Search

SSC MTS 2019: General Awareness Mock Test (25 marks) with Answers

Practice SSC MTS 2019 General Awareness Mock Test to score high marks in the Exam. General Awareness covers 25 marks out of 100 marks in SSC MTS 2019 Exam.

Aug 1, 2019 12:07 IST
SSC MTS 2019: General Awareness Mock Test (25 marks) with Answers

General Awareness Section will consist of 25 questions (25 marks) in SSC MTS 2019 Exam. So for the ease of the candidates we have designed mock test which will test your General Awareness & Current Affairs Knowledge.

SSC MTS 2019: General Awareness Mock Test

1. When was the 20th anniversary of Kargil Vijay Diwas observed?

a) 25th July

b) 26th July

c) 27th July

d) 28th July

Answer: b)

2. In Human beings the process of digestion of food begins in:

a) Stomach

b) Food Pipe

c) Mouth

d) Small Intestine

Answer: c)

Best Book for SSC MTS 2019 Exam recommended by Experts

3. Who has been appointed as UK’s first Indian-origin Home Secretary?

a) Priti Patel

b) Rishi Sunak

c) Alok Sharma

d) Nisha Kulhari

Answer: a)

4. Which of the following is a constitutional body?

a) National Development Council

b) NITI Aayog

c) Finance Commission

d) None of the above

Answer: c)

Click here to know the Latest Exam Pattern and Syllabus of SSC MTS 2019 Exam

5. Who has been chosen as the next Prime Minister of United Kingdom?

a) Adward Luke

b) Jeremy Hunt

c) Boris Johnson

d) Karl Parkinson

Answer: c)

6. Name the first Spacecraft to visit the Solar System?

a) Pioneer 10 and Pioneer 11

b) Ranger 1 and Ranger 2

c) Surveyor 6 and Surveyor 7

d) Viking 1 and Viking 2

Answer: a)

Click here to know the Important Numerical Aptitude Topics of SSC MTS 2019 Exam

7. Chandrayaan-2 took off from which of the following places?

a) Sriharikota

b) Porbandar

c) Chandipur

d) Pokhran

Answer: a)

8. Inflation is the state in which ..............................

a) The value of money decreases

b) The value of money increases

c) The value of the money increases first and then decreases

d) The value of money decreases first and increases later

Answer: a)

Click here to know SSC MTS Region-wise Previous Year Cut-Off Marks

9. MS Dhoni will be deployed with the Territorial Army Battalion in which state?

a) Himachal Pradesh

b) Arunachal Pardesh

c) Sikkim

d) Jammu and Kashmir

Answer: d)

10. Which animal has three-chambered heart?

a) Pigeon

b) Lizard

c) Fish

d) Lion

Answer: b)

Click here to Download Previous Year Papers of SSC MTS Exam for free

11. The Supreme Court has extended the deadline for Final NRC publication till which date?

a) August 31st

b) July 31st

c) August 1st

d) August 15th

Answer: a)

12. What is Solar Eclipse?

a) When moon comes in between Earth and Sun

b) When Earth comes in between Moon and Sun

c) When Sun comes in between Earth and Moon

d) When Sun rays does not reach Earth.

Answer: a)

Click here to know the Important General Intelligence & Reasoning Topics for SSC MTS 2019 Exam

13. Who among the following won her fifth gold medal in the last 19 days?

a) Dipa Karmakar

b) Dutee Chand

c) Hima Das

d) Vinesh Phogat

Answer: c)

14. In the stem of a plant respiration and breathing takes place through:

a) Lenticels

b) Stomata

c) Root hair

d) Air tubes

Answer: a)

Click here to Know Important General English Topics for SSC MTS 2019 Exam

15. India’s campaign in the World Test Championship will begin with which nation’s tour?

a) Sri Lanka

b) West Indies

c) England

d) Bangladesh

Answer: b)

16. Bleaching powder is formed by treating chlorine with.......

a) Calcium Hydroxide

b) Potassium Hydrogen carbonate

c) Magnesium Hydroxide

d) None of the above

Answer: a)

Click here to get General English Mock Test for SSC MTS 2019 Exam

17. Biswa Bhusan Harichandan has taken charge as the Governor of which among the following states?

a) Maharashtra

b) Gujarat

c) Andhra Pradesh

d) Himachal Pradesh

Answer: c)

18. Which of the following concept is just opposite to deflation?

a) Stagflation

b) Inflation

c) Recession

d) Disinflation

Answer: b)

Click here to get Numeral Aptitude Mock Test for SSC MTS 2019 Exam

19. India has rejected which among the following leader’s claim that PM Modi asked him to be the mediator in Kashmir issue?

a) Kim Jong Un

b) Donald Trump

c) Xi Jinping

d) Vladimir Putin

Answer: b)

20. Who wrote the book "How to pay for Money"?

a) Amartya Sen

b) Adam Smith

c) Karl Marx

d) Professor Keynes

Answer: d)

Click here to get General Intelligence & Reasoning Mock Test for SSC MTS 2019 Exam

21. Which of the following statements is not correct?

a) The first five year plan was launched from 1st April, 1951

b) Dr. Rajendra Prasad was the first chairman of the Planning Commission of India

c) The National Development Council used to give final approval to the Five Year Plan

d) The first five year plan was based on the Harrod- Domar model

Answer: b)

22. Which is the highest point in Asia?

a) Mount Everest

b) Mount Godwin-Austen

c) Mount Kilimanjaro

d) Aconcagua

Answer: a)

23. What is the base year for measuring inflation at wholesale Prices Index (WPI) in India?

a) 2004-05

b) 2001-02

c) 2011-12

d) 2014-15

Answer: c)

Click here to know Important General Awareness Topics for SSC MTS 2019 Exam

24. Which state government launched the 'Prakriti Kheti Khushhaal Kisaan Yojana'?

a) Himachal Pradesh

b) Bihar

c) Jharkhand

d) Punjab

Answer: a)

25. Article 368 is related to............?

a) Constitutional amendment

b) Supreme Court's composition

c) Centre State Relations

d) None of the above

Answer: a)

Click here to know the SSC MTS 2019 Eligibility Criteria