1. Home
  2.  |  
  3. Test & Quizzes |  

Current Affairs Quiz: 5 April 2016

Apr 5, 2016 19:00 IST

Jagranjosh.com brings for its reader daily updated quizzes that cover the topics like National Geoscience Awards 2014, ICC Team Rankings in Test, ODI and T20 and India Rankings 2016 under National Institutional Ranking Framework among others.

1.    Who was on 5 April 2016 presented with the Award for Excellence as part of National Geoscience Awards 2014?
a)    Syed Ajaz Ahmad
b)    Biswajeet Lenka
c)    Dr. Muduru Lachhana Dora
d)    Prof. Ashok Kumar Singhvi

2.    Name the team that topped the ICC men’s Team Rankings in Test cricket that was released by International Cricket Council (ICC) on 4 March 2016.
a)    India
b)    South Africa
c)    Australia
d)    England

3.    Name the team that topped the ICC men’s Team Rankings in T20 cricket that was released by International Cricket Council (ICC) on 4 March 2016.
a)    India
b)    West Indies
c)    Australia
d)    England

4.    Indian Air Force (IAF) will participate in Red Flag air exercise along with US, NATO and allied forces that are scheduled to be conducted from 28 April to 13 May 2016 in
a)    Luhansk
b)    Alaska
c)    Lviv
d)    Donetsk

5.    Name the high court that on 4 April 2016 held that keeping a criminal case pending for indefinite period amounts to violation of constitutional rights of the accused recognized under Article 21 (right to life) of the Constitution of India.
a)    Allahabad High Court
b)    Kolkata High Court
c)    Bombay High Court
d)    Delhi High Court

6.    Name the head coach of Pakistan Cricket team who resigned from his job on 4 April 2016.
a)    Wasim Akram
b)    Inzamam-ul-Haq
c)    Waqar Younis
d)    Rameez Raja

7.    Who in March 2016 was appointed as the Chairman and Managing Director of Bhartiya Nabhikiya Vidyut Nigam Ltd (BHAVINI)?
a)    Kallol Roy
b)    Perumal Chellapandi
c)    Manohar Lakra
d)    Vikas Saxena

8.    Who in April 2016 won the Formula 1 Gulf Air Bahrain Grand Prix title?
a)    Nico Rosberg
b)    Lewis Hamilton
c)    Kimi Raikkonen
d)    Nico Hulkenberg

9. 
   Which of the following was adjudged as the top engineering institution in India as per the India Rankings 2016 released under National Institutional Ranking Framework?
a)    Indian Institute of Technology Madras
b)    Indian Institute of Technology Bombay
c)    Indian Institute of Technology Kharagpur
d)    Indian Institute of Technology Delhi

10.    Which of the following was adjudged as the top management institution in India as per the India Rankings 2016 released under National Institutional Ranking Framework?
a)    Indian Institute of Management Ahmedabad
b)    Indian Institute of Management Bangalore
c)    Indian Institute of Management Calcutta
d)    Indian Institute of Management Lucknow

11.    Which of the following was adjudged as the top pharmacy institution in India as per the India Rankings 2016 released under National Institutional Ranking Framework?
a)    Poona College of Pharmacy, Pune
b)    Jamia Hamdard, New Delhi
c)    Manipal College of Pharmaceutical Sciences, Manipal
d)    University Institute of Pharmaceutical Sciences, Chandigarh

12.    Which of the following was adjudged as the top university in India as per the India Rankings 2016 released under National Institutional Ranking Framework?
a)    University of Hyderabad, Hyderabad
b)    Jawaharlal Nehru University, New Delhi
c)    Institute of Chemical Technology, Mumbai
d)    Indian Institute of Science Bangalore

13.  
 On 1 April 2016, this city became the first in the country to operationalise special purpose vehicle to execute its smart city initiative.
a)    Bhubaneswar
b)    Chennai
c)    Bengaluru
d)    Chandigarh

14.    Who was on 2 April 2016 elevated as the managing director of Go Airlines (India) Ltd?
a)    Cramer Ball
b)    Wolfgang Prock-Schauer
c)    Rahul Bhatia
d)    Ajay Singh

15.    This US-based firm agreed to buy Hewlett Packard Enterprise’s majority shareholding in Mphasis Ltd. for over 7000 crore rupees.
a)    The Blackstone Group
b)    The Carlyle Group
c)    Kohlberg Kravis Roberts & Co.
d)    Bain Capital

Answers
1-(d)    6-(c)    11-(c)
2-(c)    7-(a)    12-(d)
3-(a)    8-(a)    13-(a)
4-(b)    9-(a)    14-(b)
5-(d)    10-(b)    15-(a)

Is this article important for exams ? Yes19 People Agreed
Read more Current Affairs on: Current Affairs Quiz , Current Affairs , Interactive Quiz

DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK