1. Home
  2. |  
  3. Civil Services|  

UPSC IAS Prelims Exam: Physical Geography of India NCERT Questions: Soil set II

May 6, 2016 18:40 IST

    UPSC Civil Services (IAS) Exam 2016 Notification is just released by Union Public Service Commission and the candidates are required to understand the requirement of Civil Services Prelims Examination on order to qualify the IAS Prelim Exam. It requires a special focus on the IAS Exam Preparation and endless practice of the Subject Questions and Model Test Papers.

    Geography is one of the important components of the IAS Syllabus which covers the major share of the IAS Prelims Questions. The General Studies Paper I of Civil Services IAS Prelims Exam consist of Geography Questions ranges from 15 to 25 every year. So, the Civil Services aspirants have to do Preparation of GS Geography in a manner so, that they can score better in IAS Prelims Exam.

    Here, we have provided such practice questions of Physical Geography which will help aspirants to check their level of Preparation of IAS Prelims Exam 2016.

    1. Consider the following statements regarding red laterite soils

    1. It is widely used for cashwenut cultivation.
    2. It is mainly used in brick making

    Select the correct answer from the following codes

    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: c

    Explanation: Red laterite soils in Tamil Nadu, Andhra Pradesh and Kerala are more suitable for tree crops like cashewnut. Laterite soils are widely cut as bricks for use in house construction. These soils have mainly developed in the higher areas of the Peninsular plateau.

    2. With reference to arid soils, which of the following is/are true?

    1. They are usually saline and sandy.
    2. kankar layers in lower horizon readily allows infiltration of water.
    3. Arid soils are well developed in western Gujarat.

    Select the correct answer from the following codes

    a. Only 1
    b. Only 1 and 2
    c. Only 2 and 3
    d. 1,2 and 3

    Answer: a

    Explanation: Arid soils range from red to brown in colour. They are generally sandy in structure and saline in nature. Lower horizons of the soil are occupied by ‘kankar’ layers because of the increasing calcium content downwards. The ‘Kankar’ layer formation in the bottom horizons restricts the infiltration of water, and as such when irrigation is made available, the soil moisture is readily available for a sustainable plant growth. Arid soils are characteristically developed in western Rajasthan, which exhibit characteristic arid topography.

    3. Which of the following soils contain kankars is/are?

    1. Laterite soils
    2. Alluvial soils
    3. Arid soils

    Select the correct answer from the following codes

    a. Only 1
    b. Only 1 and 2
    c. Only 2 and 3
    d. 1,2 and 3

    Answer: c

    Explanation: Khadar is the new alluvium and is deposited by floods annually, which enriches the soil by depositing fine silts.Bhangar represents a system of older alluvium, deposited away from the flood plains. Both the Khadar and Bhangar soils contain calcareous concretions (Kankars). Lower horizons of the arid soil are occupied by ‘kankar’ layers because of the increasing calcium content downwards

    4. Consider the following statements

    1. Forest soils are fertile soils irrespective of location in which they are formed.
    2. Saline soils are wide spread in eastern coast deltas.

    Select the correct answer from the following codes

    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: b

    Explanation: forest soils are formed in the forest areas where sufficient rainfall is available. The soils vary in structure and texture depending on the mountain environment where they are formed. In the snow-bound areas of the Himalayas, they experience denudation, and are acidic with low humus content. The soils found in the lower valleys are fertile. Saline soils are more widespread in western Gujarat, deltas of the eastern coast and in Sunderban areas of West Bengal.

    5. Consider the following statements

    1. The laterite soils develop in areas with high temperature and high rainfall.
    2. The peaty soils develop in areas with high temperature and high humidity.

    Select the correct answer from the following codes

    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: c

    Explanation: Peaty soils are found in the areas of heavy rainfall and high humidity, where there is a good growth of vegetation. The laterite soils develop in areas with high temperature and high rainfall.

    6. Soils rich in organic matter is/are

    1. Laterite soils
    2. Alluvial soils
    3. peaty soils

    Select the correct answer from the following codes

    a. Only 3
    b. Only 1 and 2
    c. Only 2 and 3
    d. 1,2 and 3

    Answer: a

    Explanation: Organic matter in peaty soils may go even up to 40-50 per cent. The laterite soils develop in areas with high temperature and high rainfall. Humus content of the  laterite soil is removed fast by bacteria that thrives well in high temperature. Alluvial soils are rich in potash but poor in phosphorous and humus.

    7. Which of the following factors influence soil degradation?

    1. Topography
    2. Wind velocity
    3. Amount of irrigation

    Select the correct answer from the following codes

    a. Only 1
    b. Only 1 and 2
    c. Only 2 and 3
    d. 1,2 and 3

    Answer: b

    Explanation: Soil degradation is the main factor leading to the depleting soil resource base in India. The degree of soil degradation varies from place to place according to the topography, wind velocity and amount of the rainfall.

    8. Consider the following statements

    1. Naturally there is balance between soil forming and soil eroding processes.
    2. In India water erosion is more serious than wind erosion.

    Select the correct answer from the following codes

    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: c

    Explanation: Water erosion which is more serious and occurs extensively in different parts of India, takes place mainly in the form of sheet and gully erosion. The soil forming processes and the erosional processes of running water and wind go on simultaneously. But generally, there is a balance between these two processes. Sometimes, such a balance is disturbed by natural or human factors, leading to a greater rate of removal of soil.

    9. Which of the following is/are factors aiding soil erosion?

    1. Terrace farming
    2. Deforestation
    3. Cattle grazing

    Select the correct answer from the following codes

    a. Only 1
    b. Only 1 and 2
    c. Only 2 and 3
    d. 1,2 and 3

    Answer: c

    Explanation: Contour bunding, Contour terracing, regulated forestry, controlled grazing, cover cropping, mixed farming and crop rotation are some of the remedial measures which are often adopted to reduce soil erosion.  Deforestation , cattle grazing, farm cultivation, are factors aiding soil erosion.

    Click here for the Geography Study Material

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF