Search

SSC MTS 2019: General Intelligence & Reasoning Mock Test (25 marks) with Answers

Practice SSC MTS 2019 General Intelligence & Reasoning Mock Test to score high marks in the Exam. General Intelligence & Reasoning covers 25 marks out of 100 marks in SSC MTS 2019 Exam.

Aug 1, 2019 16:00 IST
SSC MTS 2019: General Intelligence & Reasoning Mock Test (25 marks) with Answers

General Intelligence & Reasoning Section will consist of 25 questions (25 marks) in SSC MTS 2019 Exam. So for the ease of the candidates we have designed mock test which will test your Reasoning & Analytical Skills and understanding of Verbal & Non-Verbal Reasoning Concepts.

SSC MTS 2019: Numerical Aptitude Mock Test

Directions (1 - 2): In each of the following questions, there is a certain relationship between two given words on one side of (: :) and one word is given on another side (: :) while another word is to be found from the given alternatives, having the same relation with this word as the words of the given pair bear. Choose the correct alternative.

1. 12: 20 :: 30: __?

a) 40

b) 42

c) 50

d) 44

Answer: (b)

Explanation:

12 is 32 + 3

20 is 42 + 4

30 is 52+5

And 62 + 6 = 42

2. United States: Bald eagle :: India : ?

a) Cheetah

b) Lion

c) Sparrow

d) Peacock

Answer: (d)

Explanation: As Bald eagle is the national bird of US; similarly Peacock is the national bird of India.

Click here to know the Latest Exam Pattern and Syllabus of SSC MTS 2019 Exam

Directions (3 - 4): Some groups of letters are given, all of which, except one, share a common similarity while one is different. Choose the odd one out.

3.

a) Triangle 

b) Trifle

c) Triathlon

d) Trilingual

Answer: b)

Explanation: Except (b), tri indicates ‘three’.

4.

a) Volcanoes 

b) Tsunamis

c) Tornadoes

d) Explosion

Answer: d)

Explanation: All except (d), are natural calamities.

Best Book for SSC MTS 2019 Exam recommended by Experts

Directions (5 - 6): Choose the next number in the series from the options below:

5. 26, 24, 20, 18, 14, ?

a) 8

b) 10

c) 12

d) 11

Answer: c)

Explanation: Sequence of -2, -4 is being followed in the question.

6. 0, 1, 1, 2, 4, 8, ?

a) 12

b) 15

c) 14

d) 16

Answer: d)

Explanation: Every term is the sum of all its previous numbers. So the last number should be 16.

7. In a certain code ‘415’ means ‘milk is hot’; ‘18’ means ‘hot soup’; and ‘895’ means ‘soup is brown’. What number will indicate the word ‘brown’?

a) 9

b) 8

c) 5

d) 4

Answer: a)

Explanation: The code for ‘hot’ is 1. So, the code of ‘soup’ is 8. Now, the code for ‘is’ is 5. Hence, we can say that the code for ‘brown’ is 9.

Click here to know the Important Numerical Aptitude Topics of SSC MTS 2019 Exam

8. If CEJQ is coded as XVQJ, then BDIP will be coded as:

a) WURQ 

b) YWRK

c) WUPI

d) YWPI

Answer: (b)

Explanation: The first 13 letters of the alphabet are coded by the 13 letters of the alphabet in reverse, i.e.

= A B C D E F G H I J K L M (first 13 letters)

= Z Y X W V U T S R Q P O N (13 letters in reverse)

It is obvious from the above coding scheme that:

B = Y, D = W, I = R and K = P or P = K

Therefore, B D I P will be coded as Y W R K.

9. Introducing ‘Rakesh’, Raj said, “he is the son of the only son of my grandfather”. How is ‘Rakesh’ related to Raj?

a) Son 

b) Brother

c) Father

d) Nephew

Answer: b)

Explanation: The only son of Raj’s grandfather is the father of Raj and Rakesh is the son of Raj’s father, Hence Rakesh is the brother of Raj.

Important General Awareness Topics for SSC MTS 2019 Exam

10.  Ram facing south. He turns right and walks 40 metre. Then he turns right again and walks 20 metre. Then he turns left and walks 20 metre and then turning right walk 40 metre. Then he turns right again and walks 120 metre. In which direction he is from the starting point?

a) North-East

b) North-West

c) North

d) West

Answer: (a)

Explanation:

11. Anjali runs faster than Kiran, Preeti runs slower than Charu, Charu runs slower than Kiran. Who is the slowest runner? (L2)

a) Kiran

b) Preeti

c) Charu

d) Anjali

Answer: b)

Explanation:

From the given information we get the following.

Anjali> Kiran > Charu > Preeti

Hence, Preeti is the slowest runner.

12. Suman and Archana are good in Music and Computer Science. Shikha and Suman are good in Computer Science and Chemistry. Shikha, Neha and Anjali are good in Chemistry and Economics. Anjali and Shikha are good in Chemistry and Mathematics. Neha and Archana are good in Economics and Music.

Who is good in Chemistry, Economics and Mathematics, but not in Computer Science? (L2)

a) Neha

b) Shikha

c) Suman

d) Anjali

Answer: d)

Explanation: According to the data, we infer

Suman - Music, Computer Science, Chemistry

Archana - Music, Computer Science, Economics

Shikha - Computer Science, Chemistry, Economics, Mathematics

Anjali - Chemistry, Mathematics, Economics

Neha – Music, Chemistry, Economics

Click here to know SSC MTS Region-wise Previous Year Cut-Off Marks

13. In the following letter series, some of the letters are missing which are given in that order as one of the alternatives below it. Choose the correct alternative.

_ cd _ ac _ b _ _ dbacd _

a) abdbca

b) abdacb

c) abdbac

d) acdbad

Answer: b)

Explanation: The series acdb/ acdb/ acdb/ acdb. Thus, the pattern ' acdb ' is repeated.

14. Read the following information carefully and Answer: the questions given below it:

E x K, means E is brother of K.

E – K, means E is mother of K.

E % K, means E is father of k.

Which of the following represents that’ N’ is the son of ’P ‘?

a) N x R %P

b) N%R x P

c) P % N x R

d) N-R % T 

Answer: c)

Explanation: P%N, means P is father of N and N x R, means N is brother of R, thus N is the son of P.

Click here to Download Previous Year Papers of SSC MTS Exam for free

15. Find the word which cannot be made from letters of the given word.

IMPECCABLE

a) LIME

b) BEAM

c) PEBBLE

d) CABLE

Answer: c)

Explanation: Correct Answer: is option c)

16. In a row of boys, Shekhar and Prabhat occupy the ninth place from the right end and tenth place from the left end, respectively. If they interchange their places, then Shekhar and Prabhat occupy seventeenth place from the right and eighteenth place from the left respectively. How many boys are there in the row?

a) 22

b) 24

c) 26

d) 28

Answer: c)

Explanation: Since Shekhar and Prabhat exchange places, so Shekhar’s new position is the same as Prabhat’s earlier position and vice versa. This position is 17th from the right and 10th from the left. Therefore, Number of boys in the row = (16 + 1 + 9) = 26.

Practice SSC MTS Numerical Aptitude Mock Test

17. 50 chocolates were distributed among four kids, Pinki, Sweety, Anu and Meenu. Pinki and Sweety have as many chocolates between them as between Anu and Meenu, but Pinki has more chocolates than Sweety; and Anu has only half of what Meenu has. Also, Pinki has 5 more chocolates than Meenu. Who has the maximum number of chocolates?

a) Pinki

b) Sweety

c) Anu

d) Meenu

Answer: a)

Explanation:

Pinki has 5+ Chocolates than Meenu.

Meenu has 2 times the chocolate that Anu has.

Also, Pinki has more chocolates than Sweety.

Therefore, Pinki has the maximum number of chocolates.

18. In the question given below, there are three statements followed by three conclusions numbered I to III. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read the statements and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements, disregarding commonly known facts.

Statements: Some pigeons are eagles. All eagles are sparrows. Some sparrows are not pigeons.

Conclusions:

  1. Some sparrows are pigeons.
  2. All pigeons are sparrows.
  3. All eagles are pigeons.

a) Only I follows

b) Only II follows

c) Only III follows

d) Both I and III follows

Answer: a)

Explanation: Only I is definitely true.

Click here to know the Important General Intelligence & Reasoning Topics for SSC MTS 2019 Exam

19. In the following question, choose the correct mirror image from the alternatives (a), (b), (c) and (d), when mirror is placed on the line AB.

 

Answer: b)

Explanation: Option b) is correct.

Practice SSC MTS General Awareness Mock Test

20. Choose a figure which would most closely resemble the unfolded form of the last question figure.

Answer: b)

Explanation: Option b) is correct.

Click here to Know Important General English Topics for SSC MTS 2019 Exam

21. In the following question, a part of question figure is missing. Find out from the given Answer: figures (a), (b), (c) and (d), that can replace the ‘?’ to complete the question figure.

Answer: b)

Explanation:

22. In the question given below there are four figures given out of which three are similar or related in some manner. Find the figure which is odd one out.

Answer: a)

Explanation: ‘+’ is always opposite to ‘–’ and ‘*’ is opposite to ‘÷’.

Click here to get General English Mock Test for SSC MTS 2019 Exam

23. Which letter replaces the question mark?

a) B

b) C

c) H

d) J

Answer: a)

Explanation: In each diagram, letters are written in sequence, starting in the top left circle and moving clockwise around the other 3 outer circles, in steps given by the numerical value of the central letter each time.

24. Two positions of a cube are as follows.

Point out which number will be on the top if number 3 is at the bottom.

a) 1

b) 6

c) 5

d) 2

Answer: b)

Explanation: The faces adjacent to 3 are 1, 4, 2 and 5.

So, 6 is on the top when 3 is at the bottom.

Practice SSC MTS General Intelligence & Reasoning Mock Test

25. In the following question, you are given a figure (?) followed by four alternative figures a), b), c) and d) such that figure (?) is embedded in one of them. Find out the alternative figure which contains figure (?) as its part.

Answer: b)

Explanation: The correct Answer: is option b).

Click here to know the SSC MTS 2019 Eligibility Criteria