Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. SSC 2018|  

SSC Reasoning Free Practice Set: Blood Relations (Set-3)

Dec 13, 2017 16:55 IST
    SSC reasoning pratice set
    SSC reasoning pratice set

    Blood Relation is among the topics, which cannot be avoided in any SSC exams and carry at least one question in all SSC Tier-1 exams. The questions are very typical and concept oriented. If you know the tricks and steps to solve, then it will take hardly take one minute, Otherwise, you will find yourself stuck with the same one. So, to save you time, practice these questions as much as possible.

    Banking & SSC eBook

    In this article, we are sharing a set of 20 questions based on Blood Relations relevant to SSC exams with answers. Go through each one of them and tally your answer with the given answer key.

    SSC Reasoning Free Questions: Blood Relations

    Take Online Quiz

    1. Pointing to a gentleman, Shalini said, "His only brother is the father of my son’s father." How is the gentleman related to Shalini ?

    A. Grandfather

    B. Uncle

    C. Brother

    D. Father

    Answer : Option B

    2. Pointing to a girl in photograph. Amar said, "Her mother's brother is the only son of my mothers's father." How the girl's mother related to Amar?

    A. Mother

    B. Sister

    C. Aunt

    D. Grandmother

    Answer : Option C

    3. Pointing to a photograph, a woman says, "This man's son's sister is my mother-in-law." How is the woman's husband related to the man in the photograph?

    A. Grandson

    B. Son

    C. Son in law

    D. Cousin

    Answer : Option A

    4. A’s father is B’s son-in-law. C, A’s sister, is the daughter of P. How is P related to B?

    A. Brother

    B. Father

    C. Grandfather

    D. Cannot be determined

    Answer : Option D

    5. A man pointing to a photograph says, "The lady in the photograph is my nephew's maternal grandmother." How is the lady in the photograph related to the man's sister who has no other sister?

    A. Cousin

    B. Sister-in-law

    C. Mother

    D. Mother-in-law

    Answer : Option C

    6. A is the son of B. C, B's sister has a son D and a daughter E. F is the maternal uncle of D. How is E related to F?

    A. Maternal Uncle

    B. Sister-in-law

    C. Mother

    D. Mother-in-law

    Answer : Option A

    7. Pointing towards a person in a photograph, Anjali said, "He is the only son of the father of my sister's brother." How is that person is related to Anjali?

    A. Anjali Father

    B. Anjali Mother

    C. Anjali Brother

    D. Maternal Uncle

    Answer : Option C

    8. Looking at the portrait of a man, Harsh said, "His mother is the wife of my father's son. I have no brothers or sisters." At whose portrait was Harsh was looking?

    A. His child

    B. His father

    C. His grandson

    D. His nephew

    Answer : Option A

    9. Pointing to a man in photograph, a woman said, "His brother's father is the only son of my grandfather." How is the woman related to the man in the photograph?

    A. Sister

    B. Daughter

    C. Wife

    D. Cousin

    Answer : Option A

    10. Pointing to a man, a woman said, "His mother is the only daughter of my mother." How is the woman related to the man?

    A. Mother

    B. Daughter

    C. Sister

    D. Grand Mother

    Answer : Option A

    11. Pointing to Sahil, Neeru says, "I am the daughter of the only son of his grandfather." How Neeru is related to Sahil?

    A. Daughter

    B. Mother

    C. Sister

    D. Cousin

    Answer : Option C

    12. Pointing to a gentleman, Deepak said," His only brother is the father of my daughter's father." How is gentleman related to Deepak?

    A. Brother

    B. Father

    C. Grand Father

    D. Uncle

    Answer : Option D

    13. If Kamal says, "Ravi's mother is the only daughter of my mother", how is Kamal related to Ravi ?

    A. Brother

    B. Father

    C. Maternal Uncle

    D. Cousin

    Answer : Option C

    14. If Neena says, "Anita's father Raman is the only son of my father-in-law Mahipal", then how is Bindu, who is the sister of Anita, related to Mahipal?

    A. Grand daughter

    B. Daughter

    C. Sister

    D. None of there

    Answer : Option A

    15. Pointing to a photograph, a man said, "I have no brother or sister but that man's father is my father's son." Whose photograph was it?

    A. His own

    B. His Son

    C. His Father

    D. His Grandfater

    Answer : Option B

    16. Daya has a brother Anil, Daya is the son of Chandra. Bimal is Chandra's father. What is Anil of Bimal?

    A. Son

    B. Brother

    C. Grandson

    D. Cousin

    Answer : Option C

    17. Pointing to the photograph, Vipul said, "She is the daughter of my grandfather's only son." How is Vipul related to the girl in the photograph?

    A. Sister

    B. Cousin

    C. Grandmother

    D. Mother

    Answer : Option B

    18. Akhil said looking at a girl, “She is the daughter of the mother of the father of my grandson”. How is the girl related to Akhil?

     

    A. Daughter

    B. Granddaughter

    C. Niece

    D. Mother

    Answer:  Option A

    19. F is the brother of A. C is the daughter of A. K is the sister of F. G is the brother of C. Who is the uncle of G?

    A. A

    B. C

    C. K

    D. F

    Answer: Option D

    20. Das has a brother Anuj, Das is the son of Chandan. Vijay is Chandan`s father. In term of relationship, what is Anuj of Vijay?

    A. Son

    B. Grandson

    C. Brother

    D. Grandfather

    Answer: Option B

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF