1. Home
  2. |  
  3. SSC 2018|  

SSC CGL solved question paper Tier-I exam held on 9 September 2016: General Awareness

Jul 5, 2018 14:14 IST
    SSC CGL solved paper
    SSC CGL solved paper

    In the following article, you will get 25 solved questions of General Awareness asked in SSC CGL tier-1 exam held on 9thSeptember, 2016 in the Morning shift. Please go through the following table containing the distribution of questions in this examination-

    Sub-topics

    No. of questions

    Geography

    3

    History

    2

    Indian Environment

    1

    Indian Culture

    2

    Economics

    1

    Indian Politics

    2

    Physics

    2

    Chemistry

    1

    Biology

    4

    Computer

    1

    Sports

    3

    Important dates, Awards, and others

    2

    Current affairs

    1

    From the above table, we can see that SSC had asked maximum number of questions from Biology, Economics, Indian Culture, Indian Environment, Geography, Chemistry, and other miscellaneous facts. The difficulty level of these questions was moderate to high and require a holistic approach for studying the journals & newspapers regularly. Hence, we suggest you to allocate more time on such topics to get high marks in upcoming SSC CGL exams. Let us have a look at these questions & their solutions-

    Question 1.Swarna Jayanti Gram Swarojgar Yojna has now been restructured as

    a. Prime Minister's Rojgar Yojna
    b. National Rural Livelihoods Mission
    c. Jawahar Gram Samriddhi Yojana
    d. Sampoorna Gramin Rojgar Yojana

    Ans. National Rural Livelihoods Mission

    Explanation: The Swarna Jayanti Swarozgar Yojna (SGSY) has been renamed as National Rural Livelihood Mission. It is formed to alleviate poverty.

    Question 2.Neeraj Chopra is associated with which sports?

    a. Kabaddi
    b. Cricket
    c. Javelin Throw
    d. Wrestling

    Ans. Javelin Throw

    Explanation: Neeraj Chopra is an Indian track and field athlete competing in the javelin throw.

    Question 3.Which of the following is not a commercial source of energy?

    a. Coal
    b. Petroleum
    c. Natural Gas
    d. Firewood

    Ans. Firewood
    Explanation: All except firewood are used for yielding energy at industrial level.

    SSC CGL 2018 General Awareness (GA) and General Knowledge (GK): Detailed Topic-wise Syllabus

    Question 4.Who is the runners-up in the recently held UEFA Euro-16?

    a. Germany
    b. Portugal
    c. France
    d. U.K

    Ans. France
    Explanation: In UEFA Euro-16, Portugal won the tournament over the host team France at Stade de France.

    Question 5.Taoism, is an ancient tradition of Philosophy and religious belief deeply rooted in

    a. Taiwanese custom and world view
    b. Chinese custom and world view
    c. Japanese custom and world view
    d. Vietnamese custom and world view

    Ans. Chinese custom and world view
    Explanation: Taoism is a religious or philosophical tradition of Chinese origin which emphasizes living in harmony with the Tao

    Question 6.Which of the following is an emergency hormone in humans?

    a. Thyroxine
    b. Insulin
    c. Adrenalin
    d. Progestrone

    Ans. Adrenaline

    Explanation: Adrenaline is called as emergency hormone because it initiates quick reaction, which makes the individual to think and respond quickly to the stress.
    Question 7.Which term is not associated with sound wave?

    a. Hertz
    b. Decibel
    c. Candela
    d. Mach

    Ans. Candela
    Explanation: All except candela are used to measuring the several wave-formed quantities.

    Question 8.In computer science, data hazard occurs when

    a. pipeline changes the order of read/write access to operands
    b. performance loss
    c. machine size is limited
    d. some functional unit is not fully pipelined
    Ans. pipeline changes the order of read/write access to operands
    Explanation: Data hazards occur when the pipeline changes the order of read/write accesses to operands so that the order differs from the order seen by sequentially executing instructions on the un-pipelined machine.

    Question 9.During the period of which Governor General / Viceroy was the Indian Civil Service introduced?

    a. Dalhousie
    b. Curzon
    c. Bentick
    d. Cornwallis

    Ans. Cornwallis

    Explanation: Civil Services was started by Lord Cornwallis and also called the “Father of Indian Civil Service”. Cornwallis realized that in order to consolidate the British rule in India, it was very important to organize the civil services.

    Question 10.Which of the following is the uppermost layer of the atmosphere?

    a. Stratosphere
    b. Mesosphere
    c. Ionosphere
    d. Exosphere

    Ans. Exosphere
    Explanation: The atmosphere is comprised of layers based on temperature namely troposphere, stratosphere, mesosphere, and thermosphere. A further region at about 500 km above the Earth's surface is called the exosphere.

    SSC CGL 2018 Tier-I Exam: Preparation Tips and Strategy

    Question 11.The first Commercial Civilian Aircraft developed by India is:

    a. Pawan Hans
    b. Tejas
    c. Gajraj
    d. Saras

    Ans. Saras

    Explanation: The NAL Saras is the first Indian multi-purpose civilian aircraft in the light transport aircraft category designed by the National Aerospace Laboratories (NAL).

    Question 12.Webbed neck is a characteristic of

    a. Down's syndrome
    b. Turner's syndrome
    c. Klinefelter's syndrome
    d. Cri-du-chat syndrome

    Ans. Turner's syndrome
    Explanation: A webbed neck is symptom of turner’s syndrome.

    Question 13.The World Trade Organization, which replaced GATT, has its Head Quarters in

    a. Vienna
    b. Brussels
    c. New York
    d. Geneva

    Ans. Geneva

    Explanation: The World Trade Organization or GATT is located at Geneva, Geneva canton, Switzerland.

    Question 14.The minimum age limit for the membership of the Vidhan Parishad is _____ .

    a. 21 years
    b. 25 years
    c. 30 years
    d. 35 years

    Ans. 30 years
    Explanation: A Member of Legislative Council must be a citizen of India, at least 30 years' old, mentally sound, not an insolvent, and on the voters' list of the state for which he/she is contesting an election.

    Question 15.National Anthem of Bangladesh 'Amar Sonar Bangla' was written by

    a. Rabindranath Tagore
    b. Sarojini Naidu
    c. Kazi Nazrul Islam
    d. Taslima Nasrin

    Ans. Rabindranath Tagore
    Explanation: Amar Shonar Bangla is the national anthem of Bangladesh written by Rabindranath Tagore in 1905.

    Question 16.The largest producer of Lac in India is

    a. Chattisgarh
    b. Jharkhand
    c. West Bengal
    d. Gujarat

    Ans. Jharkhand

    Explanation: The leading producer of lac is Jharkhand, followed by the Chhattisgarh, West Bengal, and Maharashtra states of India.

    Question 17.The founder of Bachpan Bachao Andolan (Save Child Movement ) is

    a. Malala Yousafzai
    b. Sane Guruji
    c. Salman Khan
    d. Kailash Satyarthi

    Ans. Kailash Satyarthi

    Explanation: Bachpan Bachao Andolan is a movement campaigning for the rights of children and It was started by Nobel Laureate Mr. Kailash Satyarthi in 1980.

    Question 18.If an electron and a photon have the same wavelength, then they will have the same

    a. velocity                                 
    b. linear momentum
    c. angular momentum
    d. energy

    Ans. linear momentum

    Explanation: As (wavelength)=h/mv; if the wavelength is equal then, the momentum (mv) is equal.

    => photon`s rest mass = 0.

    However, from the theory of relativity, it has momentum. Hence, neither the velocity nor the mass of photon can be equal to electron as photon has a zero rest mass but the momentum is equal as the wavelength is.

    SSC CGL Syllabus 2018: Tier I, II, III and IV with Exam Pattern

    Question 19.Pandit Lachhu Maharaj, who passed away recently, was associated with

    a. Flute
    b. Tabla
    c. Kathak
    d. Bharatnatyam

    Ans. Tabla

    Explanation: Lakshmi Narayan Singhwas an Indian tabla player of Benaras gharana.

    Question 20.A tropical deciduous plant special to the Deccan plateau is

    a. Teak
    b. Shisam
    c. Sandalwood
    d. Sal

    Ans. Sandalwood
    Explanation: In the tropical deciduous forests sal, teak, and sandalwood are the plant specials in the Deccan plateau region.

    Question 21.Kalarippayatt is the martial art of which State of

    a. Madhya Pradesh
    b. Mizoram
    c. Nagaland
    d. Kerala

    Ans. Kerala

    Explanation: Kalaripayattu is a martial art and fighting system originated in North Malabar, Kerala, Southern India.

    Question 22.Leptospirosis is a disease caused by

    a. Virus
    b. Fungus
    c. Protozoa
    d. None

    Ans. None

    Explanation: Leptospirosis is a bacterial disease that affects humans and animals. It is caused by bacteria of the genus Leptospira.

    Question 23.The most abundant metal in the Earth's crust is 

    a. zinc
    b. copper
    c. aluminium
    d. iron

    Ans. aluminium

    Explanation: Most abundant element in the earth’s crust is Oxygen followed by Silicon. Both of these are non-metals. Silicon is followed by Aluminium which is most abundant metal.

    Question 24.Hepatitis affects which organ of the human body?

    a. Live
    b. Pancreas
    c. Spleen
    d. Small intestine

    Ans. Liver
    Explanation: Hepatitis is inflammation of the liver tissue.

    Question 25.Mohammed Shahid, who recently passed away, was associated with which sport?

    a. Badminton
    b. Hockey
    c. Football
    d. Cricket

    Ans. Hockey

    Explanation: Mohammed Shahid was an Indian field hockey player known for his dribbling skills.

    SSC CGL Tier-I Exam Previous Year Papers with Solutions

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF