Jagran Josh Logo

GK question and answer on Certification Marks in India

23-OCT-2017 12:51

    Certificate of the quality is issue to a product which is made as per the standard set by the concerned government bodies.ISI mark certificate is given to electronic products. This set has 11 questions based on the Certification Marks in India.

    1. ISI mark is mentioned on the products related to ……

    (a) Industrial products

    (b) Processed food

    (c) Non polluting vehicles

    (d) Agricultural products

    Ans. a

    Explanation: Industrial products

    2. Which certificate is required to jewelers in the market?

    (a) FPO mark

    (b) AGMARK

    (c) BIS hallmark

    (d) None of these

    Ans. c

    Explanation: BIS hallmark

    3.  FPO mark certificate is given to ……

    (a) Agricultural products

    (b) Industrial products

    (c) Eco friendly products

    (d) All processed food products

    Ans. d

    Explanation: All processed food products

    4. Which of the following is matched correctly?

    (a) AGMARK: Jewellery

    (b) ISI mark: Agri products

    (c) Ecomark: Issued for organic products

    (d) FPO mark: All processed food products

    Ans. d

    Explanation: FPO mark: All processed food products

    5. Who issues ISI mark in India?

    (a) Food Safety and Standard Authority of India

    (b) National Standard Oganisation of India

    (c) Bureau of Indian Standard

    (d) b and c both

    Ans.d

    Explanation: Bureau of Indian Standard and National Standard Oganisation of India are the same name of an organization.

    6. COPRA is related to………….

    (a) Environment friendly products

    (b) Child Rights

    (c) Protection of consumer rights

    (d) Organic products

    Ans. c

    Explanation: Protection of consumer rights

    7. Which body issues FPO mark?

    (a) Food Safety and Standard Authority of India

    (b) Bureau of Indian Standard

    (c) Ministry of Environment and protection

    (d) None of these

    Ans. a

    Explanation: Food Safety and Standard Authority of India (FSSAI)

    8. Which of the following statement is not correct?

     (a) ISI mark, BIS mark and Eco-mark are issued by the Bureau of Indian standard

    (b) BIS hallmark is given only to gold jewellery

    (c) India organic is a certification mark for organically framed food

    (d) Bureau of Indian Standard is the national standard body of India

    Ans. b

    Explanation: BIS hallmark is given only to “gold  and silver” jewellery both

    9. Since when FPO mark is mandatory for the concerned products?

    (a) 2006

    (b) 1993

    (c) 2000

    (d) 1986

    Ans. a

    Explanation: 2006

    10.  If a gold ring have gold of 18 carat then what is the purity of the gold used in the ring?

    (a) 68%

    (b) 86%

    (c) 75%

    (d) 95%

    Ans. c

    Explanation: 24 carat is called the pure gold. A gold ring of 18 carat has 6 other metals so its purity would be 75% only.

    11. Who issues Eco mark certificate?

    (a) Ministry of Environment

    (b) Bureau of Indian Standard

    (c) Ministry of consumer affairs

    (d) Ministry of commerce

    Ans.b

    Explanation: Bureau of Indian Standard

     To solve 500+ Questions on Indian Economy

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK