Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. UPSC|  

UPSC NDA NA II Exam 2016: Practice Questions History I

Jun 27, 2016 15:45 IST

    UPSC NDA NA II Exam 2016: Practice Questions History I

     

    1. Mahatma Gandhi undertook fast unto Death in 1932, mainly because:

       a) Round Table conference failed to satisfy Indian Leaders.
       b) Congress and Muslim League had different opinions.
       c) Ramsay Mc. Donald announced the Communal award.
       d) None of These.

    2. Which of the Following pairs are correctly matched?

             Satyagraha                               Person Actively

    1.    Champaran Styagraha          Associated with Mahatma Gandhi
    2.    Malad Satyagraha                Jawahar Lal Nehru
    3.    Individual Satyagraha          Vinotra Bhare

    Codes :
    a)    1 & 2
    b)    2 and 3
    c)    1 and 3
    d)    1,2 and 3

    3. Which one of the following place did begum Hazrat Mahal, Leader of the 1857 belong to ?

        a) Bihar
        b) Awadh
        c) Gwalior
        d) Central Province

    4. Which one of the Following territories were supporting Britishers in Revolt of 1857?

        a) Jhansi
        b) Kanpur
        c) Jind
        d) Lucknow

    5. Which of the following leader/leaders was/were not associated with Gandhi’s Non-cooperation Movement.

        1. Maulana Azad
        2. Muhammad Ali & Shaukat Ali
        3. Kavas Ji Jahangir
        4. Firozshah Sethana

       Codes :

       a)    1and 2
       b)    2 and 3
       c)    Only 3
       d)    3 & 4

     

    How to Approach UPSC NDA Exam and Preparation Strategy


    How to Crack NDA Exam in First Attempt!!

     

    6. The Swadeshi Movement Started with:

    a) The world war Firsts when Indian Troops were needed by the British and the partion was ended.
    b) Proclamation of Anti-Partition Movement at Calcutta Town Hall in 7th Aug 1905.
    c) King George V given recommendation  to Curzon’s  partition of Bengal at the Royal durbar in Delhi 1911.
    d) None of These.

    7. Bal Gangadhar Tilka was:

        1. Responsible for starting the Home Rule Movement First.
        2. Founder of ‘Servant’ of India society’.
        3. The President of the INC Surat session 1907.

    Codes:

    a)    Only 1
    b)    2 & 3
    c)    1 & 3
    d)    None of These

    8. ‘KAMAGATAMARU’ was a

        a) A Military Troop of Japan in second world war
        b) Berma’s First Administrator, when it was separated from British Empire in 1911
        c) A ship hired from Singapore
        d) Indian National Army’s name in Japan during second world war.

    9. The Person who was not associated with ‘Tripuri Crisis’ in 1939.

        1. Subhash Chandra Bose
        2. Pattabhi Sita Rammaiya
        3. M.K. Gandhi
        4. Moti Lal Nehru

    Codes:

    a)    Only1
    b)    1 & 3
    c)    2 & 4
    d)    Only 4

    10.    Which of the following is/ are not matched :

        1. Istamarari  - Ried & Munaro
        2. Mahalvari  - Ried & Munaro
        3. Rayatwari  - Martin Bird

    Codes:

    a)    Only 1
    b)    2 and 3
    c)    1,2 and 3
    d)    1 and 3

     

    NDA Exam Sample Practice Papers | Previous Year Solved Papers

     

    16 National Defence Academy (NDA) Facts You Must Know before applying for NDA NA Exam

     

    UPSC NDA NA II 2016 Notification | Apply Online for 410 Vacancies

     

     

     

    Answer Key:

    1 (C)    2(C)    3(B)   4 (C)  5(D)   6(B)   7(A)   8(C)   9(D)  10(B)

     

    NDA Exam Syllabus 2016-17 | Maths, General Ability Test NDA I, II

     

     

     

     

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Tags

      Latest Videos

      Register to get FREE updates

        All Fields Mandatory
      • (Ex:9123456789)
      • Please Select Your Interest
      • Please specify

      • ajax-loader
      • A verifcation code has been sent to
        your mobile number

        Please enter the verification code below

      Newsletter Signup
      Follow us on
      This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
      X

      Register to view Complete PDF