Jagran Josh Logo
  1. Home
  2.  |  
  3. Test & Quizzes |  

Railway Budget 2016-17: Quiz

Feb 25, 2016 18:35 IST

Railway Budget 2016-17Jagranjosh.com brings for its readers 20 important quiz on Railway Budget 2016-17 that was presented on 25 February 2016 by the Railway Minister Suresh Prabhu.

1.    As per the Rail Budget 2016-2017, what is the proposed investment for modernization of railway infrastructure to be spent over 5 years?
a)    8.5 lakh crore rupees
b)    9 lakh crore rupees
c)    4.7 lakh crore rupees
d)    12 lakh crore rupees

2.    What is the name of the proposed long distance superfast train, which will be introduced for unreserved passengers?
a)    Anandoya Express
b)    Antyodaya Express
c)    Anand Express
d)    None of the above

3.    In the Rail Budget 2016-2017, Suresh Prabhu announced introduction of a service named Sarthi Seva for senior citizens. The service will be first introduced in which Indian Railways Zone?
a)    Southern Railway
b)    Northern Railway
c)    Konkan Railway
d)    North Central Railway

4.    Which of the following statements is wrong about the Rail Budget 2016-2017?
a)    Introduction of Humsafar trains for senior citizens
b)    Coolies will be called Sahayaks
c)    All new Railway stations to be built as per Accessible India guidelines
d)    The cleaning of toilets will be requested through SMS

5.    As per the Rail Budget 2016-2017, world's first bio-vacuum toilet developed by Indian Railways is being used in which Rajdhani train?
a)    Howrah Rajdhani
b)    Swarna Jayanti Rajdhani
c)    August Kranti Rajdhani
d)    Dibrugarh Rajdhani

6.    What is the theme of the Rail Budget 2016-2017?
a)    Reorganize, Restructure Rejuvenate Indian Railways: ‘Chalo, Milkar Kuch Karen’
b)    Chalo, Milkar Kuch Naya Karen: ‘Navinikaran, Sashaktikaran, Shodh aur Vikas’
c)    Nav Arjan, Nav Manak, Nav Sanranchna: ‘Chalo, Milkar Kuch Karen’
d)    Reorganize, Restructure Rejuvenate Indian Railways: ‘Nav Arjan, Nav Manak, Nav Sanranchna’

7.    What is/are the goal(s) of the Rail Budget 2016-2017?
a)    Reserved accommodation on trains available on demand and time tabled freight trains
b)    High end technology to improve safety record, elimination of all unmanned level crossings and higher average speed of freight trains
c)    Semi high speed trains running along the golden quadrilateral and zero direct discharge of human waste
d)    All of the above

8.    The proposed all India 24/7 helpline number 182 will be introduced for which purpose?
a)    Time Enquiry
b)    Grievance
c)    Cleaning of toilets
d)    Women Security

9.    Name the proposed train which will operate at speed of 130 kmph and above, and will offer various onboard services such as entertainment, local cuisine and Wi-Fi.
a)    Antyodaya Express
b)    Humsafar
c)    Tejas
d)    Vikalp

10.    In the Rail Budget 2016-2017, Suresh Prabhu announced a new overnight double-decker, air-conditioned train. What is the name of the proposed train?
a)    UDAY
b)    Sunrise Express
c)    UDIT
d)    None of the above

11.    Name the proposed service through which passengers can request the cleaning of toilets through an SMS.
a)    Clean my Train
b)    Swachch Coach
c)    Swachch Paryatan
d)    Clean my Coach

12.    In the Rail Budget 2016-2017, a new service named Janani Sewa will be introduced. What is the aim of this service?
a)    To introduce children’s menu items on trains, baby foods, hot milk and hot water
b)    To introduce medical facilities for pregnant women on trains
c)    To introduce women and child security on train
d)    None of the above

13.    In the Rail Budget 2016-2017, Suresh Prabhu announced three pillars of the strategy. Name the three pillars.
a)    Reorganize, Restructure Rejuvenate Indian Railways: ‘Chalo, Milkar Kuch Karen’
b)    Chalo, Milkar Kuch Naya Karen: ‘Navinikaran, Sashaktikaran, Shodh aur Vikas’
c)    Nav Arjan – New revenues, Nav Manak – New norms, Nav Sanranchna – New structures
d)    Reorganize, Restructure Rejuvenate Indian Railways: ‘Nav Arjan, Nav Manak, Nav Sanranchna’

14.    What is the sum set aside for providing innovation grants to employees, start-ups and small businesses to support internal and external innovation, as per the Rail Budget 2016-2017?
a)    20 crores
b)    60 crores
c)    5.6 crores
d)    50 crores

15.    Suresh Prabhu in the Rail Budget 2016-2017 set a target to eliminate all unmanned level crossings by which year?
a)    2017
b)    2018
c)    2019
d)    2020

16.    As per the Rail Budget 2016-2017, the capacity of e-ticketing system will be enhanced from 2000 tickets/min to
a)    7200 tickets/min
b)    5000 tickets/min
c)    6400 tickets/min
d)    3200 tickets/min

17.    Suresh Prabhu proposed coaches for long distance trains for unreserved passengers with facilities such as potable water and higher number of mobile charging points. What these coaches will be called?
a)    Humsafar
b)    Antyodaya
c)    Uday
d)    Deen Dayalu

18.    Name the proposed fully air-conditioned third AC service with an optional service for meals announced in the Rail Budget 2016-2017.
a)    Uday
b)    Antyodaya Express
c)    Humsafar
d)    Tejas

19.    What is the Targeted Operating Ratio for the Indian Railways for the year 2016-17 in the Railway Budget 20160-17?
a)    90%
b)    92%
c)    91%
d)    89%

20.    What is the capital expenditure (CAPEX) pegged or the Plan size proposed for the Indian Railways in the Railway Budget 2016-17?
a)    2.2 lakh crore rupees
b)    2.54 lakh crore rupees
c)    1.21 lakh crore rupees
d)    1.28 lakh crore rupees

Answers

1-(a)    6-(a)    11-(d)    16-(a)
2-(b)    7-(d)    12-(a)    17-(d)
3-(c)    8-(d)    13-(c)    18-(c)
4-(a)    9-(c)    14-(d)    19-(b)
5-(d)    10-(a)    15-(d)    20-(c)

Is this article important for exams ? Yes86 People Agreed

DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

Newsletter Signup
Follow us on
This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK