Gk Questions & Answers on International Organisation Set VI

10-NOV-2016 15:55

    Gk Questions & Answers on International Organisation Set VI consist of 10 MCQs are created while keeping in mind the relevance of the subject and its importance for an examination point of view. These MCQs helps the aspirant in the preparation of examinations like UPSC-Prelims, CDS, NDA, State-PSC, SSC, Railways etc. It will concretise the reading experience of aspirants who are aspiring for cracking different competitive exams.

    1. Which of the following numbers of votes required by a member state of UN to exercise working in the UN General Assembly?

    A. Two votes

    B. One vote

    C. Three votes

    D. Four votes

    Ans: B

    2. Which of the following majority is correct when member states of UN take decisions on important issues?

    A. Two-third majority

    B. Two-fourth majority

    C. Two-six majority

    D. Absolute majority

    Ans: A

    3. Which of the following organ of United Nation initiates the attention to the Security Council on the endanger International Peace and Security?

    A. Special Committee of UN

    B. General Assembly of UN

    C. Developed Countries Committee

    D. All the above

    Ans: B

    4. Which of the following Article of the UN Charter envisages that the UN General Assembly shall initiate studies and make recommendations for the purpose of promoting international co-operation in the political field and encourage the progressive development of international law and its codification?

    A. Article 14

    B. Article 19

    C. Article 13

    D. Article 12

    Ans: C

    5. Which of the following UN organ promotes the rights and well-being of every child?

    A. UNICIEF

    B. WHO

    C. League of Nation

    D. ILO

    Ans: A

    6. Which of the following organ where UN do not have ambit of passing any resolution?

    A. Security Council

    B. ILO

    C. WHO

    D. State

    Ans: D

    7. Which of the following is not the function of UN General Assembly?

    A. World legislative body

    B. Decision-making body

    C. Policy-making body

    D. All the above

    Ans: A

    8. Who among the following UN organs are comes under the jurisdiction of the UN General Assembly?

    A. Economic and Social Council

    B. Trusteeship Council

    C. A and B

    D. None of the above

    Ans: C

    9. Which UN organs act as a subordinate of the United Nations Organisation?

    A. Economic and Social Council

    B. Trusteeship Council

    C. A and B

    D. None of the above

    Ans: C

    10. Which among the following UN organ approves the annual budget of United Nations Organisation?

    A. Secretary General

    B. Secretary

    C. Financial General

    D. UN General Assembly

    Ans: D

    List of International organisation and their abbreviation

     

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK