinarily. So this is important to make sure that your preparation for the CSAT Paper is up to the mark and you will qualify it comfortably.

    Here are the fourth and fifth passages, first solve it your own and also try to develop some strategies to cope with such a long comprehensions.

    Directions for Questions 1 to 8: Read the following passages carefully and answer the questions that follow:

    Passage – 4

    Winter is a season of short days, long nights and often, intense cold, and an altogether dreary time of the year in higher altitudes. For some people and places, it’s far worse. The cold moist air traps pollutants and the whole thing hangs in a toxic cloud that takes hours of sun to dissipate. The smog that we see over large urban agglomerates is a soup of poisonous chemicals and solid particles that find their way into every organism, causing various degrees of harm. Indeed the World Health Organisation (WHO) has an index of pollution with amber and red alerts being the worst.

    The other day, Beijing issued a red alert for the first time ever, with monitors showing some areas having more than 250 micrograms per cubic metre of poisonous particles. The WHO considers anything over 25 micrograms unsafe. So, Beijing was 10 times worse than unsafe. According to Greenpeace, the smog covered an area the size of Spain. At some places, visibility was down to 200 metres. Lest Indians feel complacent, our own cities are among the world’s most polluted areas with Delhi topping this dubious table. At this level, it is actually hazardous even to breathe. A recent report said children and police were the most at risk of respiratory illnesses and that living in Delhi could result in children with stunted growth.

    1. According to the passage, what will be the negative effect of the winter season in a city with high pollution level?

    a) High level of fog

    b) High level of smog

    c) Rising cold temperature

    d) Short days and long nights

    Answer: b)

    Explanation: The first paragraph of the passage clearly states that the cold moist air traps pollutants and the whole thing i.e. Smog hangs in a toxic cloud that takes hours of sun to dissipate.

    2. Which of the following facts is incorrect according to the passage?

    a) 250 micrograms per cubic metre of poisonous particles were found in Beijing.

    b) WHO considers anything over 250 micrograms per cubic metre of poisonous particles as unsafe.

    c) Beijing issued a red alert for the first time ever.

    d) Before red alert, Beijing government issued amber alert for the rising smog.

    Answer: b and d.

    Explanation: The second paragraph of the passage clearly indicates that the WHO considers anything over 25 micrograms unsafe. Hence, option b) is incorrect.

    3. Smog in Delhi is causing threat of increasing:

    a) Respiratory illnesses in Women and Children.

    b) Respiratory illnesses in Women and Police.

    c) Respiratory illnesses in Children and Police.

    d) Respiratory illnesses in Women, Children and Police.

    Answer: c)

    Explanation: The second paragraph of the passage clearly states that a recent report said children and police were the most at risk of respiratory illnesses and that living in Delhi could result in children with stunted growth.

    4. What does the author mean by the term ‘stunted growth’?

    a) Increased growth rate in human development.

    b) Escalated growth rate in human development.

    c) Expanded growth rate in human development.

    d) Reduced growth rate in human development.

    Answer: d)

    Explanation: Stunted growth, also known as stunting and nutritional stunting, is a reduced growth rate in human development.

    Passage – 5

    After being the leading economy in the world for over two decades with its exports-led economic growth model, China has finally been admitted into the global currency elite of the International Monetary Fund’s (IMF) reserve currency list. From October next year, the Yuan or Renminbi (RMB) will form part of the “basket” of currencies from which the IMF derives the value of its own reserve asset, the Special Drawing Rights or SDRs. The basket of currencies includes the US dollar, British pound, euro and the Japanese yen.

    But Yuan’s entry into the IMF’s elite basket is fraught with fears – not completely unfounded though. First, China’s model of success from 1979 has been based on trade surpluses and domestic investment. Now, the leadership would loathe changing that even though domestic growth has slowed down and there is a glut in much of the infrastructure sector. The Chinese leadership is also known for its propensity to devalue the Yuan often to make the country’s exports cheaper, which in turn led to its huge trade surplus. The other elite countries are all market democracies, with well-established rule of law. These institutional advances preceded their becoming issuers of currencies dependable and liquid enough for other countries to use them as reserves.

    5. According to the passage, what does global currency elite group constitute of?

    a) Basket of Investment Portfolio from which the IMF derives the value of Special Drawing Rights.

    b) Basket of Investment Portfolio from which the World Bank derives the value of Special Drawing Rights.

    c) Basket of currencies from which the World Bank derives the value of Special Drawing Rights.

    d) Basket of currencies from which the IMF derives the value of Special Drawing Rights.

    Answer: d)

    Explanation: The first paragraph clearly states that China has finally been admitted into the global currency elite of the International Monetary Fund’s (IMF) reserve currency list which consists of “basket” of currencies from which the IMF derives the value of its own reserve asset, the Special Drawing Rights or SDRs.

    6. Which of the following currencies does not form part of global currency elite club at present?

    a) British Pound

    b) Euro

    c) Yen

    d) Yuan

    Answer: d)

    Explanation: The first paragraph clearly states that from October next year, the Yuan or Renminbi (RMB) will form part of the “basket” of currencies from which the IMF derives the value of its own reserve asset, the Special Drawing Rights or SDRs.

    7. According to the passage, why does the Chinese leadership used to devalue its currency ‘Yuan’ earlier?

    a) To achieve trade deficit.

    b) To make imports cheaper.

    c) To make exports cheaper.

    d) To hinder economic growth.

    Answer: c)

    Explanation: The second paragraph clearly states that the Chinese leadership is also known for its propensity to devalue the Yuan often to make the country’s exports cheaper, which in turn led to its huge trade surplus.

    8. What does the author mean by the term ‘currencies dependable and liquid’ in the passage?

    a) Currency which can be used to develop infrastructure in the country.

    b) Currency which can be used to provide loans.

    c) Currency kept in reserve which cannot be easily converted into cash.

    d) Currency kept in reserve which can be easily converted into cash.

    Answer: d)

    Explanation: The second paragraph of the passage clearly mentions that China has become issuer of currencies dependable and liquid enough for other countries to use them as reserves.

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF