Jagran Josh Logo

GK Questions with Answers on Agricultural Economy (Set 32)

15-NOV-2016 12:49

    As we observed that a lot of questions based on the agricultural economy are asked in the recent exams like IAS/PCS/SSC/CDS etc., so to cater the aspirants of these exams we made this set of 10 questions with answers. We hope that it will help you in achieving your goals.

    1. Kufri is a variety of which of the following crops?

    A. Orange

    B. Potato

    C. Papaya

    D. Banana

    Ans. B

    2. Which country is the inventor of tea?

    A. Sri Lanka

    B. India

    C. China

    D. Malaysia

    Ans. C

    3. Which State is the largest producer of Saffron?

    A. Jammu & Kashmir

    B. Himachal Pradesh

    C. Kerala

    D. Punjab

    Ans. A

    4. Which of the following countries is the largest producer of Mustard in the world?

    A. India

    B. China

    C. Japan

    D. America

    Ans. B

    5. Which of the following are the top three Pulses producing states in India?

    A. Madhya Pradesh, Rajasthan, Maharashtra

    B. Uttar Pradesh, Punjab, Maharashtra

    C. Uttar Pradesh, Punjab, Haryana

    D. Madhya Pradesh, Rajasthan, Odisha

    Ans. A

    6. Which of the following component is found in abundance in Corn?

    A. Proteins

    B. Fats

    C. Carbohydrates

    D. None of these

    Ans. C

    7. Which of the following country is the largest producer of Corn in the world?

    A. India

    B. Russia

    C. China

    D. America

    Ans. D

    8. Which crop was most benefitted by occurrence of Green Revolution?

    A. Rice

    B. Cereals

    C. Wheat

    D. Corn

    Ans. C

    9. Which of the following state ranks topmost in cultivation of wheat?

    A. Uttar Pradesh

    B. Punjab

    C. Haryana

    D. Maharashtra

    Ans. B

    10. Which of the following is the newest variety of Wheat?

    A. VL-829

    B. H.S-335

    C. M.P.4010

    D. All of the above

    Ans. D

    500+ GK Questions & Answers on Indian Economy

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on