Jagran Josh Logo

Gk Questions & Answers on International Organisation Set VIII

15-NOV-2016 09:35

    Gk Questions & Answers on International Organisation Set VIII consist of 10 MCQs are created while keeping in mind the relevance of the subject and its importance for an examination point of view. These MCQs helps the aspirant in the preparation of examinations like UPSC-Prelims, CDS, NDA, State-PSC, SSC, Railways etc. It will concretise the reading experience of aspirants who are aspiring for cracking different competitive exams.

    1. Which of the following provision is correct about calling of the special emergency session of the General Assembly?

    A. Absolute majority

    B. 9 affirmative votes of the Security Council

    C. The majority of the members of the General Assembly.

    D. B & C

    Ans: D

    2. Which of the following organ of Unite Nations Organisation takes the charge when the Security Council fails to prevent any aggression or to take any action in respect of any breach of peace?

    A. UN General Assembly

    B. Security Committee of developing countries

    C. UN Developed Countries Committee.

    D. None of the above

    Ans: A

    3. How many members committee of UN examines “studying and report the “matters relating to international peace and security”?

    A. 18

    B. 14

    C. 115

    D. 16

    Ans: B

    4. Who among the following country challenged and criticized the “UN Resolution Uniting for Peace”?

    A. India

    B. Japan

    C. America

    D. Russia

    Ans: D

    5. The Secretary-General of the UN is appointed by.......

    A. UN General Assembly

    B. UN Security Council

    C. Developed Countries

    D. UN Under-developed Countries

    Ans: A

    6. Which article of UN Charter states that the ' Secretary- General shall be appointed by the UN General Assembly under the recommendations of the Security Council?

    A. Article 78

    B. Article 97

    C. Article 99

    D. Article 96

    Ans: B

    7. Which UN organ can vote against membership when the discrepancy of the payment of its financial contribution to the Organization happens?

    A. Security Council

    B. General Assembly

    C. A & B

    D. None of the above

    Ans: B

    8. How many votes are required for depriving a member state from membership due to the discrepancy of the payment of its financial contribution to the Organization?

    A. Two-thirds majority

    B. Two-fourth majority

    C. Absolute majority

    D. None of the above

    Ans: A

    9. The ten non-permanent members of the Security Council is elected by............

    A. UN

    B. UN General Assembly

    C. UN Developing Countries

    D. All the above

    Ans: B

    10. Which of the following article of UN Charter enshrines that the expenses of the Organization shall be borne by the members as apportioned by the General Assembly?

    A. Article 16

    B. Article 16(1)

    C. Article 17(2)

    D. Article 17

    Ans: C

    List of International organisation and their abbreviation

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK