1. Home
  2. |  
  3. Sarkari Naukri |  

KVS PGT/TGT/PRT 2018: 200 Most Important Computer Knowledge Questions with Answers

Dec 4, 2018 17:27 IST
    KVS PGT/TGT/PRT 2018 Computer Knowledge Questions with Answers
    KVS PGT/TGT/PRT 2018 Computer Knowledge Questions with Answers

    To crack the KVS PGT/ TGT/ PRT 2018 Exam, candidates must practice the most frequently appearing questions of different sections of the exam. It will help them in improving their speed of attempting maximum questions in minimum time with accuracy. So, in this article we have compiled 200 most important Computer Questions that have maximum chances to come this year in the KVS PGT/TGT/PRT Exam.

    KVS PGT/ TGT/ PRT 200 Computer Knowledge Questions with Answers

    1. Which of the following is not a common feature of software applications?

    1) Menus

    2) Windows

    3) Help

    4) Search

    5) None of these

    Answer: 2

    2. ___________are often delivered to a PC through an email attachment and are often designed to do harm.

    1) Viruses

    2) Spam

    3) Portals

    4) Email messages

    5) None

    Answer: 1

    3. Special effect used to introduce slides in a presentation are called ___________

    1) Effect

    2) Custom animation

    3) Transition

    4) Animation

    5) Preset animation

    Answer: 3

    4. What is the storage area for email messages called?

    1) A folder

    2) A directory

    3) A mailbox

    4) The hard disk

    5) None

    Answer: 3

    5. __________ are graphical objects used to represent commonly used application.

    1) GUI

    2) Drivers

    3) Windows

    4) Application

    5) Icons

    Answer: 5

    6. Computers send and receive data in the form of _________signals.

    1) Analog

    2) Digital

    3) Modulated

    4) Demodulated

    5) All of these

    Answer: 2

    7. A desktop computer is also known as a _________

    1) Palm Pilot

    2) PC

    3) Laptop

    4) Mainframe

    5) None of these

    Answer: 2

    8. In any window, the maximize button, the minimize button and the close buttons appear on the ___________

    1) Title bar

    2) Menu bar

    3) Status bar

    4) Ruler bar

    5) Tool bar

    Answer: 1

    9. When a file contains instructions that can be carried out by the computer, it is often called

    a(n) ___________file.

    1) data

    2) information

    3) executable

    4) application

    5) None

    Answer: 3

    10. Documents converted to ………… can be published to the Web.

    1) doc file

    2) http

    3) machine language

    4) HTML

    5) None

    Answer: 4

    Click here to know the latest Exam Pattern and Syllabus of Kendriya Vidyalaya (KVS) PGT/ TGT/ PRT/ Librarian 2018 Exam

    11. Every component of your computer is either ______________

    1) software of CPU / RAM

    2) hardware of software

    3) application software or system software

    4) input devices or output devices

    5) None of these

    Answer: 2

    12. Which of the following places the common data elements in order from smallest to largest?

    1) Character, file record, field, database

    2) Character, record, field, file, database

    3) Character, field, record, file, database

    4) Bit, byte, character, record, field, file, data base

    5) None of these

    Answer: 3

    13. Checking that a pin code number is valid before it is entered into the system is an example of _______________

    1) error correction

    2) backup and recovery

    3) data preparation

    4) data validation

    5) None of these

    Answer: 4

    14. When you make graph and picture in document, then your computer holds the data in _________

    1) Restore file

    2) Backup drive

    3) Clipboard

    4) Memory

    5) None

    Answer: 4

    15. A compiler translates higher level programs into a machine language program, which is called ______________

    1) source code

    2) object code

    3) compiled code

    4) beta code

    5) None of these

    Answer: 2

    16. How will words appear on the page? We call it as ______________

    1) Text formatting

    2) Character formatting

    3) Point size

    4) Type face

    5) None of these

    Answer: 1

    17. The ability to find an individual item in a file immediately _______________

    1) sequential access

    2) file allocation table

    3) direct access

    4) directory

    5) None of these

    Answer: 3

    18. ______________helps in capturing row data and entering into computer system.

    1) CPU

    2) Integrated circuit

    3) Input device

    4) Motherboard

    5) None of these

    Answer: 3

    19. Computers connected to a LAN (Local Area Network) can _______________

    1) run faster

    2) go online

    3) share information and/ or share peripheral equipment

    4) E-mail

    5) None of these

    Answer: 3

    20. Title bar, ribbon, status bar, views and document workspace are factors of _____________ program of words.

    1) Windows

    2) Browser

    3) Explorer

    4) Website

    5) None of these

    Answer: 1

    Click here to Download the Previous Year Question Papers for KVS PGT/ TGT/ PRT Exam

    21. Which is the slowest internet connection service?

    1) Digital Subscriber Line

    2) T1

    3) Cable modem

    4) Leased Line

    5) Dial-up Service

    Answer: 5

    22. Software for organizing storage and retrieval of information is a(n) ____________

    1) operating system

    2) database

    3) database program

    4) data warehouse

    5) None of these

    Answer: 4

    23. A CD-RW disk ___________

    1) has a faster access than an internal disk

    2) is a form of optical disk, so it can only be written once

    3) holds less data than a floppy disk

    4) can be erased and rewritten

    5) None of these

    Answer: 4

    24. A set of step-by-step procedures for accomplishing a task is known as a(n) _____________

    1) algorithm

    2) hardware program

    3) software bug

    4) firmware program

    5) None of these

    Answer: 1

    25. A field that uniquely identifies which person,thing, or event the record describes is a ___________

    1) file

    2) data

    3) field

    4) key

    5) None of these

    Answer: 4

    26. Which of the following is not true about RAM?

    1) RAM is a temporary storage area

    2) RAM is the same as hard disk storage

    3) RAM is volatile

    4) Information stored in RAM is gone when you turn the computer off

    5) None of these

    Answer: 2

    27. The two major categories of software include _____________

    1) operating system and utility

    2) personal productivity and system

    3) system and application

    4) system and utility

    5) None of these

    Answer: 3

    28. The main directory of a disk is called the directory ___________

    1) root

    2) sub

    3) folder

    4) network

    5) None of these

    Answer: 1

    29. Windows 95, Windows 98 and Windows NT are known as _____________

    1) processors

    2) domain names

    3) modems

    4) operating systems

    5) None of these

    Answer: 4

    30. The physical arrangement of elements on a page is referred to as a document’s ____________

    1) features

    2) format

    3) pagination

    4) grid

    5) None of these

    Answer: 2

    Click here to know the Preparation Tips and Strategy for KVS TGT 2018 Exam

    31. Most World Wide Web pages contain commands in the language _______________

    1) NIH

    2) URL

    3) HTML

    4) IRC

    5) FTP

    Answer: 3

    32. The software tools that enable a user to interact with a computer for specific purposes

    are known as ________________

    1) Hardware

    2) Networked Software

    3) Shareware

    4) Applications

    5) None of these

    Answer: 4

    33. Information on a computer is stored as _____________

    1) analog data

    2) digital data

    3) modem data

    4) watts data

    5) None of these

    Answer: 2

    34. A ___________ shares hardware, software and data among authorized users.

    1) network

    2) protocol

    3) hyperlink

    4) transmitter

    5) None of these

    Answer: 1

    35. To take information from one source and bring it to your computer is referred to as ______________

    1) upload

    2) download

    3) transfer

    4) de-link

    5) None of these

    Answer: 2

    36. Computer programs are written in a highlevel programming language, however, the human-readable version of a program is called ___________

    1) cache

    2) instruction set

    3) source code

    4) word size

    5) None

    Answer: 3

    37. Each box in a spreadsheet is called a _____________

    1) cell

    2) empty space

    3) record

    4) field

    5) None of these

    Answer: 1

    38. In word processing, an efficient way to move the 3rd paragraph to place it after the 5th paragraph is ____________

    1) copy and paste

    2) copy, cut and paste

    3) cut, copy and paste

    4) cut and paste

    5) None of these

    Answer: 4

    39. Which of the following operating systems is not owned and licensed by a company?

    1) Unix

    2) Linux

    3) Windows 2000

    4) Mac

    5) Windows

    Answer: 2

    40. Which of the following is not a function of the control unit?

    1) Read instructions

    2) Execute instructions

    3) Interpret instructions

    4) Direct operations

    5) None of these

    Answer: 4

    Click here to know the Preparation Tips and Strategy for KVS PRT 2018 Exam

    41. To indent the first paragraph of your report, you should use this key _____________

    1) space bar

    2) return key

    3) tab key

    4) shift key

    5) None of these

    Answer: 3

    42. WWW means ___________

    1) World Wide Wonder

    2) World Wide Wizard

    3) World Wide Web

    4) Wide World Web

    5) None of these

    Answer: 3

    43. When you want to move some text from one page to a different page, the best method is ______________

    1) drag and drop

    2) cut and paste

    3) delete and retype

    4) find and replace

    5) None of these

    Answer: 2

    44. ___________ processing is used when a large mailorder company accumulates orders and processes them together in one large set.

    1) Batch

    2) Online

    3) Real-time

    4) Group

    5) None of these

    Answer: 1

    45. A program that works like a calculator for keeping track of money and making budgets ______________

    1) calculator

    2) scholastic

    3) keyboard

    4) spreadsheet

    5) None of these

    Answer: 4

    46. What is the difference between a CD-ROM and a CD-RW?

    1) They are the same – just two different terms used by different manufactures

    2) A CAD-ROM can be written to and a CDRW cannot

    3) A CD-RW can be written to but a CDROM can only be read from

    4) A CD-ROM holds more information than a CD-RW

    5) None of these

    Answer: 3

    47. A Website address is a unique name that identifies a specific ……………… on the Web.

    1) Web browser

    2) PDA

    3) Website

    4) Link

    5) None of these

    Answer: 3

    48. Holding the mouse button down while moving an object or text is known as ______________

    1) moving

    2) dragging

    3) dropping

    4) highlighting

    5) None of these

    Answer: 2

    49. Which is the best definition of a software package?

    1) An add-on for your computer such as additional memory

    2) A set of computer programs used for a certain function such as word processing

    3) A protection you can buy for a computer

    4) The box, manual and license agreement that accompany commercial software

    5) None of these

    Answer: 2

    50. A _____________ is a collection of data that is stored electronically as a series of records in a table.

    1) spreadsheet

    2) presentation

    3) database

    4) web page

    5) None of these

    Answer: 3

    Click here to Know the KVS PGT 2018 Exam Preparation Tips and Strategy

    51. You can start Microsoft Word by using ______________ button.

    1) New

    2) Start

    3) Program

    4) Control Panel

    5) None of these

    Answer: 2

    52. = SUM (B1:B8) is an example ______________

    1) function

    2) formula

    3) cell address

    4) value

    5) None of these

    Answer: 2

    53. A blinking symbol on the screen that shows where the next character will appear is a/an ___________

    1) delete key

    2) arrow key

    3) cursor

    4) return key

    5) None of these

    Answer: 3

    54. Which of the following storage media provides sequential access only?

    1) Floppy disk

    2) Magnetic disk

    3) Magnetic tape

    4) Optical disk

    5) None of these

    Answer: 3

    55. The ability of an OS to run more than one application at a time is called ____________

    1) multitasking

    2) object-oriented programming

    3) multi-user computing

    4) time-sharing

    5) None of these

    Answer: 1

    56. Compilers and translators are one form of______________

    1) ROM

    2) RAM

    3) hard disk

    4) software

    5) None of these

    Answer: 4

    57. Which of the following could do to remove a paragraph from a report you had written?

    1) Delete and edit

    2) Highlight and delete

    3) Cut and paste

    4) Undo typing

    5) None of these

    Answer: 2

    58. Data representation is based on the ___________ number system, which uses two numbers to represent all data.

    1) binary

    2) biometric

    3) bicentennial

    4) byte

    5) None of these

    Answer: 1

    59. An example of a telecommunications device is a ………………..

    1) keyboard

    2) mouse

    3) printer

    4) modem

    5) None of these

    Answer: 4

    60. The most common input devices include _____________

    1) Monitor and keyboard

    2) Monitor and mouse

    3) Mouse and keyboard

    4) Printer and mouse

    5) None of these

    Answer: 3

    Practice KVS PGT Computer Science 2017 Previous Year Paper with Answers

    61. Which one of the following would not be considered as a form of secondary storage?

    (a) Floppy Disk

    (b) Optical Disk

    (c) RAM

    (d) Flash Drive

    (e) Hard Disk

    Answer: c

    62. The Processor is an example of computer–

    (a) Software

    (b) Output Unit

    (c) Storage

    (d) Program

    (e) Hardware

    Answer: e

    63. A hexadecimal number is a number to the base–

    (a) 2

    (b) 20

    (c) 16

    (d) 4

    (e) 8

    Answer: c

    64. Java in computer programming is a–

    (a) Compiler

    (b) Hardware Device Driver

    (c) Low-level Language

    (d) High-level Language

    (e) Programming Mid-level Language

    Answer: d

    65. Which of the following is not a binary number?

    (a) 01010

    (b) 11111

    (c) 31121

    (d) 00000

    (e) 110110

    Answer: c

    66. What does the acronym WAN stand for?

    (a) Widest Area Network

    (b) Wild Area Network

    (c) Wide Area Networking

    (d) Wide Area. Network

    (e) Wider Area Network

    Answer: d

    67. FTP is an acronym for–

    (a) File Transaction Protocol

    (b) File Truncation Protocol

    (c) File Translation Protocol

    (d) File Transfer Protocol

    (e) File Transmission Protocol

    Answer: d

    68. Connections to the Internet using a phone line and a modem are called ___________ connections.

    (a) Digital

    (b) Dial-up

    (c) Broadband

    (d) Dish

    (e) Both (b) and (c)

    Answer: b

    69. Documents converted to ______________ can be published to the web.

    (a) A doc file

    (b) HTTP

    (c) machine language

    (d) HTML

    (e) None of these

    Answer: b

    70. What is extension of Microsoft Word document?

    (a) txt

    (b) doc

    (c) ppt

    (d) xls

    (e) psd

    Answer: b

    71. Outlook Express is a(n)–

    (a) protocol

    (b) Search Engine

    (c) Browser

    (d) Network

    (e) E-mail Client

    Answer: e

    72. Printers and screens in computer system are common form of–

    (a) Processing device

    (b) Computation units

    (c) Input units

    (d) Storage units

    (e) Output units

    Answer: e

    73. LSI in chip technology stands for–

    (a) Large-Scale Internet

    (b) Low-Scale Integration

    (c) Low-Scale Internet

    (d) Local-Scale Integration

    (e) Large-Scale Integration

    Answer: e

    74. Ctrl + n in MS word is used to–

    (a) Save document

    (b) Start Paragraph

    (c) Open new document

    (d) Close document

    (e) Open a saved document

    Answer: c

    75. Connections to other documents or to other locations within a website is known as–

    (a) Hyper connects

    (b) Plug-ins

    (c) Hyperlinks

    (d) Filters

    (e) Bots

    Answer: c

    76. Checking whether a program functions correctly and then correcting errors, it is known as–

    (a) Error-proofing a program

    (b) Default error-checking

    (c) De-erroring

    (d) Debugging

    (e) Decoding

    Answer: d

    77. Single-word reference to viruses, worms etc. is–

    (a) harmware

    (b) virus

    (c) phish

    (d) malware

    (e) killer war

    Answer: d

    78. Converting the computer language of 1’s and 0’s to characters, that can be understood is known as ____________

    (a) Selecting

    (b) Creating clip-art

    (c) Decoding

    (d) Generating

    (e) Highlighting

    Answer: c

    79. Storage that returns its data after the power is turned off is referred’ to as–

    (a) Sequential storage

    (b) Direct storage

    (c) Non-destructive storage

    (d) Non-volatile storage

    (e) Volatile storage

    Answer: d

    80. A compiler in computing means–

    (a) A programmer.

    (b) A person who compiles source program.

    (c) Keypunch operator

    (d) A gaming software

    (e) A program which translates source program into object program

    Answer: e

    81. Date and Time are available on the desktop at ………………

    1) Taskbar

    2) My Computer

    3) Recycle Bin

    4) Only (2) and (3)

    5) None of these

    Answer: 1

    82.  The ____________ primarily take(s) care of the behind-the-series details and manage(s) the hardware.

    1) operating system

    2) application software

    3) peripheral devices

    4) hard disk

    5) None of these

    Answer: 1

    83. You click at B to make the text _____________

    1) Italics

    2) Underlined

    3) Italics and underlined

    4) Bold

    5) None of these

    Answer: 4

    84. A ……….. is a professionally designed ’empty’ document that can be adapted to the user’s needs.

    1) file

    2) guide

    3) template

    4) user guide file

    5) None

    Answer: 3

    85……………….. is the process of finding errors in software code.

    1) Debugging

    2) Compiling

    3) Interpreting

    4) Testing

    5) None of these

    Answer: 4

    86. A group of 8 bits is known as a ……….

    1) byte

    2) kilobyte

    3) binary digit

    4) megabit

    5) None of these

    Answer: 1

    87. A directory within a directory is called ……….

    1) Mint Directory

    2) Junior Directory

    3) Part Directory

    4) Sub Directory

    5) None of these

    Answer: 4

    88. The hardware device commonly referred to as the ‘brain’ of the computer is the ……..

    1) RAM chip

    2) data input

    3) CPU

    4) secondary storage

    5) None of these

    Answer: 3

    89. In Excel, Charts are created using which option?

    1) Chart Wizard

    2) Pivot Table

    3) Pie Chart

    4) Bar Chart

    5) None of these

    Answer: 1

    90. What is the intersection of a column and a row on a worksheet called?

    1) column

    2) value

    3) address

    4) cell

    5) None of these

    Answer: 4

    91. A …………….. contains buttons and menus that provide quick access to commonly used commands.

    1) Tool bar

    2) menu bar

    3) window

    4) find

    5) None of these

    Answer: 1

    92. If a user needs information instantly available to the CPU, it should be stored ……..

    1) on a CD

    2) in secondary storage

    3) in the CPU

    4) in RAM

    5) None

    Answer: 2

    93. What is the equipment used to capture information and commands?

    1) Output device

    2) Input device

    3) Storage device

    4) Telecommunication device

    5) None of these

    Answer: 2

    94. To what temporary area can you store text and other data, and later paste them to another location?

    1) The clipboard

    2) ROM

    3) CD-ROM

    4) The hard disk

    5) None of these

    Answer: 1

    95. A _____________ contains specific rules and  words that express the logical steps of an algorithm.

    1) programming language

    2) programming structure

    3) syntax

    4) logic chart

    5) None of these

    Answer: 1

    96. In a spreadsheet, a __________ is a number you will use in a calculation.

    1) label

    2) cell

    3) field

    4) value

    5) None of these

    Answer: 4

    97. Microcomputer hardware consists of three  basic categories of physical equipment __________

    1) keyboard, monitor, hard drive

    2) system unit, input/output, memory

    3) system unit, input/ output, secondary storage

    4) system unit, primary storage, secondary storage

    5) None of these

    Answer: 2

    98. Click ___________ check box of transition in a slide group of an animation tab if you want to move a slide automatically after stipulated time.

    1) Transition timer

    2) Automatically after

    3) Transition after

    4) Automatic timer

    5) None of these

    Answer: 2

    99. For creating a document, you use ____________ command at File Menu.

    1) Open

    2) Close

    3) New

    4) Save

    5) None of these

    Answer: 3

    100. All of the following are included in removable media except ______________

    1) CD-ROMs

    2) Diskette

    3) DVDs

    4) Hard Disk Drive

    5) None

    Answer: 4

    101. Which type of software is similar to an accountant’s worksheet?

    1) Word Processing

    2) Database

    3) Spreadsheets

    4) Graphics

    5) File Manager

    Answer: 3

    102. The background of any Word document _____________

    1) is always of white colour

    2) is the colour present under the option menu

    3) is always the same for the entire document

    4) can have any colour you choose

    5) None of these

    Answer: 4

    103. The network connecting several computers all over the world is ____________

    1) Intranet

    2) Internet

    3) ARP net

    4) Network

    5) LAN

    Answer: 2

    104. Only ______________ program(s) become(s) active even though we can open many programs at a time.

    1) four

    2) three

    3) two

    4) one

    5) None of these

    Answer: 2

    105. In Windows, by default the files when deleted are sent to ____________

    1) Dust Bin

    2) Recycle Bin

    3) Waste Bin

    4) Recycle Waste Bin

    5) None of these

    Answer: 2

    106. When the margins on both sides are straight and equal, then there is ____________ in document.

    1) full justification

    2) full alignment

    3) left justification

    4) right justification

    5) None of these

    Answer: 1

    107. Which of the following is an Operating System?

    1) MS Windows

    2) Mac

    3) MS DOS

    4) Windows NT

    5) All of the above

    Answer: 5

    108. All of the following are included in typical computer programming language which are in use currently except ____________

    1) C++

    2) java

    3) Visual Basic NET

    4) Machine language

    5) None of these

    Answer: 4

    109. A terminal that cannot process any information is called …………………

    1) Direct access terminal

    2) Intelligent terminal

    3) Smart terminal

    4) Blind terminal

    5) Dumb terminal

    Answer: 5

    110. What happens when you press Ctrl + V key?

    1) A capital V letter is typed into your document at the cursor point

    2) The selected item is pasted from the clip board

    3) The selected item is pasted to the clipboard

    4) The selected drawing objects are distributed vertically on the page

    5) None of these

    Answer: 2

    111. What is Windows Vista?

    (a) Processor

    (b) Output Device

    (c) Storage Device

    (d) Input Device

    (e) Operating System

    Answer: e

    112. Which of the following is not an operating system used in computer?

    (a) Windows 95

    (b) Windows 2000

    (c) MS-DOS

    (d) Windows 3.1

    (e) Windows 98

    Answer: d

    113. “DTP” is a computer abbreviation usually means–

    (a) Digital Transmission Protocol

    (b) Desktop Publishing

    (c) Document Type Processing

    (d) Document Transfer Processing

    (e) Data Type Programming

    Answer: b

    114. Which of the following is equivalent roughly to 1 billion bytes?

    (a) One kilobyte

    (b) One Terabyte

    (c) One Gigabyte

    (d) One Megabyte

    (e) One Megabit

    Answer: c

    115. The ALU and Control unit, jointly is known as–

    (a) RAM

    (b) CPU

    (c) PC

    (d) EPROM

    (e) ROM

    Answer: b

    116. The….. port resembles a standard phone jack.

    (a) Fire wire

    (b) modem

    (c) peripheral

    (d) serial

    (e) None of these

    Answer: b

    117. The ALU performs….. operations.

    (a) arithmetic

    (b) ASCII

    (c) algorithm-based

    (d) logarithm-based

    (e) None of above

    Answer: a

    118. A group of related records in a database is called a(n)–

    (a) object

    (b) memo

    (c) table

    (d) record

    (e) None of these

    Answer: c

    119. What is the generation of computers which are built with microprocessors?

    (a) third

    (b) fourth

    (c) first

    (d) second

    (e) prior to first

    Answer: b

    120. The digital telecommunication term ISDN is an abbreviation for

    (a) Internet Services Data Network

    (b) International Services Digital Network

    (c) Integrated Services Digital Network

    (d) Interactive Standard Dynamic Networks

    (e) Integrated Standard Digital Networks

    Answer: c

    121. How to specify cell range from A10 to A 25 in MS Excel?

    (a) (A10-A25)

    (b) (A10 to A25)

    (c) (A10 : A25)

    (d) (A10 . A25)

    (e) (A10 A25)

    Answer: c

    122. If you change Windows 98 operating system to Windows XP, then it is known as–

    (a) Update

    (b) Patch .

    (c) Pull down

    (d) Push up

    (e) Upgrade

    Answer: e

    123. ALU and control unit of most of the computers are combined and are embedded on a single.

    (a) Monochip

    (b) Control unit

    (c) Microprocessor

    (d) ALU

    (e) Microfilm

    Answer: c

    124. QWERTY is used with reference to–

    (a) Printer

    (b) Monitor

    (c) Keyboard

    (d) Mouse

    (e) Joystick

    Answer: c

    125. Where does most data go first with’ in a computer memory hierarchy?

    (a) RAM

    (b) ROM

    (c) BIOS

    (d) CACHE

    (e) None of these

    Answer: a

    126. A result of a computer virus can not lead to–

    (a) Disk Crash

    (b) Mother Board Crash

    (c) Corruption of program

    (d) Deletion of files

    (e) None of above

    Answer: b

    127. Which of the following extensions suggest that the file is a backup copy–

    (a) Bak

    (b) Bas

    (c) Com

    (d) Txt

    (e) None of these

    Answer: a

    128. Which of the following storage media provides sequential access only?

    (a) Floppy disk

    (b) Magnetic disk

    (c) Magnetic tape

    (d) Optical disk

    (e) None of above

    Answer: a

    129. The….. becomes different shapes depending on the task you are performing.

    (a) Active tab

    (b) Insertion point

    (c) Mouse pointer

    (d) Ribbon

    (e) None of above

    Answer: c

    130. A file extension is separated from the main file name with a(n)–

    (a) question mark

    (b) exclamation mark

    (c) underscore

    (d) period

    (e) None of above

    Answer: e

    131. Which of the following is not a method of accessing the web?

    a) ISDN

    b) CPU

    c) DSL

    d) Modem

    e) Router

    Answer: b

    132. What does the acronym PDF stand for?

    (a) Portable Documenting Format

    (b) Portable Documentation File

    (c) Portable Documentation Format

    (d) Portable Document Format

    (e) Portable Document File

    Answer: d

    133. Which of the following produces the best quality graphics reproduction?

    a) Laser printer

    b) Ink jet printer

    c) Plotter

    d) Dot matrix printer

    e) All the above

    Answer: c

    134. LSI in chip technology stands for–

    (a) Large-Scale Integration

    (b) Low-Scale Internet

    (c) Local-Scale Integration

    (d) Large-Scale Internet

    (e) Low-Scale Integration

    Answer: a

    135. Computers with 80286 microprocessor:

    a) XT computer

    b) AT computer

    c) PS/2 computer

    d) PS/3 computer

    e) PS/4 computer

    Answer: b

    136. Which of the following best describes a network in which a company’s data and applications are stored at offsite data centers that are accessed over the Internet?

    (a) Extranet

    (b) Intranet

    (c) Virtual Private Network

    (d) Cloud Computing

    (e) Local Area Network

    Answer: d

    137. An application suitable for sequential processing:

    a) Processing of grades

    b) Payroll processing

    c) Both a and b

    d) Sometimes a or b

    e) None of the above

    Answer: c

    138. Which of the following is not a binary number?

    (a) 110

    (b) 1001

    (c) 100110

    (d) 233

    (e) 11101

    Answer: d

    139. Which of the following is not processing?

    a) Arranging

    b) Manipulating

    c) Calculating

    d) Gathering

    e) Sorting

    Answer: d

    140. Micro Processor speed is measured in–

    (a) megabytes

    (b) bytes

    (c) kilobytes

    (d) gigabytes

    (e) gigahertz

    Answer: e

    141. The digital computer was developed primarily in _____________

    a) USSR

    b) Japan

    c) USA

    d) UK

    e) India

    Answer: c

    142. _________________ is a computer hardware component that connects a computer to computer network.

    (a) Networking Internet Connection

    (b) Newer Industrial Computer

    (c) Network Integration Card

    (d) Network Internal card

    (e) Network Interface Card

    Answer: e

    143. Software in computer:

    a) Enhances the capabilities of the hardware machine

    b) Increase the speed of central processing unit

    c) Both a and b

    d) Either a or b

    e) None of the above

    Answer: a

    144. A hard disk drive consists of several fixed, rotating disks called–

    (a) platters

    (b) RAIDs

    (c) cylinders

    (d) plotters

    (e) mini -disks

    Answer: a

    145. Which of the following option in File pull down menu is used to close a MS Word document?

    a) Quit

    b) Close

    c) Exit

    d) New

    e) Insert

    Answer: b

    146. Which of the following is the correct order of the four major functions of a computer?

    (a) Process, Storage, Input, Output

    (b) Input, Process, Output, Storage

    (c) Process, Output, Input, Storage

    (d) Storage, Output, Process, Input

    (e) Input, Output, Process, Storage

    Answer: b

    147. Before a disk drive can access any sector record, a computer program has to provide the record’s disk address. What information does this address specify?

    a) Track number

    b) Sector number

    c) Surface number

    d) All of the above

    e) None of the above

    Answer: d

    148. What does the acronym PROM stand for?

    (a) Programmer Read-Only Memory

    (b) Programmable Read-Only Memory

    (c) Programmable Read-Only Memory

    (d) Program Read-Only Memory

    (e) Programmed Read-Only Memory

    Answer: b

    149. Arranging of data in a logical sequence is called:

    a) Sorting

    b) Classifying

    c) Reproducing

    d) Summarizing

    e) Coding

    Answer: a

    150. Which of the following is an electronic or paper log used to track computer activity?

    (a) Monitor

    (b) Trace route

    (c) Cookie

    (d) Audit trail

    (e) Web log

    Answer: d

    151. What is the responsibility of the logical unit in the CPU of a computer?

    a) Producing result

    b) Comparing numbers

    c) Controlling flow of information

    d) Performing mathematical operations

    e) None of the above

    Answer: b

    152. The largest unit of storage is–

    (a) Byte

    (b) Terabyte

    (c) Megabyte

    (d) Kilobyte

    (e) Gigabyte

    Answer: b

    153. Bluetooth is a type of radio wave information transmission system that is good for about ____________

    a) 30 feet

    b) 30 yards

    c) 30 miles

    d) 300 miles

    e) 3000 miles

    Answer: a

    154. Which of the following devices sends and receives data over telephone lines to and from computers?

    (a) Modem

    (b) Expansion slot

    (c) Printer

    (d) Speaker

    (e) Sound Card

    Answer: a

    155. The telephone is an example of a(n) __________ signal.

    a) Analog

    b) Digital

    c) Modulated

    d) Demodulated

    e) a and b

    Answer: a

    156. How many bytes are there in a terabyte?

    (a) 1000

    (b) 1 billion

    (c) 1 trillion

    (d) 1 million

    (e) 1 quadrillion

    Answer: c

    157. Acredit card-sized expansion board that is inserted into portable computers that connects the modem to the telephone wall jack:

    a) Internal modem

    b) External modem

    c) PC Card modem

    d) Wireless modem

    e) Router

    Answer: c

    158. Which is a pointing device?

    (a) Joystick

    (b) Monitor

    (c) Scanner

    (d) Plotter

    (e) Printer

    Answer: a

    159. A modem that is contained within the system unit is called a(n) ____ modem.

    a) external

    b) internal

    c) wireless

    d) Wi-Fi

    e) Bluetooth

    Answer: b

    160. Checking whether a program functions correctly, and then correcting errors, is known as–

    (a) decoding

    (b) error-proofing a program

    (c) debugging

    (d) de-erroring

    (e) default error-checking

    Answer: c

    161. A ______ is approximately a million bytes.

    a) Giga byte

    b) Kilo byte

    c) Mega byte

    d) Tera byte

    e) None of these

    Answer: c

    162. If you want to extend the length of the network without having the signal degrade, you would use a:

    a) repeater

    b) router

    c) gateway

    d) switch

    e) None of these

    Answer: a

    163. What do you press to enter the current date in a cell?

    a) CTRL + ; (semicolon)

    b) CTRL + SHIFT + : (colon)

    c) CTRL + F10

    d) CTRL + F11

    e) None of these

    Answer: a

    164. To make the number pad act as directional arrows, you press the ____ key.

    a) Num lock

    b) Caps lock

    c) Arrows lock

    d) Shift

    e) Control

    Answer: a

    165. Press __________ to move the insertion point to the Address box, or to highlight the URL in the Address box.

    a) ALT + D

    b) ALT + A

    c) SHIFT + TAB

    d) TAB + CTRL

    e) None

    Answer: a

    166. To move to the bottom of a document, press _________

    a) Insert key

    b) Home key

    c) CTRL + End key

    d) End key

    e) None of these

    Answer: c

    167. Transmitting data in the form of light is called:

    a) Light Transmitter

    b) Fiber glass

    c) LTP

    d) All of the above

    e) None of the Above

    Answer: b

    168. ________ is the memory card which is conceptually related to the smart card but similar to video desk?

    a) Debit card

    b) Master card

    c) Laser card

    d) Credit card

    e) None of the Above

    Answer: c

    169. Maximum Storage capacity of a DVD is ___________

    a) 17 GB

    b) 15 GB

    c) 16 GB

    d) 10 GB

    e) None of the Above

    Answer: a

    170. Which of the following operating system uses first 64 bit technology?

    a) MS-DOS

    b) Windows XP

    c) Mac OS

    d) Linux

    e) None of the Above

    Answer: d

    171. A processing unit that coordinates networks and data communication is known as:

    a) Control unit

    b) CPU

    c) Communications Processor

    d) Data Coordinator

    e) None of the Above

    Answer: c

    172. Two or more computers connected to each other for sharing information form a:

    a) network

    b) router

    c) server

    d) tunnel

    e) pipeline

    Answer: a

    173. If a computer provides database services to other, then it will be known as:

    a) Web server

    b) Application server

    c) Database server

    d) FTP server

    e) None of these

    Answer: c

    174. Technology used to provide internet by transmitting data over wires of telephone network is _____________

    a) Transmitter

    b) Diodes

    c) HHL

    d) DSL

    e) None of these

    Answer: d

    175. Documents, Movies, Images and Photographs etc. are stored at a:

    a) Application Sever

    b) Web Sever

    c) Print Server

    d) File Server

    e) None of these

    Answer: d

    176. RAM consists of which of the following?

    a) Conductor

    b) Semi Conductor

    c) Vaccum Tubes

    d) Transistor

    e) None of these

    Answer: b

    177. Who is the father of Internet?

    a) Charles Babbage

    b) Vint Cerf

    c) Denis Riche

    d) Martin Cooper

    e) None of these

    Answer: b

    178. ______is process of Verification?

    a) Access

    b) Login

    c) Logout

    d) Authentication

    e) None of these

    Answer: d

    179. Identify the odd one from the following?

    a) CD/DVD

    b) Floopy Disks

    c) SD Disk

    d) BIOS

    e) None of these

    Answer: d

    180. USB is which type of storage device?

    a) Primay

    b) Secondary

    c) Tertiary

    d) All the above

    e) None of these

    Answer: c

    181. A modem that doesn’t need to be connected to a telephone line is the _________________ modem.

    a) external

    b) internal

    c) wireless

    d) DSL

    e) Broadband

    Answer: c

    182. A special high-speed line used by large corporations to support digital communications is known as ___________

    a) satellite/air connection service lines

    b) cable modems

    c) digital subscriber lines

    d) T1, T2, T3 and T4 lines

    e) b and d

    Answer: d

    183. Programs such as Mozilla Firefox that serve as navigable windows into web are called–

    (a) Internet

    (b) Networks

    (c) Web browser

    (d) URL

    (e) Hypertext

    Answer: c

    184. An affordable technology that uses existing telephone lines to provide high-speed connections is called __________

    a) ISDN

    b) Microwave

    c) Cable modem

    d) DSL

    e) DSN

    Answer: d

    185. Which of the following protects the system from hackers?

    (a) Snort

    (b) Scanner

    (c) Firewall

    (d) Backup

    (e) Hub

    Answer: c

    186. The capacity of a communication channel is measured in __________

    a) Bandwidth

    b) Bit capacity

    c) Baud rate

    d) Data flow

    e) Baud flow

    Answer: a

    187. What is Linux?

    (a) Input Device

    (b) Operating System

    (c) Processor

    (d) Storage Device

    (e) Output Device

    Answer: b

    188. The digital telecommunications term ISDN is an abbreviation for–

    (a) International Services Digital Network

    (b) Integrated Standard Digital Networks

    (c) Internet Services Data Network

    (d) Interactive Standard Dynamic Networks

    (e) Integrated Services Digital Network

    Answer: e

    189. Verification of login name and password is known as–

    (a) Logging in

    (b) Alienation

    (c) Certification

    (d) Authentication

    (e) Configuration

    Answer: d

    190. While using MS Word, which key deletes text before, or to the left of the insertion point?

    (a) Escape

    (b) Delete

    (c) Backspace

    (d) Page down

    (e) Page up

    Answer: c

    191. The minimum number of rows and columns in MS Word document is–

    (a) 1 and 2

    (b) 1 and 1

    (c) 2 and 2

    (d) 2 and 1

    (e) 3 and 3

    Answer: b

    192. VoIP stands for–

    (a) Voice Over Internet Protocol

    (b) Visual Object Integration Protocol

    (c) Virtual Object Integration Program

    (d) Virtual Object Integration Protocol

    (e) Voice Object Integration Program

    Answer: a

    193. Which of the following place the common data elements in order from smallest to largest?

    (a) Character, record, field, database, file

    (b) Character, file, record, field, database

    (c) Character, record, field, file, database

    (d) Character, field, record, file, database

    (e) Database, file, record, field, character

    Answer: d

    194. Which of the following file name extension suggests that the file is Backup copy of another file?

    a) TXT

    b) COM

    c) BAS

    d) BAK

    e) BAT

    Answer: d

    195. Which of the following is not an output device in computer organization?

    (a) Plotter

    (b) Speaker

    (c) Scanner

    (d) Monitor

    (e) Printer

    Answer: c

    196. Which language is directly understood by the computer without translation program?

    (a) High level language

    (b) Low level language

    (c) Middle level language

    (d) Assembly language

    (e) Machine language

    Answer: e

    197. Information in a memory that is no longer valid or wanted is known as:

    a) Non-volatile

    b) Volatile

    c) Surplus

    d) Garbage

    e) Dustbin

    Answer: d

    198. To identification particular location in storage area one have a:

    a) Address

    b) Password

    c) Logic

    d) Mouse

    e) None of these

    Answer: a

    199. The following computer’s memory is characterized by low cost per bit stored:

    a) Primary

    b) Secondary

    c) Hard disk

    d) All of the above

    e) None of these

    Answer: b

    200. The following is true for Auxiliary Storage:

    a) It has an operating speed far slower than that of the primary storage.

    b) It has an operating speed faster than that of the primary storage.

    c) It has an operating speed equivalent than that of the primary storage.

    d) All of the above

    e) None of these

    Answer: a

    Click here to know the Pay Scale and Salary Details of KVS PGT/ TGT/ PRT Teachers after 7th Pay Commission

    Practice makes the man perfect! The more you will practice, the more accuracy you will gain which will eventually lead you to a high score in the exam. Practice will help you in avoiding silly mistakes and making unnecessary guess works while attempting Computer Questions in KVS PGT/ TGT/ PRT 2018 Exam. Therefore, practicing previous year papers will help you in achieving accuracy and high score in KVS PGT/ TGT/ PRT 2018 Exam.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF