Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on Computer Science and Information Technology

18-JAN-2017 17:12

    GK Questions and Answers on Computer Science and Information Technology consist of 10 sets of questions which are created while keeping in mind the relevance of the subject and its importance for an examination point of view. These questions help the aspirant in the preparation of examinations like UPSC-Prelims, CDS, NDA, State-PSC, SSC, Railways etc. It will concretise the reading experience of aspirants who are aspiring for cracking different competitive exams.

    1.  Which of the following is the first calculating device?

    A. Abacus

    B. Calculator

    C. Turing Machine

    D. Pascaline

    Ans: A

    2. Who invented mechanical calculator called Pascaline?

    A. Charles Babbage

    B. Blaise Pascal

    C. Alan Turing

    D. Lee De Forest

    Ans: B

    3. Who among the following considered as the 'father of artificial intelligence'?

    A. Charles Babbage

    B. Lee De Forest

    C. John McCarthy

    D.  JP Eckert

    Ans: C

    Gk Questions & Answers on Computer Science Set I

    4. Which was the world's first successful electronic computer?

    A. PARAM

    B. CRAY-1

    C. Pascaline

    D. ENIAC electronic Numerical Integrator and computer

    Ans: D

    5. Who among the following used the term computer worm for the first time?

    A. John Brunner

    B. Alan Turing

    C. John McCarthy

    D.  JP Eckert

    Ans: A

    6. Which was first virus detected on ARPANET, the forerunner of the internet in the early 1970s?

    A. Exe Flie

    B. Creeper Virus

    C. Peeper Virus

    D. Trozen horse

    Ans: B

    Gk Questions & Answers on Computer Science Set II

    7. Find out the correct definition of Wide Area Network (WAN)?

    A. It is a programming language with strong abstraction from the details of the computer.

    B. It is a collection of computers interconnected with each other through cables to share their data, information and other common hardware resources.

    C. A computer network that covers a broad area (i.e., any network, whose communications links cross metropolitan, regional or national boundaries).

    D. A  computer network covering a small physical area like a home, office or small groups of buildings, such as a school or an airport.

    Ans: C

    8. Select the example of application software of computer:

    A. Ms Word

    B. Ms Excel

    C. Both A and B

    D. MS-DOS

    Ans: C

    9. Which of the following is also called translator?

    A. Data representation

    B. MS-DOS

    C. Operating System

    D. Language Processor

    Ans: D

    10. How the quality of printer is measured?

    A. Alphabet per strike

    B. Words per Inch

    C. Strike per Inch

    D. Dots per Inch

    Ans: D

    Gk Questions & Answers on Computer Science Set III

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK