1. Home
  2. |  
  3. Civil Services |  

UPSC IAS Prelims Exam : Geography MCQs Set- 20

Dec 21, 2015 18:41 IST

    1. Willy willy is:

    a. A type of tree grown in temperate regions
    b. A wind that blows in desert
    c. A tropical cyclone of north west Australia
    d. A kind of common fish found near Lakshadweep Island.

    Ans: c


    Explanation:
    Willy-willy is a tropical cyclone of north west Australia occurring during the hottest period of the year and provide rainfall. It originates from Timor Sea and hits the coast.

    2. Which one of the following layer of the atmosphere is responsible for the deflection of the radio waves?

    a. Troposphere
    b. Stratosphere
    c. Mesosphere
    d. Ionosphere

    Ans: (d)

    Explanation:
    In the lower part of the Thermosphere region, between 100 to 400 km, the ionisation of the atmospheric gases takes place. This layer is called ionosphere. There is a peak concentration of ionized particles at 250 kms,  that is why this layer deflects radio waves.

    3. Daily weather showing isobars is an example of:

    a. Choropleth map
    b. Isopleth map
    c. Chorochromatic map
    d. Choroschematic map

    Ans: (b)

    Explanation:
    Daily weather map showing isobars i.e., places having equal pressure is an example of Isopleth map.

    4. Which one of the following is present in the largest amount in terms of percent by mass in the Earth’s crust?

    a. Silicon
    b. Oxygen
    c. Carbon
    d. Calcium

    Ans: b

    Explanation:
    Oxygen in the form of oxides is present in the largest amount. Second abundant Silicon, third is Aluminium in the Earth’s crust.

    5. Estuaries possess distinct blooms of excessive growth of pigmented dianoflagellates. These blooms are called:

    a. Red tides
    b. Sea tides
    c. Black tides
    d. Sea flower

    Ans: a

    Explanation:
    the growth of pigmented dianoflagellates causes red colour to water. So these blooms are called Red tides.

    6. Which one of the following weather conditions is indicated by a sudden fall in barometer reading?

    a. Stormy weather
    b. Calm weather
    c. Cold and dry weather
    d. Hot and sunny weather

    Ans: a

    Explanation: stormy weather condition is indicated by a sudden fall in barometer reading because decrease of pressure indicates the advent of storms.

    7. Consider the statements about the Sedimentary rocks:

    1. Sedimentary rocks are formed on the Earth’s surface by the Hydrological system.
    2. The formation of the sedimentary rocks involves the weathering of pre-existing rocks.
    3. Sedimentary rocks contain fossils.
    4. Sedimentary rocks typically occur in layers.

    Which of these statements are correct?

    a. 1 and 2
    b. 1 and 4
    c. 2, 3 and 4
    d. All of the above

    Ans: d

    Explanation:
    The weathered material of the pre-existing rocks is transformed by the hydrolysed system and is deposited elsewhere in layers. They contain fossils.

    8. Identify the correct order of the processes of soil erosion from the following;

    a. Splash erosion, sheet erosion, rill erosion and gully erosion.
    b. sheet erosion, splash erosion, gully erosion and rill erosion.
    c. rill erosion, gully erosion, sheet erosion and Splash erosion.
    d. gully erosion, rill erosion, sheet erosion and splash erosion.

    Ans: a

    Explanation:
    The correct order of soil erosion process is Splash erosion, sheet erosion, rill erosion, gully erosion, and ravine erosion.

    9. Consider the following climatic and geographical phenomena:

    1. condensation
    2. high temperature and humidity
    3. orography
    4. vertical wind

    Thunder cloud development is due to which of these phenomena?

    a. 1 and 2
    b. 2, 3 and 4
    c. 1, 3 and 4
    d. All of the above

    Ans: d

    Explanation:
    The thunder clouds develop by the above climatic and geographic phenomena. High temperature and humidity causes the wind to rise vertically up and due to Orography and pressure of mountains these winds get condensed and form cumulonimbus clouds or thunder clouds.

    10. Consider the following statements:

    1. Ocean currents are the slow surface movements of the water in the ocean.
    2. Ocean currents assist in maintaining the Earth’s heat balance.
    3. Ocean currents are set in motion primarily by prevailing winds.
    4. Ocean currents are affected by the configuration of the oceans.

    Which of these statements are correct?

    a. 1 and 2
    b. 2,3 and 4
    c. 1,3 and 4
    d. All of the above

    Ans: b

    Explanation:
    The Ocean currents are not only slow but also could be fast, so 2, 3 and 4 statements are correct.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF