Search

SSC MTS 2019: Numerical Aptitude Mock Test (25 marks) with Answers

Practice SSC MTS 2019 Numerical Aptitude Mock Test to score high marks in the Exam. Numerical Aptitude covers 25 marks out of 100 marks in SSC MTS 2019 exam.

Aug 1, 2019 16:07 IST
SSC MTS 2019: Numerical Aptitude Mock Test (25 marks) with Answers

Numerical Aptitude Section is considered to be one of the high scoring sections of SSC MTS 2019 Exam. So for the ease of the candidates we have designed mock test which will test your understanding of Basic Mathematical Skills.

SSC MTS 2019: Numerical Aptitude Mock Test

1. The product of two numbers is 120 and the sum of their squares is 289. The sum of the number is:

a) 20

b) 19

c) 23

d) None of these  

Answer: (c)

Explanation:

Best Books for SSC MTS 2019 Exam recommended by Experts

2. The H.C.F. of two numbers is 23 and the other two factors of their L.C.M. are 13 and 14. The larger of the two numbers is:

a) 276

b) 322

c) 276

d) 385 

Answer: (b)

Explanation:

Clearly, the numbers are (23 X 13) and (23 X 14).

∴ Larger number = (23 X 14) = 322

3. A batsman scored 110 runs which included 3 boundaries and 8 sixes. What percent of his total score did he make by running between the wickets?

Answer: (d)

Explanation:

Important General Awareness Topics for SSC MTS 2019 Exam

4. A trader bought chocolates at three for a hundred rupees. How many chocolates should he sell for a hundred to gain 50%:

a) 2

b) 3

c) 4

d) 5

Answer: (c)

Explanation:

C.P. of 1 chocolate = 100/3

Gain = 50% of 100/3 = 50/3

SP of 1 chocolate = 100/3 + 50/3 = 150/3 = 50

∴ 2 chocolates must be sold for a hundred.

5. A watch when sold for Rs. 400 fetches 25 percent profit, what would be the percentage profit/loss if 6 such watches are sold for Rs. 2112?

a) 10% loss

b) 10% profit

c) 5% loss

d) 5% profit

Answer: (b)

Explanation:

Click here to know the Latest Exam Pattern and Syllabus of SSC MTS 2019 Exam

6. A person takes a loan of Rs. 2500 at 4% simple interest. He returns Rs. 1500 at the end of 1 year. What amount he would pay to clear his dues at the end of 2 years?

a) Rs. 1140

b) Rs. 1150

c) Rs. 1100

d) Rs. 1050

Answer: (a)

Explanation:

Amount, he would pay = Rs. [1000 + {(2500 X 4 X 1)/100} + {(1000 X 4 X 1)/100}]

= Rs. [1000 + 100 + 40]

= Rs. 1140

7. A man rows to a place 48 km distant and come back in 14 hours. He finds that he can row 4 km with the stream in the same time as 3 km against the stream. The rate of the stream is:

a) 1 km/hr

b) 1.5 km/hr

c) 2 km/hr

d) 2.5 km/hr

Answer: (a)

Explanation:

Click here to know the Important Numerical Aptitude Topics of SSC MTS 2019 Exam

8. Two buses start towards each other, from two places A and B which are at a distance of 180 km. They start at the same time 09: 10 PM. If the speeds of the buses are 40 km and 50 km per hour respectively, they will meet each other at:

a) 10 : 10 PM

b) 10 : 30 PM

c) 11 : 10 PM

d) 11 : 20 PM

Answer: (c)

Explanation:

9. An assignment is done by three people P, Q and R. P alone takes 20 hours to complete a single project but Q and R working together takes 8 hours, for the completion of the same project. If all of them worked together and completed 28 assignments, then how many hours have they worked?

a) 140 hours

b) 160 hours

c) 120 hours

d) 180 Hours

Answer: (b)

Explanation:     

In 20 hours, one assignment is completed by P.

In the same time, Q + R will complete 2.5 assignments.

P + Q + R will complete 3.5 assignments in 20 hours.

Thus, to complete 28 assignments, (28/3.4) X 20 = 160 hours are needed.

Click here to know SSC MTS Region-wise Previous Year Cut-Off Marks

10. Shikhar obtained 60,65,70,72 and 78 marks in English, Hindi, Chemistry, History and Mathematics respectively. What are the average marks in all subjects?

a) 69

b) 65

c) 68

d) 70

Answer: (a)

Explanation: The average marks are= (60 + 65 + 70 + 72 + 78)/5 = 345/5 = 69

11. 5 year ago, the average age of Arjun and Beena was 25 years. If Kabir joined them, the average age becomes 28 years. How old is Kabir now? (L1)

a) 20 Years

b) 30 Years

c) 24 Years

d) 25 Years

Answer: (c)

Explanation:

Present age of Arjun and Beena = 25 X 2 + 5 X 2 = 60

Present age of Arjun, Beena and Kabir = 28 X 3 = 84

∴ Age of Kabir = 84 - 60 = 24 Years

Click here to Download Previous Year Papers of SSC MTS Exam for free

12. A sum of money is to be distributed among Amit, Raj, Vikram and Deepak in the proportion of 5:2:4:3.If Vikram gets Rs. 1000 more than Deepak, what is Raj’s share?

a) Rs. 500 

b) Rs. 1200

c) Rs. 1500

d) Rs. 2000

Answer: (d)

Explanation:

Let the shares of Amit, Raj, Vikram and Deepak be Rs. 5x, Rs. 2x, Rs. 4x and Rs. 3x respectively.

Then, 4x - 3x = 1000

x= 1000

∴ Deepak’s share = Rs. 2x = Rs. (2 X 1000) = Rs. 2000

13. If 40% of a number is equal to two-third of another number, what is the ratio of first number to the second number?

a) 2:5

b) 5:3

c) 3:7

d) 7:3

Answer: (b)

Explanation:

Practice SSC MTS Numerical Aptitude Mock Test

14. A mixture of 150 liters of wine and water contains 20% water. How much more water should be added so that water becomes 25% of the new mixture?

a) 7 Liter   

b) 15 Liter

c) 9 Liter   

d) 10 Liter

Answer: (d)

Explanation:

Number of liters of water in 150 liters of the mixture = 20% of 150 = 20/100 X 150 = 30 liters

X liters of water added to the mixture to make water 25% of the new mixture.

Total amount of water becomes (30 + X) and total volume of mixture is (150 + X).

(30 + X) = 25/100 x (150 + X)

(30 + X) = 1/4 x (150 + X)

120 + 4X = 150 + X

120 + 4X - X = 150

3X = 150 - 120

3X = 30

X = 10 liters

Click here to know the Important General Intelligence & Reasoning Topics for SSC MTS 2019 Exam

15. Find the area of trapezium whose parallel sides are 20 cm and 18 cm long, and the distance between them is 15cm.

a) 225 cm2

b) 275 cm2

c) 285 cm2

d) 315 cm2

Answer: (c)

Explanation:

Area of trapezium = ½ (sum of parallel sides) X (perpendicular distance between them)

= ½ (20 + 18) X (15) = 285cm2

16. Find the area of a parallelogram with base 24 cm and height 16 cm:

a) 262 cm2

b) 384 cm2

c) 192 cm2

d) 131 cm2

Answer: (b)

Explanation:

Area of a parallelogram = Base X Height

= 24 X 16

= 384 cm2

Practice SSC MTS General Intelligence & Reasoning Mock Test

17. What is the maximum number of people who can share 40 five-rupee notes, 32 ten-rupee notes and 16 twenty-rupee notes equally?

a) 8

b) 12

c) 26

d) 30

Answer: (a)

Explanation: Required number is = HCF of 40, 32 and 16 = 8

18. Sohan had to do a multiplication. Instead of taking 26 as one of the multipliers, he took 62. As a result, the product went up by 1440. What is the new product?

a) 2050

b) 2540

c) 2480

d) 2080

Answer: (c)

Explanation:

Let the number that Sohan wanted to multiply be 'X'.

She was expected to find the value of 26X.

Instead, she found the value of 62X.

The difference between the value that he got (62X) and what he was expected to get (26X) is 1440.

i.e., 62X - 26X = 1440

or (62 - 26) * X = 1440

X = 40

Therefore, the new product = 62 * 40 = 2480

Click here to Know Important General English Topics for SSC MTS 2019 Exam

19. Salaries of Ritu and Shweta are in the ratio 2: 3. If the salary of each is increased by Rs. 1000, the new ratio becomes 40: 57. What is Shweta's salary?

a) Rs. 17,000

b) Rs. 20,000

c) Rs. 25,500

d) Rs. 19,000

Answer: (d)

Explanation:

Let the original salaries of Ritu and Shweta be Rs. 2x and Rs. 3x respectively.

Then, (2x + 1000)/ (3x + 1000) = 40/57   

57(2x + 1000) = 40(3x + 1000)

 6x = 17,000

3x = 8,500

Sumit's present salary = (3x + 2000) = Rs. (8500 + 1000) = Rs. 9,500.

Click here to get General English Mock Test for SSC MTS 2019 Exam

20. Ram buys an article costing Rs. 3924. The rate of sales tax is 9%. He tells the shopkeeper to give a discount on the price of the article to such an extent that she has to pay Rs. 3924 inclusive of sales tax. The discount required is:

a) Rs. 400

b) Rs. 324

c) Rs.390

d) Rs.460

Answer: (b)

Explanation:

Sale price = 3924 Tax = 9%

Cost price = (3924/109) X 100 = 3600

Marked price = 3924

Required discount = 3924 - 3600 = 324

Directions (21-25): Study the following graph and table carefully and Answer: the questions given below:

Distance covered (in kilometres) by six trucks on each week

Trucks

Week 1

Week 2

P

1664

1728

Q

1032

1548

R

1386

1620

S

1104

1530

T

1870

1092

U

1406

1272

21. Which of the following trucks travelled at the same speed on both the weeks?

a) Trucks T

b) Trucks S

c) Trucks P

d) Trucks Q

Answer: (d)

Explanation: The speed of trucks Q on both the weeks is 86 km/h.

22. What was the difference between the speed of Trucks P on Week 1 and the speed of Trucks R on the same week?

a) 17 km/h

b) 12 km/h

c) 22 km/h

d) 8 km/h

Answer: (c)

Explanation:

Speed of truck P on first week = 104 km/h

Speed of truck R on first week =126 km/h

∴ Difference = 126 – 104 = 22 km/h

Practice SSC MTS General Awareness Mock Test

23. What was the speed of Trucks R on Week 2 in terms of metres per second?

a) 35.3 m/sec

b) 25.0 m/sec

c) 31.5 m/sec

d) 23.8 m/sec

Answer: (b)

Explanation:

Speed of trucks C on second week = 90 km/h

= 90 X 5/18 = 5 X 5 = 25 m/sec

24. The distance travelled by Trucks U on Week 2 was approximately what percent of the distance travelled by it on Week 1?

a) 80

b) 65

c) 90

d) 95

Answer: (c)

Explanation:

Required percentage = (1272/1406) X 100 = 90.46 ≈ 90%

25. What is the ratio of the speeds of Trucks S and Trucks T on Week 2?

a) 15:13

b) 21:13

c) 13:11

d) None of these

Answer: (d)

Explanation:

Required percentage = (speed of truck S on day 2) / (speed of truck T on day 2)

=102/78

= 17/13

= 17:13

Click here to know the SSC MTS 2019 Eligibility Criteria