Search

SSC MTS 2019: General English Mock Test (25 marks) with Answers

Practice SSC MTS 2019 General English Mock Test to score high marks in the Exam. General English covers 25 marks out of 100 marks in SSC MTS 2019 exam.

Aug 1, 2019 15:48 IST
SSC MTS 2019: General English Mock Test (25 marks) with Answers

General English Section can become one of the high scoring sections of SSC MTS 2019 Exam, if practiced well. So for the ease of the candidates we have designed mock test which will test your understanding of English Grammar Skills.

SSC MTS 2019: General English Mock Test

Directions (1 - 5): Each of the following sentences is divided in to four parts. Any of the parts may contain an error. Select the part that has an error.

1. Looking back I find that (a)/ among the many renditions of the Indians (b)/ engrossed while I lived among them are (c)/ their respect for great men and women (d).

Answer: c)

Explanation: The verb should be ‘is’ because it refers to one impression.

2. Her mother died (a)/ of influenza but her father (b)/ also though very weak, (c)/ is out of danger (d).

Answer: c)

Explanation: The word ‘also’ should be deleted because it would mean that he also died.

Best Book for SSC MTS 2019 Exam recommended by Experts

3. If I am you (a)/ I would have seen (b)/ to it that (c)/ I won the lottery (d).

Answer: a)

Explanation: It should be “if I were you” because for an impossible wish, ‘were’ should be used.

4. To expedite exports and enhance sales (a)/ in the indigenous market some (b)/ of the improvised fabrics and garments fabricated out from them (c)/ are displayed in the main dome (d).

Answer: c)

 Important General Intelligence & Reasoning Topics for SSC MTS 2019 Exam

Explanation: Replace “out from” by ‘with’.

5. He could not (a)/ convince them because (b)/ they persisted to suggest (c)/ that he was lying (d).

Answer: c)

Explanation: It should be “persisted in suggesting”.

Important General Awareness Topics for SSC MTS 2019 Exam

Directions (6 - 10): The following questions have an incomplete sentence followed by four phrases that can complete the sentence. Choose the phrase that can complete the sentence meaningfully in all contexts.

6. Law ministry _____________ that only social equality can empower women safety in the country.

a) is believed by the opinion

b) Applies the opinion

c) Is of the opinion

d) Abides the opinion

Answer: c)

Explanation: The suitable phrase should be ‘is of the opinion’, which means a belief or conclusion held with confidence; and is grammatically correct also.

7. The finance minister _________________ the challenges faced by the country’s agricultural sector.

a) Dwell at length

b) Dwelt at length

c) Dwelling upon at length

d) Dwelled on length

Answer: b)

Explanation: The suitable phrase should be ‘dwelt at length’, which means to exist or continue in a given condition or state; and is grammatically correct also.

Important General English Topics for SSC MTS 2019 Exam

8. Banks can now ___________ their loans taken from International organizations.

a) Lend farmers to repay

b) Will be lending farmers

c) Lent farmers to repay

d) Have farmers lent

Answer: a)

Explanation: The suitable phrase should be ‘lend farmers to repay’, as it is grammatically correct also.

9. The industries cater to whatever is called ___________________

a) The idiosyncrasies with foreign collaborators

b) The idiosyncrasies by foreign collaborators

c) The idiosyncrasies of foreign collaborators

d) Idiosyncratic to be with the foreign collaborators

Answer: c)

Explanation: The suitable phrase should be ‘the idiosyncrasies of foreign collaborators’, as it is grammatically correct also.

Click here to know the Latest Exam Pattern and Syllabus of SSC MTS 2019 Exam

10. The Prime Minister’s approach to ________________ in the country was erroneous.

a) How to make palatably the strongest

b) How to make his rule palatable

c) How about making a palatable rule

d) How palatable to make his rule

Answer: b)

Explanation: The suitable phrase should be ‘how to make his rule palatable’, as it is grammatically correct also.

Directions (11 - 15): In each of the following questions, the first word is given in capital letters followed by four alternative words. Select from the alternatives the word nearest in meaning to the word given in capital letters.

11. DIVERSIFICATION

a) Homogeneous

b) Heterogeneous

c) Similar

d) Uniform

Answer: b)

Explanation: Both ‘Diversification’ and ‘Heterogeneous’ means the act or practice of manufacturing a variety of products, investing in a variety of securities, selling a variety of merchandise, etc.

Practice SSC MTS Numerical Aptitude Mock Test

12. RESPONDENT

a) Correspondent

b) Advisor

c) Defendant

d) Petitioner

Answer: c)

Explanation: Both ‘Respondent’ and ‘Defendant’ means a person who replies to something, especially one supplying information for a questionnaire or responding to an advertisement.

13. FRAUGHT

a) Dry

b) Filled

c) Fear

d) Anger

Answer: b)

Explanation: Both ‘Fraught’ and ‘Filled’ means possessing or covered with great numbers or amounts of something specified.

Practice SSC MTS General Intelligence & Reasoning Mock Test

14. PROPENSITY

a) Antipathy

b) Inadequacy

c) Inclination

d) Hatred

Answer: c)

Explanation: Propensity means an inclination or natural tendency to behave in a particular way.

15. VINDICATED

a) Attacked

b) Blamed

c) Defended

d) Cited

Answer: c)

Explanation: Both ‘Vindicated’ and ‘Defended’ means show or prove someone or something to be right, reasonable, or justified.

Click here to know the Important Numerical Aptitude Topics of SSC MTS 2019 Exam

Directions (16 - 20): In each of the following questions, the first word is given in capital letters followed by four other words, one of which is the antonym of the first word. Find the word.

16. ELITE

a) Brighten

b) Inferior

c) Glowing

d) Exclusive

Answer: b)

Explanation: ‘Elite’ means a select group that is superior in terms of ability or qualities to the rest of a group or society and ‘Inferior’ is the exact opposite word.

17. LOATHE

a) Hate

b) Disgust

c) Admire

d) Giant

Answer: c)

Explanation: ‘Loathe’ means feel intense dislike or disgust for something and ‘Admire’ is the exact opposite word.

Practice SSC MTS General Awareness Mock Test

18. RESILIENCE

a) Buoyant

b) Rigid

c) Tough

d) Important

Answer: b)

Explanation: ‘Resilience’ means the capacity to recover quickly from difficulties and ‘Rigid’ is the exact opposite word.

19. VOLATILITY

a) Probability

b) Difficulty

c) Stability

d) Excitability

Answer: c)

Explanation: ‘Volatility’ means liability to change rapidly and unpredictably, especially for the worse and ‘Stability’ is the exact opposite word.

20. EXPEDITE

a) Dispatched

b) Hastened

c) Facilitated

d) Delayed

Answer: d)

Explanation: ‘Expedite’ means to make (an action or process) happen sooner or be accomplished more quickly and ‘Delayed’ is the exact opposite word.

Click here to know SSC MTS Region-wise Previous Year Cut-Off Marks

Directions (21 - 25): In the following passage, there are blanks each of which has been numbered. For each number some words are suggested below the passage, one of which fits the blank appropriately. Find the appropriate words.

With over 18 crore vehicles, India’s air pollution levels are    21    alarmingly. The government, on a priority basis, must advance our fuel     22     norms on a par with developed nations, which are currently running on Euro-6. Right now, just 13 cities have Euro-4 norms. A think-tank must be set up to   23   our emission testing standards. Strict   24   of simple measures like switching off engines while waiting at signals in traffic-prone zones and during traffic jams, will not only help reduce both noise and air pollution to some extent, but also   25   vehicular-discipline among drivers.

21.

a) Shining

b) Combining

c) Rising

d) Falling

Answer: c)

Explanation: The appropriate word should be ‘Rising’ which means going up, increasing, or sloping upward.

22.

a) Omission

b) Submission

c) Transmission

d) Emission

Answer: d)

Explanation: The appropriate word should be ‘Emission’ which means the production and discharge of something, especially gas or radiation.

Click here to Download Previous Year Papers of SSC MTS Exam for free

23.

a) Weaken

b) Strengthen

c) Undermine

d) Deteriorate

Answer: b)

Explanation: The appropriate word should be ‘Strengthen’ which means to make or become stronger.

24.

a) Embodiment

b) Endorsement

c) Encroachment

d) Enforcement

Answer: d)

Explanation: The appropriate word should be ‘enforcement’ which means the act of compelling observance of or compliance with a law, rule, or obligation.

25.

a) Inculcate

b) Articulate

c) Dilute

d) Neglect

Answer: a)

Explanation: The appropriate word should be ‘Inculcate’ which means to instill an idea, attitude, or habit by persistent instruction.

Click here to know the SSC MTS 2019 Eligibility Criteria