1. Home
  2. |  
  3. Bank Recruitment |  

RBI Grade ‘B’ Exam Phase I 2017: Financial Awareness Quiz -4

Jun 16, 2017 11:24 IST

    GK Quiz for RBI Grade B

    In RBI Grade B phase I Exam, the highest number of question will be asked from the section General Awareness. So aspirants should be prepared well for this section as they can score more marks in less time with the help of this section.

     

    1. Which of the following panels set up by the RBI on credit information has recommended that a copy of their credit profile should be provided to customers for free?

     a)      Deepak Parekh Panel

    b)      Aditya Puri Panel

    c)       Uday Kotak Panel

    d)      Pallavi Kotak Panel

    e)      Seema Puri Panel

     Ans: option (b)           

             

     2.Thorough which of the following tools do banks park excess liquidity with the Reserve Bank of India (RBI)?

     a)      Base Rate

    b)      Marginal Standing facility

    c)       Bank Rate

    d)      Reverse Repo Rate

    e)      None of these

     Ans: option (d)           

     

    3. Which of the following organisation in India is responsible for compilation of data on industrial production in India?

     a)      RBI

    b)      Minsitry of Finance

    c)      Central Statistical Office (CSO)

    d)      Ministyr of Corporate Affairs

    e)      None of these

     Ans: option (d)           


      4. Who is the present chairman of Banking Codes and Standards Board of India (BCSBI)?

     a)      A C Mahajan

    b)      Anand Aras

    c)       S. S. Mundra

    d)      Viral Acharya

    e)      None of these

    Ans: option (a)   

                

    5. Who among the following is NOT associated with day to day activity of RBI?

    a)      Shri S. S. Mundra

    b)      Shri N. S. Vishwanathan

    c)       Dr. Viral V. Acharya

    d)      Shri B.P. Kanungo

    e)      All of these

     Ans: option (e)       

                        

    6. The Banking Ombudsman Scheme is a senior official who redresses customer complaints against deficiency in certain banking services. Banking Ombudsman is appointed by-

    a)      The Reserve Bank of India

    b)      The Ministry of Finance

    c)       The Governor of the state

    d)      The Supreme Court of India

    e)      None of these

    Ans: option (a)         

                      

    7. Which of the following states becomes first state in India to shift to January to December financial year from existing April-March cycle?

    a)      Uttar Pradesh

    b)      Madhya Pradesh

    c)       Karnataka

    d)      Maharashtra

    e)      None of these

    Ans: option (b)                           

     

    8. Amnesty international is closely associated with

    a)      Protecting human rights

    b)      Making Banking Norms

    c)       Promoting inclusive growth worldwide

    d)      Promoting sustainable development

    e)      None of these

     Ans: option (a)

                                              

    9. Who authored the book titles A song of Ice and fire?

    a)      George R. R. Martin.

    b)      Linda Antonsson

    c)       Elio M. Garcia

    d)      Ruskin Bond

    e)      None of these

     Ans: option (a)           

     

    10. What trend is seen in the pricing of bank products in case of an inflationary trend in the economy?

    a)      No change

    b)      Increasing trend

    c)       Decreasing trend

    d)      There is no relation between inflation and pricing of bank products

    e)      None of these

    Ans: option (b)     

          

    How to prepare for SBI PO GD/PI: A Detailed Approach

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF