IAS Prelims Exam: Economic Survey 2015-16 Questions: Preferential Trade Agreements

Apr 14, 2016, 13:04 IST

For the aspirants of Civil Services IAS Exam 2016, we have developed GS Indian Economy MCQs based on the very first chapter of Economic Survey 2015-16. Such questions are very important for the IAS Prelims Exam

In the Civil Services IAS Exam, the questions of GS Indian Economy play a crucial role for the aspirants to crack the IAS Exam. In the past few years the relevance of questions based on Indian Economy has been increased in IAS Prelims Exam while there is always a greater possibility of asking many more questions. So, an aspirant should have to be prepared for such questions based on Indian Economy.

Here, we have provided Multiple Choice Questions based on the eight chapter of Economic Survey 2015-16: Preferential Trade Agreements

Q1. In which of the following year WTO was established?

A.January 1, 1994
B.January 1, 1995
C.January 1, 1996
D.January 1, 1997

Answer: B

Explanation: The World Trade Organization (WTO) is the only global international organization dealing with the rules of trade between nations. At its heart are the WTO agreements, negotiated and signed by the bulk of the world’s trading nations and ratified in their parliaments. The goal is to help producers of goods and services, exporters, and importers conduct their business.

Q2. Consider the following forms of Preferential Trade Agreements (PTAs):

I.Partial Scope Agreement (PSA
II.Free Trade Agreement (FTA)
III.Customs Union (CU)

Which of the followings is/are among the forms of Preferential Trade Agreement?

A.Only I
B.I and II
C.I and III
D.All of the above

Answer: D

Explanation: Preferential Trade Agreements (PTAs) have been proliferating, especially since the establishment of the World Trade Organisation (WTO) in 1994. As of 1st December 2015, the WTO had received notifications of no less than 619 PTAs (disaggregated by goods, services, or accessions), of which 413 were already in force.

Q3. Which of the following statements is correct regarding Partial Scope Agreement (PSA)?

A.An agreement which is only partial in scope, meaning it allows for trade between countries on a small number of goods.
B.A preferential arrangement in which members reduce tariffs on trade among themselves, while maintaining their own tariff rates for trade with non members.
C.A free-trade agreement in which members apply a common external tariff (CET) schedule to imports from non members.
D.The market where movement of factors of production is relatively free amongst member countries.

Answer: A

Explanation: Preferential Trade Agreements (PTAs) have five distinguish forms with each subsequent arrangement being a deeper form of integration, requiring more coordination and a greater loss of autonomy.

Q4. What is Economic Union?

A.A common market where movement of factors of production is relatively free amongst member countries.
B.A common market where movement of factors of production is restricted amongst member countries.
C.A common market where member countries coordinate macro-economic and exchange rate policies.
D.A common market where member countries coordinate macro-economic policies never cooperate exchange rate policies.

Answer: C

Explanation: An economic union is a common market where member countries coordinate macro-economic and exchange rate policies.

Q5. Which of the following statements is correct regarding Free Trade Agreement (FTA)?

A.An agreement which is only partial in scope, meaning it allows for trade between countries on a small number of goods.
B.A preferential arrangement in which members reduce tariffs on trade among themselves, while maintaining their own tariff rates for trade with non members.
C.A free-trade agreement in which members apply a common external tariff (CET) schedule to imports from non members.
D.The market where movement of factors of production is relatively free amongst member countries.

Answer: B

Explanation: A free trade agreement is a preferential arrangement in which members reduce tariffs on trade among themselves, while maintaining their own tariff rates for trade with non members.

Q6. Which of the following is correct regarding Custom Union?

A.A market where movement of factors of production is relatively free amongst member countries.
B.A market where movement of factors of production is restricted amongst member countries.
C.A market where member countries coordinate macro-economic and exchange rate policies.
D.The free-trade agreement in which members apply a common external tariff (CET) schedule to imports from non members.

Answer: D

Explanation: A customs union (CU) is a free-trade agreement in which members applies a common external tariff (CET) schedule to imports from non members where an economic union is a common market where member countries coordinate macro-economic and exchange rate policies.

Q7. India has signed bilateral Free Trade Agreements (FTAs) with several Asian economies but which one of following Asian country India never signed a bilateral Free Trade Agreements (FTAs) with?

A.Sri Lanka
B.China
C.Afghanistan
D. Thailand

Answer: B

Explanation: Within Asia, India has signed bilateral FTAs with Sri Lanka (1998), Afghanistan (2003), Thailand (2004), Singapore (2005), Bhutan (2006), Nepal (2009), Korea (2009), Malaysia (2011) and Japan (2011). India and China have Free Trade Agreements under consideration.

Q8. Within Asia India have two regional trade Agreement, one among them is with:

A.South Asian Free Trade Agreement
B.Nepal
C.Chile
D.MERCOSUR

Answer: A

Explanation: Within Asia, India has signed bilateral FTAs with Sri Lanka (1998), Afghanistan (2003), Thailand (2004), Singapore (2005), Bhutan (2006), Nepal (2009), Korea (2009), Malaysia (2011) and Japan (2011). There have also been two regional trade agreements, the South Asian Free Trade Agreement (SAFTA, 2004) and the India-Association of Southeast Asian Nations Agreement (ASEAN, 2010).

Q9. Outside Asia India’s Free Trade Agreements have been agreed with which of the following country?

A.USA
B.Russia
C.Chile
D.Australia

Answer: C

Explanation: There have also been two regional trade agreements, the South Asian Free Trade Agreement (SAFTA, 2004) and the India-Association of Southeast Asian Nations Agreement (ASEAN, 2010). Outside Asia, FTAs have been agreed with Chile (2006) and MERCOSUR (2004).

Q10: Which of the following is correct regarding Common Market (CM)?

A.A market where movement of factors of production is relatively free amongst member countries.
B.A market where movement of factors of production is restricted amongst member countries.
C.A market where member countries coordinate macro-economic and exchange rate policies.
D.The free-trade agreement in which members apply a common external tariff (CET) schedule to imports from non members.

Answer: A

Explanation: A common market is a customs union where movement of factors of production is relatively free amongst member countries whereas the economic union is a common market where member countries coordinate macro-economic and exchange rate policies.

Q11. Which among the following countries is not a member of Trans-Pacific Partnership (TPP)?

A.Australia
B.India
C.Canada
D.Chile

Answer: B

Explanation: Trans-Pacific Partnership (TPP) is among the two major mega regionals which has been signed but not yet ratified by member countries and it comprises twelve member countries: Australia, Brunei, Canada, Chile, Japan, Malaysia, Mexico, New Zealand, Peru, Singapore, United States, and Vietnam, as shown in the map below. The TPP will cover 40 percent of global GDP and 33 percent of world trade.


Click here for GS Economy Study Material

 

 

 

Jagran Josh
Jagran Josh

Education Desk

    Your career begins here! At Jagranjosh.com, our vision is to enable the youth to make informed life decisions, and our mission is to create credible and actionable content that answers questions or solves problems for India’s share of Next Billion Users. As India’s leading education and career guidance platform, we connect the dots for students, guiding them through every step of their journey—from excelling in school exams, board exams, and entrance tests to securing competitive jobs and building essential skills for their profession. With our deep expertise in exams and education, along with accurate information, expert insights, and interactive tools, we bridge the gap between education and opportunity, empowering students to confidently achieve their goals.

    ... Read More

    Get here latest School, CBSE and Govt Jobs notification and articles in English and Hindi for Sarkari Naukari, Sarkari Result and Exam Preparation. Empower your learning journey with Jagran Josh App - Your trusted guide for exams, career, and knowledge! Download Now

    Trending

    Latest Education News