Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Civil Services|  

UPSC IAS Prelims Exam: Physical Geography of India NCERT Questions: NATURAL HAZARDS AND DISASTERS II

May 6, 2016 19:09 IST

    UPSC Civil Services (IAS) Exam 2016 Notification is just released by Union Public Service Commission and the candidates are required to understand the requirement of Civil Services Prelims Examination on order to qualify the IAS Prelim Exam. It requires a special focus on the IAS Exam Preparation and endless practice of the Subject Questions and Model Test Papers.

    Geography is one of the important components of the IAS Syllabus which covers the major share of the IAS Prelims Questions. The General Studies Paper I of Civil Services IAS Prelims Exam consist of Geography Questions ranges from 15 to 25 every year. So, the Civil Services aspirants have to do Preparation of GS Geography in a manner so, that they can score better in IAS Prelims Exam.

    Here, we have provided such practice questions of Physical Geography which will help aspirants to check their level of Preparation of IAS Prelims Exam 2016.

    1. Which of the following disasters is/are classified as aquatic disaster?

    1. Tropical Cyclone
    2. Ocean Currents
    3. Floods

    Select the correct answer from the following codes

    a. Only 1
    b. Only 1 and 2
    c. Only 2 and 3
    d. 1,2 and 3

    Answer: c

    Explanation: Tropical cyclone , Blizzards,Thunderstorms,Lightning,Tornadoes , Drought, Hailstorm Frost, Heat Wave or Loo.Cold Waves, etc. are atmospheric disaster. Aquatic disasters are Floods, Tidal Waves, Ocean Currents, Storm Surge, Tsunami.

    2. Which of the following is/are high damage risk earthquake zone in India?

    1. Western Uttar Pradesh
    2. Eastern parts of Haryana
    3. Western Himachal Pradesh

    Select the correct answer from the following codes

    a. Only 1
    b. Only 1 and 2
    c. Only 2 and 3
    d. 1,2 and 3

    Answer: b

    Explanation: North-east states, areas to the north of Darbhanga and Araria along the Indo-Nepal border in Bihar, Uttaranchal, Western Himachal Pradesh (around Dharamshala) and Kashmir Valley in the Himalayan region and the Kuchchh (Gujarat). These are included in the Very High Damage Risk Zone. Similarly, the remaining parts of Jammu and Kashmir, Himachal Pradesh, Northern parts of Punjab, Eastern parts of Haryana, Delhi, Western Uttar Pradesh, and Northern Bihar fall under the High Damage Risk Zone.

    3. With reference to tsunami, which of the following is/are true?

    1. Over deep water the tsunami has very long wave-length and limited wave-height.
    2. In shallow waters tsunami its wave-length gets reduced and the period remains unchanged, which increases the waveheight.
    3. Tsunami is also called as shallow water waves.

    Select the correct answer from the following codes

    a. Only 1
    b. Only 1 and 2
    c. Only 2 and 3
    d. 1,2 and 3

    Answer: d

    Explanation: The speed of wave in the ocean depends upon the depth of water. It is more in the shallow water than in the ocean deep. It is difficult to detect a tsunami in the deeper parts of sea. It is so because over deep water the tsunami has very long wave-length and limited wave-height. Thus, a tsunami wave raises the ship only a metre or two and each rise and fall takes several minutes. As opposed to this, when a tsunami enters shallow water, its wave-length gets reduced and the period remains unchanged, which increases the waveheight. Thus, these are also called Shallow Water Waves.

    4. Which of the following is/are necessary conditions for the emergence of tropical cyclones?

    1. Weak coriolis force
    2. Absence of vertical wind wedge
    3. Unstable conditions through troposphere

    Select the correct answer from the following codes

    a. Only 1
    b. Only 1 and 2
    c. Only 2 and 3
    d. 1,2 and 3

    Answer: c

    Explanation: some initial conditions for the emergence of a tropical cyclone are: (i) Large and continuous supply of warm and moist air that can release enormous latent heat. (ii) Strong Coriolis force that can prevent filling of low pressure at the centre (iii) Unstable condition through the troposphere that creates local disturbances around which a cyclone develops. (iv) Finally, absence of strong vertical wind wedge, which disturbs the vertical transport of latent heat.

    5. Coastal areas are struck by severe cyclonic storms why?

    1. Force of the cyclone decreases with increase in distance from sea
    2. Tropical cyclones originate near coastal areas
    3. Due to maritime influence coastal areas release high latent heat

    Select the correct answer from the following codes

    a. Only 1
    b. Only 1 and 2
    c. Only 2 and 3
    d. 1,2 and 3

    Answer: a

    Explanation: the energy to the tropical cyclone comes from the latent heat released by the warm moist air. Hence, with the increase in distance from the sea, the force of the cyclone decreases. In India, the force of the cyclone decreases with increase in distance from the Bay of Bengal and the Arabian Sea. So, the coastal areas are often struck by severe cyclonic storms

    6. Consider the following statements

    1. Floods are relatively slow in occurrence.
    2.  Reduction in infiltration rate also causes floods.

    Select the correct answer from the following codes

    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: c

    Explanation: Floods are relatively slow in occurrences and often, occur in well-identified regions and within expected time in a year. Floods can also be caused due to a storm surge (in the coastal areas), high intensity rainfall for a considerably longer time period, melting of ice and snow, reduction in the infiltration rate and presence of eroded material in the water due to higher rate of soil erosion.

    7. Consider the following statements

    1. Floods also cause positive contributions.
    2. Agricultural drought is more linked to soil moisture than rainfall.

    Select the correct answer from the following codes

    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: c

    Explanation: floods also make a few positive contributions. Every year, floods deposit fertile silt over agricultural fields which is good for the crops. Majuli (Assam), the largest riverine island in the world, is the best example of good paddy crops after the annual floods in Brahmaputra. Agricultural Drought : It is also known as soil moisture drought, characterised by low soil moisture that is necessary to support the crops, thereby resulting in crop failures.

    8. Which of the following is/are very high landslide vulnerable zones in India?

    1. Andaman and Nicobar
    2.  Trans- Himalayan areas of  Ladakh and Spiti
    3. Rain shadow areas in the Western Ghats

    Select the correct answer from the following codes

    a. Only 1
    b. Only 1 and 2
    c. Only 2 and 3
    d. 1,2 and 3

    Answer: a

    Explanation: Areas that receive less precipitation such as Trans- Himalayan areas of Ladakh and Spiti (Himachal Pradesh), undulated yet stable relief and low precipitation areas in the Aravali, rain shadow areas in the Western and Eastern Ghats and Deccan plateau also experience occasional landslides. Highly unstable, relatively young mountainous areas in the Himalayas and Andaman and Nicobar, high rainfall regions with steep slopes in the Western Ghats and Nilgiris, the north-eastern regions, along with areas that experience frequent ground-shaking due to earthquakes, etc.

    Click here for the Geography Study Material

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF