Jagran Josh Logo
  1. Home
  2.  |  
  3. Test & Quizzes |  

Current Affairs Quiz: 31 March 2016

Mar 31, 2016 19:00 IST

Jagranjosh.com brings for its reader daily updated quizzes that cover the topics like President of Central African Republic, poet in Kosli language of Odisha and Operation Sangaris among others.

1.    Who of the following was sworn-in as President of Central African Republic on 30 March 2016?
a)    Anicet Georges Dologuele
b)    Faustin Archange Touadera
c)    Francois Bozize
d)    Nicolas Tiangaye

2.    Name the 66-year-old poet in Kosli language of Odisha who was on 28 March 2016 conferred Padma Shri 2016 by President Pranab Mukherjee.
a)    Vasudev Kalkunte Aatre
b)    Haldhar Nag
c)    Hafeez Contractor
d)    Gulabi Sapera

3.    Name the country that on 30 March 2016 announced that it will end its Operation Sangaris in the Central African Republic in 2016.
a)    France
b)    United States
c)    Russia
d)    Britain

4.    European Investment Bank (EIB) on 30 March 2016 announced that it will invest 33 billion rupees (450 million Euros) in India for
a)    For Bullet train corridor for Mumbai and Ahmedabad
b)    For first metro line in Lucknow
c)    For construction of Andhra Pradesh Capital, Amravati
d)    For Namami Ganga programme

5.    The Union Government on 30 March 2016 announced the Unified Building Bye-Laws for
a)    Andaman and Nicobar
b)    Delhi
c)    Uttar Pradesh
d)    Pondicherry

6.  
 Which institution on 29 March 2016 notified Guidelines for 100% percent FDI in Business to Business e-commerce?
a)    Reserve Bank of India
b)    Department of Industrial Policy & Promotion
c)    Ministry of Finance
d)    Securities and Exchange Board of India

7.    Russia in March 2016 gave approval to this company to acquire 15 percent stake in Vankor oilfield for 1.3 billion US dollars?
a)    ONGC Videsh Limited
b)    Oil India Limited
c)    Bharat Petroleum Ltd
d)    Indian Oil Corporation

8.    Which State on 29 March 2016 launched the Project Salamati to provide injectable contraceptive free of cost?
a)    Punjab
b)    Haryana
c)    Madhya Pradesh
d)    Telangana

9.    Who was in March 2016 appointed as an Independent Non—Executive Director of Nestle India Limited?
a)    Rakesh Mohan
b)    Subir Gokarn
c)    K C Chakrabarty
d)    S S Mundra

10.    Which Japanese system Integration Company on 28 March 2016 announced that it has entered into a definitive agreement to acquire Dell Services?
a)    NESIC
b)    NTT Data
c)    TTN Data
d)    Nippon Telegraph

11.    A group of scientists discovered sand-eating tadpole of Indian Dancing Frog Family Micrixalidae in which of the following mountain ranges?
a)    Eastern Ghats
b)    Karakoram
c)    Western Ghats
d)    Cardamom Hills

12.    Which company in March 2016 received the regulatory approval from Japan to sell its Insulin Glargine in the country?
a)    Biocon
b)    Shantha Biotechnics
c)    Biological E Limited
d)    GVK Bio

13.    Where was a new branch of the Union Bank of India inaugurated by the Union Finance Minister Arun Jaitley on 29 March 2016?
a)    Sydney
b)    Perth
c)    Durban
d)    Colombo

14.    Which Ministry had launched GIS-enabled HMIS application and the self-printing of e-CGHS cards on 29 March 2016?
a)    Union Home Affairs Ministry
b)    Union Health and Family Welfare Ministry
c)    Union Women and Children Ministry
d)    Union Finance Ministry

15.    Which Union Ministry launched innovative entrepreneurship and skill development programme of MANAS through leading national and international experts in different skill sets on 29 March 2016?
a)    Union Home Affairs Ministry
b)    Union Health and Family Welfare Ministry
c)    Union Minority Affairs Ministry
d)    Union Finance Ministry

Answers
1-(b)    6-(b)    11-(c)
2-(b)    7-(a)    12-(a)
3-(a)    8-(b)    13-(a)
4-(b)    9-(a)    14-(b)
5-(b)    10-(b)    15-(c)

Is this article important for exams ? Yes21 People Agreed
Read more Current Affairs on: Current Affairs Quiz , Current Affairs , Interactive Quiz

DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

Newsletter Signup
Follow us on
This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK