1. Home
  2. |  
  3. UPSC |  

NDA Exam II 2016: Sample Question Set 2- History

Jul 12, 2016 12:37 IST

    NDA Exam II 2016 – 18th Sept. 2016
                         (History)


    1.Who was the founder of Patliputra, known as Patna in modern times?
    A.Bimbisara
    B.Ajatashatru
    C.Ashoka
    D.Udayin
    Ans: B

    2.The famous Indian ruler Ajatashatru belonged to which one of the following dynasties?
    A.Nanda
    B.Haryanka dynasty
    C.Maurya
    D.Shunga
    Ans: B

    3.Which one of the following places was the birthplace of Mahatma Buddha?
    A.Kapilvastu
    B.Kathmandu
    C.Pataliputra
    D.Rajgir
    Ans: A

    4.Mahavira Jain was the last and __ Tirthankara of Jainism?
    A.24th
    B.25th
    C.34th
    D.22nd
    Ans: A

    5.In 6th Century, which one of the following was the capital of Kaushal kingdom?
    A.Avanti
    B.Amravati
    C.Shravasti
    D.Mathura
    Ans: C

    6.Who was the founder of Maurya Empire?
    A.Chandragupta Maurya
    B.Ashoka
    C.Bindusara
    D.Ajatshatru
    Ans: A

    7.Which one of the following is the oldest Veda among the following?
    A.Samaveda
    B.Yajurveda
    C.Rigveda
    D.Atharvaveda
    Ans: C

    8.Consider the following statements:
    I.Upanishads literally meant approaching and sitting near.
    II.The texts contained conversations between teachers and students.
    Choose the right option:
    A.Both I and II are correct
    B.Only I
    C.Only II
    D.Neither I nor II
    Ans: A

    9.Who among the following was the author of Arthashastra?
    A.Chanakya
    B.Ashoka
    C.Panini
    D.Vishwamitra
    Ans: A

    10. Megasthenes served as an ambassador in the court of whom among the following?
    A.Chandragupta Maurya
    B.Ashoka
    C.Samudragupta
    D.Harshvardhan
    Ans: A

     

    How to Crack NDA Exam in First Attempt!!

    NDA Exam Question Paper with Answer Keys

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF