GK Questions and Answers on History of India

08-OCT-2018 10:50
    GK Questions and Answers on History of India

    The history of India includes the prehistoric settlements and societies in the Indian subcontinent; the advancement of civilisation from the Indus Valley Civilisation to the eventual blending of the Indo-Aryan culture to form the Vedic Civilisation; the rise of Jainism and Buddhism; the beginning of a succession of powerful dynasties and empires for more than three millennia throughout various geographic areas of the Indian subcontinent, including the growth of Muslim dominions during the Medieval period intertwined with Hindu powers; the advent of European traders and privateers, resulting in the establishment of British India; and the subsequent independence movement that led to the Partition of India and the creation of the Republic of India.

    1. Who among the following ruler was defeated by Seleucus?

    A. Chandra Gupta Maurya

    B. Vikramaditya

    C. Chanakya

    D. None of the above

    Ans: A

    2. Who wrote Bande Mataram?

    A. Rabindranath Tagore

    B. Bankimchandra Chatterjee

    C. Sharat chandra chattopadhyay

    D. None of the above

    Ans: B

    3. Where did ‘Tebhega’ movement occur in 1946?

    A. Maharashtra

    B. Tamil Nadu

    C. Karnataka

    D. Bengal

    Ans: D

    GK Questions and Answers on the Indian Mural Painting

    4. When was Indian National song sung for the first time?

    A. 1896 session of the Indian National Congress

    B. 1857 revolt

    C. 1919 - Jallianwala Bagh Massacre

    D. None of the above

    Ans: A

    5. When Indian national Anthem was first sung?

    A. August 15, 1947, Independence of Indian

    B.1857 revolt

    C. December 27, 1911 Calcutta

    D. None of the Above

    Ans: C

    6. Where is situated the battlefield of Plessey?

    A. Punjab

    B. Haryana

    C. West Bengal

    D. Karnataka

    Ans: C

    7. In the third battle of Panipat, who defeated Marathas?

    A. Afghans

    B. Mughals

    C. British Army

    D. None of the Above

    Ans: A

    GK Questions and Answers on the Ratnis and Officials of Vedic Period

    8. What was the name of Harsha’s Capital?

    A. Kannaauj

    B. Kanpur

    C. Lucknow

    D. Gaya

    Ans: A

    9. What was the name of the Chinese pilgrim who visited during the reign of Harshavardhana?

    A. Fahein

    B. Hiuen Tsang

    C. Hikaru

    D. None of the Above

    Ans: B

    10. Where did the formation of Azad Hind Fauj take Place?

    A. Thailand

    B. Singapore

    C. Russia

    D. Germany

    Ans: B

    1000+ GK Questions & Answers on Indian History

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK