Current Affairs Quiz: 7 December 2015

Dec 7, 2015 19:00 IST

Jagranjosh.com brings for its reader daily updated quizzes that cover the topics like commemorative coins release, Report on Possible Tax rates under Goods and Services Tax (GST) and four-match Test series among others.

1.    Prime Minister Narendra Modi on 6 December 2015 released two commemorative coins of what denomination in the memory of Dr Babasaheb Bhim Rao Ambedkar?
a)    5 and 10 rupees
b)    50 and 125 rupees
c)    10 and 100 rupees
d)    10 and 125 rupees

2.    Name the person who on 4 December 2015 submitted report on Possible Tax rates under Goods and Services Tax (GST) to Finance Minister Arun Jaitley.
a)    Arvind Panagariya
b)    Rajiv Mehrishi
c)    Arvind Subramanian
d)    Dani Rodrik

3.    A coalition of African countries and donors on 6 December 2015 unveiled AFR100 on the sidelines of UNFCC on Climate Change in Paris to restore 100 million hectares of degraded and deforested land by
a)    2030
b)    2025
c)    2020
d)    2027

4.    Name the cargo spacecraft that was lifted along with Atlas V rocket on 6 December 2015 from Cape Canaveral Air Force Station in Florida, the USA.
a)    Cygnus CRS Orb-3
b)    OA-4 Cygnus
c)    Eutelsat 8 West C
d)    Antares A-ONE

5.    India on 7 December 2015 won the four-match Test series against South Africa 3-0. Who of the following was adjudged as the Man of the Series?
a)    Ravichandran Ashwin
b)    Ajinkya Rahane
c)    Virat Kohli
d)    Kagiso Rabada

6.    India on 7 December 2015 won the four-match Test series against South Africa 3-0. Who of the following was adjudged as the Man of the Match of the fourth test match?
a)    Ravichandran Ashwin
b)    Ajinkya Rahane
c)    Ravindra Jadeja
d)    Imran Tahir

7.    As per the data released in December 2015, which country was the top source of FDI into India between April and September 2015?
a)    Singapore
b)    Mauritius
c)    Netherlands
d)    Germany

8.    From which country India received highest amount of FDI between 2000 and 2015?
a)    Singapore
b)    Netherlands
c)    Mauritius
d)    Germany

9.    Identify the Indian boxer. She won bronze medal on 6 December 2015 at the International Boxing Association Olympic Test event?
a)    Sarita Devi
b)    Mary Kom
c)    Aruna Mishra
d)    Sarjubala Devi

10.    In which country the International Boxing Association Olympic Test event was held in the first week of December 2015?
a)    Germany
b)    Japan
c)    Canada
d)    Brazil

11.    Name the trophy that was won by India on 7 December 2015 by defeating South Africa 3-0.
a)    Freedom Trophy
b)    Rose Bowl Trophy
c)    Border-Gavaskar Trophy
d)    Trans-Tasman Trophy

12.    India on 4 December 2015 received its first uranium consignment of about 2730 tonnes from
a)    Australia
b)    France
c)    Canada
d)    United States

13.    Who on 6 December 2015 emerged victorious in the 2014–15 Men's International Hockey Federation (FIH) Hockey World League Final?
a)    India
b)    Australia
c)    Belgium
d)    Netherlands

14. 
   Tata Trusts on 6 December 2015 partnered with which non-profit educational organization to enable free online education for the Indian market?
a)    Teach for India
b)    GlobalGiving
c)    Mindtree Limited
d)    Khan Academy

15.  
 Who on 6 December 2015 won the 2015 Indonesian Masters Grand Prix Gold badminton tournament which was held in Malang, East Java, Indonesia?
a)    PV Sindhu
b)    A Rovita
c)    Tommy Sugiarto
d)    Srikanth Kidambi

Answers
1-(d)    6-(b)    11-(a)
2-(c)    7-(a)    12-(c)
3-(a)    8-(c)    13-(b)
4-(b)    9-(b)    14-(d)
5-(a)    10-(d)    15-(c)

Is this article important for exams ? Yes33 People Agreed
Read more Current Affairs on: Current Affairs Quiz , Current Affairs , Interactive Quiz

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK