Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. UPSC|  

NDA Exam I 2016: Sample Question Set 2- History

Mar 15, 2016 14:55 IST

    NDA Exam I 2016 – 17th April 2016
     (History)


    1. Harihara Raya I who ruled the Vijaynagara Empire for the period 1336-1356 belonged to which dynasty?
    A.Sangama Dynasty
    B.Saluva Dynasty
    C.Tuluva Dynasty
    D.Aravidu Dynasty
    Ans: A

    2. During the Gupta Empire, the term “UPARIKARA” was used for
    A.An extra tax levied on all subjects.
    B.Periodic supplies of fruits, firewood, flowers etc.
    C.It was a voluntary offering by people to the king.
    D.King’s customary share of the production normally amounting to 1/6th of the production.
    Ans. A

    3. Tuluva Narasa who ruled the Vijaynagara Empire for the period 1491-1503 belonged to which dynasty?
    A.Sangama Dynasty
    B.Saluva Dynasty
    C.Tuluva Dynasty
    D.Aravidu Dynasty
    Ans: C

    4. Chola Empire was divided into:
    A.Mandalams, Nadu, Kurram & Valanadu
    B.Mandalams, Nadu, Malkhand & Avanti
    C.Mandalams, Bhoomi, Avanti &Valanadu
    D.Mandalams, Nadu, Kurram & Malkhand
    Ans: A

    5. For which period did Harihara Raya II of Sangma dynasty ruled the Vijaynagara Empire?
    A.1446-1465
    B.1485-1491
    C.1491-1505
    D.1377-1404
    Ans: D

    6. The traces of Janapadas and Mahajanpadas are found in___?
    A.Vedic text
    B.Buddha text
    C.Jaina text
    D.All the above
    Ans: D

    7. Which one of the following was the capital of Kosala?
    A. Sravasti
    B. Shuktimati
    C. Kaushambi
    D. Indraprastha
    Ans: A

    8.  Champa was the capital of which one of the following Mahajanapadas in Ancient India?
    A. Anga
    B. Magadha
    C. Vajji
    D. Kasi
    Ans: A

    9. Bimbisara was the founder of which one of the following dynasties?
    A. Nanda
    B. Haryanka
    C. Maurya
    D. Shunga
    Ans: B

    10. A Janapadin was the ___ of a janapada.
    A.Servant
    B.Minister
    C.Army General
    D.Ruler
    Ans: D

    NDA Exam I 2016: Sample Question Set 1- History

    NDA Exam I 2016: Sample Question Set 1- Polity

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF