1. Home
  2.  |  
  3. General Knowledge Quiz  |  

GK Questions with Answers on Agricultural Economy (Set 31)

15-NOV-2016 12:45

    This set of 10 MCQ based on the different topics of Agricultural Economy is made to help the aspirants of IAS/PCS/SSC/CDS etc. This set has all the relevant questions because it is made while considering the previous exams.

    1. Which crop has the maximum production and area under cultivation across the globe?

    A. Wheat

    B. Corn

    C. Rice

    D. Potato

    Ans. C

    2. Why do the leaves of Corn plant become white in colour?

    A. Deficiency of Mn

    B. Deficiency of Mg

    C. Deficiency of Fe

    D. Deficiency of Zn

    Ans. D

    3. Which of the following has the maximum amount of Carbohydrates?

    A. Corn

    B. Rice

    C. Wheat

    D. Millets

    Ans. A

    4. While storing the food grains, what is the optimum level of moisture?

    A. Less than 20 %

    B. Less than 12 %

    C. Less than 5%

    D. Less than 2%

    Ans. B

    5. The process of "Curing" is associated with the cultivation of which of the following crops?

    A. Gram

    B. Lentils

    C. Rice

    D. Tobacco

    Ans. D

    6. The solid part of the sugarcane juice is known as:-

    A. Bricks

    B. Sucrose Index

    C. Sugar Index

    D. Fructose

    Ans. A

    7. Which of the following is true?

    A. Australia tops in pulse cultivation

    B. India is ranked second in pulse production

    C. In India, Maharashtra cultivates the maximum quantity of pulse

    D. Pusa-992 is a variety of Tur grains

    Ans. C

    8. Which of the following fruit has maximum amount of Thymine?

    A. Bel

    B. Walnuts

    C. Almonds

    D. Cashews

    Ans. D

    9. Which of the following is the largest producer of Rubber?

    A. Malaysia

    B. Thailand

    C. India

    D. Srilanka

    Ans. B

    10. What is Alfalfa?

    A. Vegetable

    B. Grass

    C. Fruit

    D. Cereal

    Ans. B

    500+ GK Questions & Answers on Indian Economy

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK